Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Cikkek, érdekességek

Általánosan a hüvelygombáról

2017. június 1. | vissza a cikkekhez

A nők nagy részének sajnos ismerős jelenség a hüvelygomba, vagy más néven a gombás fertőzés. Kevesen vannak, akik nem tapasztalják meg ennek kínos hatásait.

Általánosan a hüvelygombáról

 

 

Égető érzés, viszketés a nagyajkakon illetve a hüvelynyílás körül, közösülési fájdalom és nehézség, hüvelyből néha sűrű fehér váladék távozása.

Mivel a húgycsőnyílás közel van, ezért gyakran hólyaghurut is kialakulhat, ekkor vizelési panaszok is jelentkeznek, mint gyakoribb vizelési inger, fájdalmas vizelés. A viszketés, érzékenység egyeseknél akár a végbélre, combtőre is átterjedhet.

Ennek ellenére mindenki szervezetében megtalálhatók a gombák, mint a bőrön, a gyomor-bél rendszerben a végbél körül és a hüvelyben is. A gombák a hüvelyi flóra részét képezik számos baktériumfajjal együtt, de általában panaszt nem okoznak, mert a hüvelyi ökológiai egyensúlya biztosítja, hogy ezek ne okozzanak fertőzést. Különösen hatásos védelmet nyújtanak a tejsavbaktériumok, melyek a normál hüvelyflóra részét képezik, és nekik köszönhetően nem tudnak tüneteket, panaszokat okozni.

A hüvelygomba kialakulásnak okai

A hüvelygomba kialakulásában általában a fő bűnös a Candida albicans, vagy valamely alfaja, de mivel nincs különbség a kezelésükben és általában ugyanolyan panaszokat okoznak, ezért is szokták egységesen gombás fertőzésnek hívni a betegséget. Főként vagy táplálkozással vagy a végbél felőli szennyeződésből jutnak a szervezetbe. Az előbbi eset szinte kivédhetetlen, a második pedig csak alapos higiéniai szabályokkal előzhető meg. Szexuális úton való terjedésről különféle vélemények vannak, így célszerű lehet a partnert is kivizsgálni, kezelni.

 

 

Eszerint két dologra kell figyelni hüvelygomba esetén, próbáljuk megakadályozni a szervezetbe jutásukat, és ami fontosabb, hogy a hüvelyflórát épen tartsuk. Először is a tisztálkodás mellett arra is kell figyelnünk, hogy a gombák szeretik a nedves, meleg helyeket, mint a hajlatokat. Ügyelnünk kell, hogy fürdés után, mindig alaposan megtörölközzünk, sőt akár hajszárítóval is megszáríthatjuk a veszélyeztetett felületeket. Emellett a gombáknak igen fontos tápanyag a cukor, ezért ha lehetséges kerüljük a túlzott mennyiségű bevitelt ezekből az ételekből. A szervezetünk védekezőképességét kell fenntartani, megerősíteni, ezért nem csak a fizikai, hanem lelki állapotunkra is figyelemmel kell lennünk. Stressz, megterhelés, lelki gondok is közrejátszhatnak a fertőzések kialakulásában. Az antibiotikumok is teret engedhetnek a betegségnek, hisz elpusztítják a védekezésben részt vevő baktériumokat. Az egyensúly megbomlását okozhatják a fogamzásgátló szerek és akár a túl erős fertőtlenítőszerekkel végzett hüvelyöblítés.

Hüvelygomba kezelése

Törekednünk kell a betegség megelőzésére, azonban ez még nem garancia arra, hogy el is kerülhetjük a hüvelygombát. Alapvetően hüvelykúpok, különféle krémek segítségével szüntethetjük meg a kellemetlenséget, de krónikus panaszok esetén az orvosok véleménye szerint elkerülhetetlen a gyógyszeres beavatkozás. Ekkor a gyógyszerek szedését célszerű többször megismételni az újbóli kialakulás veszélye miatt, persze kiegészítve mindezt az előzőekkel (hüvelykúp, krémek) és a felsorolt tanácsokkal. Fontos lehet a még tünetmentes szexuális partner kezelése.

Hasznos tanácsok a hüvelygomba megelőzésére

 • Tartsd magad szárazon, ezért fürdés, zuhanyozás, úszás után az intim területeket töröld meg alaposan!
 • Vigyázz a súlyfelesleggel!
 • Nem hagyj magadon hosszú ideig vizes, nedves ruhát!
 • A fürdőruhát a fürdés után minél hamarabb cseréld át.
 • Kerüld a tangát!
 • Az alsóneműd anyaga legyen pamutból!
 • A hüvelyöblítést csak orvosi javaslatra tedd!
 • Kerüld az intim spray vagy fertőtlenítő szappan használatát!
 • Ha teheted mindig zuhanyozz!
 • A szőrtelenítést ne túl gyakran végezd!
 • Lehetőleg ne használj illatosított, színezett toalettpapírt, egészségügyi betétet, tampont!
 • Használd helyesen a toalettpapírt (elölről hátra felé)!
 • Ne használj olyan mosóport, öblítőt, melyek allergiát válthatnak ki!
 • Ne élj nemi életet a gyógyulás időtartama alatt!
 • Ha cukorbeteg vagy, helyesen állítsd be a cukorszintedet!