Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Cikkek, érdekességek

Korai demencia

2017. szeptember 5. | vissza a cikkekhez

Az öregkor előtt bekövetkező szellemi leépülés fokozatos elbutulást jelent. Olyan szellemi funkciókat érint, mint a gondolkodás, a következtetés és az emlékezőtehetség. Középkorú embereknél fordul elő, de fiatal felnőttek esetében is jelentkezhet az idegsejtek pusztulása következtében.

Korai demencia

 

 

Ennek oka lehet genetikai rendellenesség (például a Huntington-kór), fertőzés (Creutzfeldt—Jacob-kór vagy AIDS), érrendszeri betegség, agydaganat vagy központi idegrendszeri elfajulásos betegségek, például a Parkinson-kór.

A korai demencia tünetei

szellemi leépülés egyes szakaszaiban emlékezet-kihagyás, beszédzavar, zavartság, izommerevség, bénulás, szorongás, félelem, kényszerképzetek és paranoia (üldözési mánia) jelentkezhet. A beteg képtelen a tárgyak felismerésére, vagy nehezen tájékozódik térben és időben. A későbbi stádiumban már családtagjait sem ismeri fel, és képtelen ellátni magát.

A demnecia kezelése

A kezelés célja általában az, hogy a beteg a lehető leghosszabb ideig képes legyen a normálishoz közelítő életvitelre. Gyakorlati segítséget kell számára nyújtani az otthoni teendők elvégzésében, és lelki támogatásban kell részesíteni mind őt magát, mind a hozzátartozókat. A nyugtatók és antidepresszáns gyógyszerek enyhíthetik az agressziót, az ingerlékenységet, a nyugtalanságot, a depressziót és más tüneteket.

Kiegészítő kezelés

Bizonyos illóolajak, például a rozmaringolaj, illetve egyes gyógynövények, például a páírányfenyő, valamint a lecitin segíthet az emlékezőképesség megőrzésében, illetve javításában. A relaxációs technikák, az aromaterápia és a masszázs megnyugtathatja a beteget. A zene és művészetterápia eredményesen oldhatja a feszültséget az önkifejezés elősegítésével, ha a beteg már képtelen részt venni a mindennapi beszélgetésekben.

Demencia megelőzése

Az agy elégtelen vérellátásával összefüggő szellemi leépülés (érelmeszesedés) a magas vérnyomás, a dohányzás és más rizikófaktorok kiiktatásával előzhető meg.

Szövődmények

A szellemi leépülés rosszabbodásával a beteg elveszíti az önálló cselekvőképességét. Lényeges tehát, hogy a szellemi leépülésben szenvedő betegek és gondozóik idejében jogi tanácsot kérjenek, hogy megelőzzenek néhány nehéz helyzetet. Sok esetben az intézeti gondozás a legjobb megoldás.

Kilátások

Az orvostudomány a kutatások nyomán egyre több ismerethez jut az agykárosodás azon típusával kapcsolatban, amely idő előtti szellemi leépüléshez vezet, és így egyre hatékonyabb kezelések kidolgozására nyílik lehetőség.