Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Cikkek, érdekességek

Krónikus fáradtság szindróma

2018. január 16. | vissza a cikkekhez

Ennek az állapotnak a fő tünete a nyilvánvaló ok nélkül fellépő, tartósan fennálló fizikai és szellemi kimerültség. Az érintettek olyan egyszerű, mindennapi tevékenységektől is kimerülnek, mint például az újságolvasás vagy a barátokkal való beszélgetés.

Krónikus fáradtság szindróma

Az állapotnak nincs bizonyított diagnosztikai jellemzője, ezért a kórisme a hasonló tüneteket előidéző egyéb okok kizárásával történik.

A krónikus fáradtság szindróma makkegészséges, edzett, aktív egyéneknél is felléphet, és nem ritka, hogy felelős beosztású vezető állásúak esnek áldozatául. Ez arra utal, hogy kialakulása valamilyen módon a stresszel függhet össze. Leegyszerűsítve yuppie-betegségnek nevezik, ami nem helyénvaló, mert egyáltalán nemcsak a befutott „sikerembereket" betegíti meg, hanem bárkinél felléphet, még gyerekeknél is.

Az állapot másik neve mialgiás encefalomielitis (ME), ami annyit jelent, hogy izomfájdalommal járó agygerincvelő-gyulladás.

Krónikus fáradtság szindróma tünetei

A krónikus fáradtság szindróma legjellegzetesebb tünetei:

  • legalább fél éven át fennálló nagyfokú - a normálisnál jóval erősebb - fáradtságérzés, kimerültség, 
  • alvászavarok,
  • aluszékonyság,
  • émelygés,
  • torokfájás,
  • fájdalom az izmokban, ízületekben, mellkasban,
  • fejfájás,
  • emlékezetkihagyás, nyelvbotlások.

Okai

A krónikus fáradtság szindróma kiváltó okai nem tisztázottak. Valószínű, hogy nem egy, hanem több tényező együttes hatása áll a háttérben, noha ezek közül nem mindegyiknek van minden érintettnél szerepe. Bármilyen változatosak is legyenek a kiváltó okok, az általuk előidézett tünetegyüttes nagyon jellegzetes, és legfeljebb csekély egyedi különbségeket mutat.

Veszélyesztetett csoportok

Vannak bizonyos tényezők, amelyek a jelek szerint növelik a krónikus fáradtság szindróma kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartoznak a vírus eredetű megbetegedések (pl. mirigyláz, agyvelőgyulladás), továbbá a depresszió, valamint erős lelki megrázkódtatást okozó események (pl. egy hozzátartozó halála).

A szindróma ugyanakkor minden nyilvánvaló ok vagy hajlamosító tényező nélkül is felléphet.

Kezelése

Mivel a krónikus fáradtság szindrómának nincs egyértelmű kiváltó oka, ezért kezelésére sincsenek specifikus gyógyszerek. Az orvosok ehelyett az állapot „kézben tartásáról" beszélnek, amihez az általuk gyakran „bio-pszicho-szociális" terápiának nevezett kezelési programot alkalmazzák. Ennek lényege a tünetekre való összpontosítás, az azokat kiváltó, illetve fenntartó tényezők vizsgálata, és segítség-nyújtás a páciensnek ahhoz, hogy minél hatékonyabban megbirkózhasson velük. Igen fontos, hogy a beteg folytassa a megszokott életvitelét.

A fáradtság hatására például általában úgy érezzük, hogy pihennünk kell; attól tartunk, hogy ha aktívak maradunk, a szervezetünk nem regenerálódik, sőt még károsodhat is. Tartósan fennálló fáradtság esetén azonban éppen a túl sok pihenés okozhat problémákat. Az izomtónus csökkenése tovább fokozza a fáradtságérzést, amikor megpróbálnánk újra aktivizálni magunkat. Ezért a krónikus fáradtság szindrómával való megbirkózás ideális módja az egyre nehezebb gyakorlatokból összeállított program, amelybe tervezetten pihenőket is be lehet iktatni.

E program mellett fontos szerepe van a kiegyensúlyozott étrendnek is. Az egészséges táplálkozással kapcsolatban bátran kérjünk tanácsot és segítséget orvosunktól vagy dietetikus szakembertől. A krónikus fáradtság szindrómának ezt a „kézben tartási" módját ütemezésnek nevezik, és az a lényege, hogy az aktivitás, a pihenés és a kiegyensúlyozott táplálkozás az érintett számára egy olyan, testreszabott kezelési programban valósuljon meg, amely lépésről lépésre fokozza aktivitását és javítja állóképességét.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az egyre nehezedő gyakorlatokból álló terápiás program segíthet a krónikus fáradtság szindrómából való felépülésben.