Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Cikkek, érdekességek

Koszorúér-megbetegedés - szívvizsgálatok

2017. november 30. | vissza a cikkekhez

A koszorúér-megbetegedés diagnózisához számos vizsgálat szükséges. Nőknél a felismerés nagyobb kihívást jelenthet, mivel náluk lényegesen váratlanabb tünetek jelentkezhetnek, és bizonyos vizsgálatok kevésbé érzékenyek és specifikusak, mint a férfiaknál.

 Koszorúér-megbetegedés - szívvizsgálatok

A szívbetegségek diagnosztizálása

Az egyszerűbb vizsgálatokat, mint például a vértesztek, a laborban végzik. Az összetettebbeket a kardiológián, míg a szívről készült felvételeket (CT, MRI és szívizom-perfúziós vizsgálatok) a radiológián csinálják. A vizsgálatok eredményeit kardiológus ellenőrzi. A felvételeket pedig általában szívspecialista radiológus nézi át.

Vértesztek

Megmérik a vércukor- és koleszterinszintet a vérben. Ha az értékek magasak, nagyobb a kockázata a szívbetegségek kialakulásának Ha az a gyanú, hogy szívroham történt, vérmintát vesznek, hogy ellenőrizzék bizonyos enzimek, mint például a troponin T és troponin I mennyiségét, amik szívroham következtében kerülhetnek a vérbe.

Elektrokardiogram (EKG)

Ez a vizsgálat a szív elektromos aktivitását hivatott rögzíteni, valamint ezen keresztül a szívverés sebességét és ritmusát. Az eljárás során öntapadós lapkákat, elektródákat helyeznek el a mellkason, csuklókon és bokákon. Ezeket hozzákapcsolják egy műszerhez, amely elkészíti az EKG-görbét. Egy vizsgálat kevesebb mint tíz perc, és bár az eredmények azonnal hozzáférhetők, csak kardiológus értékelheti ki őket. Ha szívdobogásérzésünk van, szükség lehet 24 órás vizsgálatra is, hogy tetten érhessék a rendellenes szívverést vagy aritmiát.

 

 

Terheléses vizsgálat

Ez a teszt kombinációja a gyakorlatok végzésének és az EKG-nak, hogy megfigyelhető legyen, hogyan reagál a szívünk a testmozgásra és terhelésre. A vizsgálat során EKG-felvételt készítenek, miközben egy futógépen végzünk testmozgást. Bármilyen jele mellkasi fájdalomnak vagy elégtelen légzésnek feljegyzésre kerül, együtt az EKG-regisztrátum változásaival. A vérnyomásunkat szintén nyomon követik majd. A vizsgálat hossza attól függ, mennyi ideig vagyunk képesek a gyakorlatokat végezni.

Járógépes terheléses vizsgálat A képen látható nő éppen futógépen végez gyakorlatot, miközben elektródák vannak a mellkasára erősítve. Az elektródák érzékelik a szíve elektromos aktivitását, és így követni lehet bármilyen változást a vizsgálat során. Kiderül, ha probléma van a szív koszorúereivel.

Szívultrahang

Ezzel az ultrahangos vizsgálattal felmérhető a szív mérete, és hogy milyen jól működik a négy ürege és a billentyűi. A vizsgálat körülbelül harminc percet vesz igénybe.

Terheléses szívultrahang

Ez a vizsgálat hasonló a szívultrahanghoz, viszont a szívet gyorsabb és erőteljesebb működésre sarkallják közben bizonyos szerekkel, amiket beinjekcióznak. Ez a teszt felméri, hogyan reagál a szívizomzat a stresszre és a megterhelésre. A terheléses szívultrahang segít azonosítani azokat a területeket a szívben, amik esetlegesen nem jutnak elegendő vérhez a koszorúartériákon keresztül, így kimutathatja, hol lehetnek szűkületek vagy elzáródások.

Doppler szívultrahang. Az ultrahang láthatóvá teszi a szívet, míg a Doppler-ultrahang (a háromszögön belüli színes terület) megmutatja a vér áramlását a billentyűkön keresztül.

Szívizom-perfúziós vizsgálat

Ezt a kétlépéses vizsgálatot arra használják, hogy a szívizomzat működését megfigyeljék mind nyugalmi állapotban, mind terhelés alatt. Kis mennyiségű radioaktív anyagot (radioaktív izotópot) juttatnak a keringésbe, majd az első fázisban képeket készítenek nyugalomban a szívről egy ultrahangos készülék segítségével.

A vizsgálat második fázisa során további radioaktív izotópot fecskendeznek be, és újra felmérik a szív működését vagy futógépes gyakorlat közben, vagy serkentő gyógyszerek beinjekciózása után, amelyek emelik a szívfrekvenciát (csakúgy, mint a terheléses ultrahang közben). Újabb sorozat felvételt készítenek, és így közvetlenül összevethetik a szívizomzatot nyugalmi és terheléses állapotban is.

CT- (komputertomográfia) felvételek

(idetartozik a koszorúér-meszesedést értékelő vizsgálat és a CT-s angiográfia is). Képeket készítenek a szívről és a koszorúartériákról egy CT-szkenner segítségével. A kalciumlerakódások (atheroma) mennyisége kitűnően mérhető így a koszorúartériákban.

Szív MRI- (mágneses rezonanciás képalkotás) felvétele

Ez a vizsgálat a legtöbb szövettípus feltérképezésére alkalmas, így részletes képet kapnak a szív struktúrájáról, beleértve az üregek, billentyűk, a szívizomzat szerkezetét és a koszorúereket csakúgy, mint a nagy vérereket is.

Angiográfia

Ezt a beavatkozást (érfestés) kardiológus végzi egy szívkatéteres vizsgálóban. Normális körülmények között helyi érzéstelenítésben történik, és körülbelül harminc percig tart, de tovább is elhúzódhat.

Az angiogram olyan különleges röntgenfelvétel, amelyen a szív erei láthatók. Az angiográfia során vékony csövet (katéter) tolnak be a láb, a kar vagy az ágyék egyik erén át, egyenesen a szívig. Ezután kontrasztanyagot fecskendeznek be, így láthatóvá válnak a koszorúerek a röntgenképen, és fel lehet fedezni egy-egy esetleges érelzáródás helyét is. A kardiológus végül kiértékeli az eredményeket, és megbeszéli velünk a további teendőket.