Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Cikkek, érdekességek

Kiszáradás (dehidratáció)

2018. január 18. | vissza a cikkekhez

A kiszáradás olyan állapot, amely a testszövetek vízvesztése vagy vízhiánya következtében alakul ki. A túlzott vízveszteség általában nátrium- és kálium-vesztéssel jár együtt, ami zavart idézhet elő a szervek működésében.

Kiszáradás (dehidratáció)

A kiszáradás elégtelen vízbevitel, hasmenés vagy hányás hatására fellépő vízveszteség, illetve magas láz által kiváltott túlzott mértékű verejtékezés következménye lehet, de kialakulhat nem kezelt cukorbetegség vagy a veseelégtelenség bizonyos fajtái következtében is.

A csecsemők gyorsabban kiszáradnak, mint a felnőttek, mert a jelentős mennyiségű vízveszteség esetükben a testük víztartalmának nagyobb százalékát teszi ki. A csecsemő esetleges kiszáradásáról úgy győződhetünk meg, hogy az alkarján finoman összecsípjük a bőrt, felhúzzuk, majd elengedjük. Amennyiben a bőr azonnal visszanyeri normális alakját, a csecsemő valószínűleg nincs kiszáradva, ha azonban ráncos marad, azonnal forduljunk orvoshoz.

A kiszáradás tünetei

A kiszáradás jellegzetes tünetei a következők: 

  • koncentrált (sötét színű) vizelet;
  • száraz bőr és szájszárazság;
  • duzzadt nyelv;
  • szapora pulzus és légzés;
  • hideg lábfej és kézfej;
  • rugalmasságát vesztett bőr;
  • súlyos esetekben szédülés, ingerlékenység, zavartság és eszméletvesztés.

Kiszáradás kezelése

Rehidratálófolyadékkal minél hamarabb pótolni kell a folyadékveszteséget.

Hogyan segítsünk magunkon?

  • Igyunk a legfontosabb ásványi sókat és cukrot tartalmazó rehidratálófolyadékot. A gyógyszertárakban vízben oldódó por vagy tabletta formájában kapható. A sportoláshoz használt energiaitalokat az orvosok nem javasolják. 
  • Házilag is készíthetünk rehidratálófolyadékot: egy teáskanál asztali sót és nyolc teáskanál cukrot oldjunk fel egy liter vízben.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Azonnal, ha csecsemő a kiszáradás tüneteit mutatja, vagy felnőttnél a kiszáradás súlyos jeleit tapasztaljuk. Súlyos kiszáradás esetén kórházi kezelésre van szükség, mert a folyadékveszteséget infúzió segítségével kell pótolni.

Szövődmények

Ha a kiszáradást nem kezelik, a vérnyomás veszélyesen alacsony értékre zuhanhat, ami sokkhoz, illetve a vese, a máj vagy az agy károsodásához vezethet.

Megelőzés

Megerőltető testmozgás előtt és után, valamint lázas időszakban fogyasszunk sok folyadékot, különösen meleg időben. Hasmenés vagy hányás esetén igyunk rehidratálófolyadékot.

Kilátások

A folyadék gyors pótlása esetén jók az esélyek a felépülésre.