Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Cikkek, érdekességek

Gerincmasszázs (kiropraktika)

2018. január 19. | vissza a cikkekhez

A gyógymód arra az elgondolásra épül, hogy a csigolyák elmozdulása kihat a test távolabbi részeire. A masszőr azokat a csigolyákat veszi kezelésbe, amelyekek - úgymond - összeköttetésben állnak a panaszt okozó szervvel, testrészel. Például az ötödik csigolya a száj és az orr zavaraival van összefüggésben.

Gerincmasszázs (kiropraktika)

A vázrendszer, tehát a csontok, ízületek, ínszalagok, inak és izmok kézi mozgatásával, helyreigazításával gyógyító technika.

A kiropraktika művelői szerint a hátgerinc egészsége létfontosságú, mert ez védi és támasztja a központi idegrendszert, valamint fő kommunikációs csatornaként összeköttetést teremt az agy és a test többi része között.

Ahhoz, hogy a gerinc megfelelően működjön, a csigolyáknak tökéletes rendben kell sorakozniuk egymás alatt. A kiropraktika alapelve az, hogy a gerinc bármely torzulása kihatással van a többi testrész működésére. Ha például egy csigolya elmozdul a helyéről, általában nyomást gyakorol a gerincből ki- vagy oda belépő, illetve a benne futó idegekre, s ezáltal gyulladást vagy becsípődést okoz, mint például az isiász (ülőidegzsába) esetében. A gerincmasszőrök az ilyen rendellenességeket szubluxációnak vagy fixációnak nevezik.

Hogyan segít a gerincmasszázs?

A kiropraktika a köztudatban a hátfájások gyógymódjaként él, de művelői szerint más panaszokat is képes orvosolni, például a csont- és izomrendszer betegségeivel összefüggő fájdalmat és mozgási nehézségeket, a hát, a nyak és a váll merevségét, fájdalmát, továbbá sokféle sportsérülést és ízületi panaszt. A kiropraktika állítólag segít elmulasztani bizonyos emésztési zavarokat (pl. kisbabák kólikáját), valamint enyhítheti a székrekedést, az asztmát, a menstruációs fájdalmakat és a fejfájást.

Az orvostudomány álláspontja

Általában elismerik, hogy a kiropraktika a vázrendszerrel kapcsolatos panaszok hatékony kezelési módja. Kutatások bizonyítják, hogy ez a heveny deréktáji fájdalmak enyhítésének eredményesebb módszere, mint a hagyományos fizikoterápia.

Miből áll a gerincmaszázs?

A szükséges kezelések száma attól függ, hogy a panaszunk milyen jellegű, és mióta áll fenn. Eleinte rendszerint heti 2-3, később heti egy kezelésre kerül sor mindaddig, amíg a fájdalom el nem múlik, vagy legalábbis nem javul, illetve nem stabilizálódik az állapotunk. A kezelések száma átlagosan 2-8, de vannak, akik már egyetlen alkalom után sokkal jobban érzik magukat.

Az első konzultáció rendszerint 45 perces vagy egyórás, a következő kezelések 15-30 percesek. Az első alkalommal a gyógyász részletesen kikérdez panaszainkról és azok előzményeiről, majd felállítja a diagnózist. Kérdéseket tesz fel az életmódunkkal, munkánkkal, táplálkozási szokásainkkal kapcsolatban is, továbbá arról, hogy milyen széket használunk munka közben, és hogy milyen ágyban alszunk.

A terapeuta megfigyeli a testtartásunkat ülve, állva, hajolás közben, majd ellenőrzi gerincünk, ízületeink és izmaink működését. Rutinvizsgálatokra is sor kerül, például vérnyomásmérésre, reflexvizsgálatra, ha kell, röntgenfelvétel készül.

Az első alkalommal a gerincmasszőr legfeljebb egy-két kézi „helyreigazítást" végez. A tényleges kezelés rendszerint a második alkalommal kezdődik. Ekkor a páciens egy speciálisan erre a célra készült kanapéra fekszik, a terapeuta pedig precízen összehangolt, finom, de hatékony mozdulatokkal igyekszik visszaigazítani a beteg csigolyáit természetes helyzetükbe.

A kiropraktika által leggyakrabban alkalmazott technikák:

  • közvetlen nyomásgyakorlás: pontos, gyors erőbehatás;
  • közvetett nyomásgyakorlás: például egy-egy ízület néhány percig tartó óvatos nyújtása, a kezelendő testrészt törülközőre vagy ék alakú alátétre fektetve;
  • masszázs: az ízületek ellazítása, mozgékonyabbá tétele, valamint izomgörcsök, izommerevség oldása.

A kezelés után ajánlatos egy órát pihenni. A betegek mintegy fele a kezelés után egy-két napig merevséget, sajgást érez a tagjaiban, de ez később egyre kevésbé jelentkezik.

A kiropraktika gyengéd formája

A McTimoney-féle kiropraktika a terápia gyengédebb változata, amelyet elsősorban csecsemők, kisgyermekek, valamint idősek kezelésére alkalmaznak.

A masszőr minden alkalommal a test egészét igyekszik „helyretenni". A gerinccsigolyákat az ujjai hegyével masszírozza - szemben a normál kiropraktikával, amelynek során a terapeuta erőteljes, célzott erőbehatást alkalmaz. Ezenkívül megtanít a betegeknek néhány egyszerű gyakorlatot, amelyeket otthon egyedül is el lehet végezni.

Elővigyázatosság!

Előrehaladott csontritkulásban, illetve vérzékenységben szenvedők esetében a kiropraktika nem alkalmazható. Bármilyen fokú csontritkulásról, továbbá gyulladásról, fertőzésről, daganatos vagy keringési betegségről, ill. nemrégiben elszenvedett csonttörésről, repedésről tájékoztassuk a kezelést végző masszőrt.