Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Cikkek, érdekességek

Gyomorrontás avagy a heveny gyomorhurut

2017. november 17. | vissza a cikkekhez

A mohó embert a terített asztal látványa, az ünnepi lakomák egymást követő fogásai, ínyenc falatjai mértéktelen evés-ivásra csábítják, amely nem múlik el következmények nélkül. „A mértéktelenség mérgének jó részét magunk isszuk ki".

Gyomorrontás avagy a heveny gyomorhurut

A gyomorrontás egyike a legtöbbször előforduló gyomorbajoknak. Jelentkezhet önállóan, vagy a szervezet más kóros elváltozásának a következményeként.

 

 

A gyomorrontás tünetei

A heveny gyomorhurut hirtelen lép fel, rossz közérzet mellett gyomortáji nyomás, teltségérzés, tompa vagy görcsös fájdalom jelentkezik, émelygés, rossz szájíz kíséretében. A beteg levert, gyenge, az arcszíne sápadt, nyelve sárgásfehéren, vastagon bevont. Az ajkakon gyakran látható kiütés (herpes labialis), és a gyomorpanaszokhoz étvágytalanság, bizonyos ételekkel szemben érzett undor, néha fejfájás, egy-két napig tartó láz, hőemelkedés is társulhat. Legjellemzőbb tünet a hányinger, hányás, amely főleg reggelente jelentkezik, és csak kezdetben tartalmaz ételmaradékot, később inkább bőséges, epés nyák ürül. Gyakori a nagy mennyiségű, vizes hasmenés. A hányás-hasmenés lényegében jótékony védekező reakció, amely révén a szervezet megszabadul a túlzott mennyiségű, mérgező vagy fertőzött anyagoktól.

A gyomorrontás lehetséges okai

A gyomor túlterhelését, irritációját, fertőzését számtalan ok idézheti elő. Leggyakrabban a mértéktelen étkezés, a nagymennyiségű, zsíros, erősen fűszeres ételek, szeszes italok fogyasztása felelős a gyomorrontásért. Az ételek habzsolása, a rágás tökéletlensége, túl hideg és túl meleg ételek, a nehezen emészthető, vagy erjedésnek indult, romlott ételek, a mosatlan gyümölcsök, a túlzott kávé- és teafogyasztás, erős dohányzás is kiválthatja a tüneteket. A heveny gyomorhurut vírusfertőzés következménye is lehet.

 

 

A gyomorrontás mindennapos, gyorsan lezajló betegség, melynek legfontosabb gyógyszere a koplalás és a diéta. Egy-két napos koplalás mellett fontos a folyadékpótlás, a hányás-hasmenés által vesztett folyadékot bőséges itatással pótolni kell. Néhány napon át csak könnyen emészthető, ingertelen ételek (húsleves, sós vízben főtt burgonya, almakompót stb.) fogyasztása és orvosi szén (Carbo medicinalis) bevétele javasolt, amely jól befolyásolja, enyhíti a tüneteket.

A gyomorrontás - ha nem is minden esetben - előrelátással általában megelőzhető.