Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Cikkek, érdekességek

Nem mindig szükséges a lázat csillapítani

2018. január 29. | vissza a cikkekhez

Nagy valószínűséggel mindnyájan fel tudunk idézni legalább egy olyan emléket a gyermekkorunkból, amikor anya gyanakvó tekintetét a homlokunkra nyomott ajka követte, a következő pillanatban pedigmár a hónunk alatt is volt a lázmérő.

Nem mindig szükséges a lázat csillapítani

A legújabb orvosi szakvélemény szerint azonban a láz állapota egyáltalán nem olyan súlyos jelenség, mint ahogy azt sokáig hittük. Mielőtt azonban erre rátérünk, tekintsünk át néhány fontos tudnivalót a lázzal és a lázcsillapítással kapcsolatban.

Hőemelkedés – a láz előfutára?

A lázas állapot általában hőemelkedéssel kezdődik. A 37-38 ℃-os testhőmérsékletet tekintjük hőemelkedésnek, ami még önmagában nem igényel lázcsillapítást. Vegyük azonban figyelembe, hogy az egészséges szervezet hőmérséklete napszaktól függően is változhat: míg reggel alacsonyabb, este feljebb szökik a testünk hőmérséklete, ám ennek a napszakos ingadozásnak az okát máig nem ismerik a szakemberek.

Ritkán ugyan, de az is előfordulhat, hogy a hőemelkedést csupán a hőszabályzó központ zavara okozza, ebben az esetben ne tulajdonítsunk neki túl nagy jelentőséget – azonban amíg nem zárja ki az orvosi vizsgálat a megbetegedést, úgy tekintsük azt tünetnek. Nagyon fontos, hogy a hőemelkedés észlelésekor folyamatosan figyeljük általános közérzetünk alakulását, mérjük testünk hőmérsékletét, hiszen könnyen kialakulhat a lázas állapot is!

Hogyan és miért leszünk lázasak?

Az egészséges test normális hőmérséklete 36-37 ℃ között állandó, ezért pedig az agyalapon található hőszema „felelős”. Testünk hőszabályozása a hőszemen átáramló vér hőmérséklete alapján történik, ugyanis ettől függ, hogy a testben „hűtésre” vagy „fűtésre” van szükség.

Míg a hűtést a test fizikai hőszabályzással – azaz verejtékezéssel – valósítja meg, addig a fűtésről kémiai hőszabályzás gondoskodik. Ekkor fokozódik a belső szervek és az izmok anyagcseréje, és ennek a folyamatnak köszönhető, hogy lázas állapotunkban „ráz minket a hideg”.

A láz akkor alakul ki a szervezetben, ha testidegen fehérjék - azaz bizonyos baktériumok és azok melléktermékei - kerülnek a véráramba.

Ezeknek a baktériumoknak a lázkeltő anyagai hatást gyakorolnak a hőszabályzó központra, amire a szervezet válaszként „fűteni” kezdi magát – így, ha a testhőmérséklet 38 ℃ fölé emelkedik,azaz belázasodunk, érdemes utána nézni, milyen lázcsillapító módszereket alkalmazhatunk – akár házilag is.

Mikor szükséges csökkenteni a lázat?

A mérsékelt (38,1-39℃)vagy magas lázat (39-40 ℃) csak akkor csökkentsük, ha az megterheli a szervezetet: gyermekeknél, várandósoknál, időseknél illetve gyenge immunrendszer és cukorbetegség esetében érdemes mielőbb csökkenteni a lázat. A 40 fok feletti lázat Hyperpyrexiának nevezzük.

Lázcsillapítás házilag

Mielőtt lázunk (vagy gyermekünk lázának) csillapításába kezdenénk, érdemes néhány tényt szem előtt tartani, ami igen fontos lehet egészségünk helyreállításának érdekében.

Bár a lázcsillapítás szükségességéről megoszlanak a vélemények, a korszerű orvosi szakvélemény szerint – ha egy egyébként teljesen egészséges felnőttről vagy gyermekről van szó – a lázat nem szükséges csökkenteni, hacsak nem azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Bármennyire is csábító lehet egy csapásra megszüntetni a lázat, nagyon ügyeljünk, hogy lassan történjen annak csillapítása. Ha túl gyorsan akarjuk a normál testhőmérsékletet visszaállítani, szervezetünk kudarcot fog vallani a kórokozók elleni harcban, így a láz hamar újra kialakul, és kezdődik elölről az egész folyamat.

A magas lázat így célszerű 38 ℃ köré csökkenteni, hiszen ez a hőmérséklet még aránylag könnyen elviselhető, viszont a test így még tud harcolni a nemkívánatos kórokozók ellen. Régebben gyakran alkalmazták lázcsillapításra az izzasztást, azonban ma már tudjuk, hogy ez inkább árt, mint használ. Ilyenkor nem csak az általános közérzetünk válik a rosszról elviselhetetlenné, hanem szervezetünk teljesen feleslegesen veszít rengeteg folyadékot is – ami a betegségünk szempontjából szintén hátrányos.

Néhány természetes lázcsillapító hatással bíró alapanyagot akár a konyhában is megtalálhatunk. Ilyenek az orvosi zsálya és a fekete bodza, melyeket leginkább teakeverékként vásárolhatunk meg gyógynövényboltokban, illetve a gyömbér, (ami torokfájás esetén is kiváló), a bazsalikom és a majoránna is.

A kamilla tea fogyasztása pedig általános gyulladáscsökkentő hatással bír. Láz esetén nagyon jól eshet még a hűvös kamrából elővett meggybefőtt is – hűs, savanykás íze javíthat közérzetünkön. A külső lázcsillapítást segíthetjük szobahőmérsékletű vízbe áztatott kendőkkel, melyeket homlokunkra, csuklóinkra, bokáinkra helyezhetünk.

Gyógyszeres lázcsillapítás

Ha a jól bevált házi praktikák mellett mégis szükségét érezzük a gyógyszeres lázcsillapításnak, jó, ha ismerjükezek hatásmechanizmusát, néhány mellékhatást, és pár módszert arra, hogy ezeket el tudjuk kerülni.

A gyógyszertárban vény nélkül kapható láz-, fájdalom- és gyulladáscsökkentő tabletták hatása 4-8 órán keresztül tarthat, a szervezetben pedig 5-8 óra alatt bomlanak le. Lázcsillapító hatásuk annak köszönhető, hogy a benne lévő hatóanyagok abőrereket kitágítják, így késztetik a testet hőleadásra, és izzadni kezdünk.

Lázcsillapítók mellékhatásai

A lázcsillapító tabletták igen ritkán járnak mellékhatással. Leginkább átmeneti fülzúgást vagy bágyadtságot tapasztalhatunk magunkon, de ha gyomrunk érzékeny, észlelhetünk émelygést is. Utóbbira kiváló megoldás, ha a tablettát egy csipetnyi szódabikarbónával vagy tejjel vesszük be.Ha nem szeretnénk a szájon át adható gyógyszert alkalmazni, választhatjuk a lázkúpot is.

Vannak-e a láznak mellékhatásai?

Fontos megjegyeznünk, hogy bizonyos orvosi nézetek szerint a lázat – a szervezetre való tekintettel – nem tartják egyértelműen sem pozitívnak, sem negatívnak, előnyei és hátrányai azonban egyaránt akadnak. Hasznos, mert a testben az említett testidegen fehérjékkel így könnyebben birkózik meg az immunrendszer, hiszen a láz hatására „akcióba lépnek” a fehérvérsejtek és a falósejtek, amik elpusztítják a baktériumokat, illetve az ezeket közömbösítő ellenanyagok mennyisége is megugrik.

A lázas állapot ugyanakkor enyhén ártalmas lehet, mert terheli a szívet, illetve tartós láz esetén a szervezet hamar nyúl anyagcsere raktáraihoz. Ez azért is lehet veszélyes, mert a magas láz kísérő tünete lehet – többek között – a rossz közérzet mellett még az étvágytalanság is.

Lázcsillapítás a gyermekeknél

Az egyik legfontosabb szempont – nem csak láz, de egyéb betegségek esetén is – hogy szülőként maradjunk nyugodtak, gyermekünk semmiképpen se lássa rajtunk, ha idegesek vagyunk vagy megijedtünk – ez többet árthat neki, mint gondolnánk.

Ha a gyerek a megszokottnál nyugodtabb és csendesebb, illetve a kéz- és lábfeje hideg, érdemes leellenőrizni tenyerünkkel és/vagy ajkunkkal a homloka hőmérsékletét - ezután ha szükséges, mérjük meg a lázát.

Ha egy alapvetően egészséges gyermekről beszélünk, leginkább arra figyeljünk, hogy a hőemelkedést vagy lázas állapotot minél elviselhetőbbé tegyük számára. Pihenjen le gyermekünk, adjunk neki gyakran folyadékot, és minél többször szellőztessünk a szobában.

Ne takarjuk be vastagon, inkább adjunk rá kényelmes, lenge öltözetet – ezzel is segítjük a megfelelő hőleadást. A már említett házi lázcsillapító praktikákat is alkalmazhatjuk, hogy ezzel is javítsuk a kicsi közérzetét. Fordítsunk a szokásosnál is több figyelmet rá, de tartós láz esetén természetesen forduljunk orvoshoz.

Lázgörcs gyermekeknél

A láz egyik következménye lehet a lázgörcs, mely leggyakrabban 6 hónapos kortól 5 éves korig fordul elő. Vannak olyan gyermekek, akik erre hajlamosabbak, mások kevésbé, de eddig nincs tudomásunk ehhez kapcsolódó szövődményről.

Bár nagyon ijesztő látványt nyújt – hiszen elég hasonló tüneteket produkál egy epilepsziás rohamhoz – az esetek nagyon csekély hányadában jár egészségkárosodással.

A lázgörcsös gyermek elveszítheti eszméletét, izomgörcsilletve rángatózás léphet fel nála. Teste merevvé, tekintete üvegessé válik, vagy fennakadnak a szemei. A lázgörcsös roham gyakran járhat habzó szájjal, hányással, de előfordulhat, hogy a gyermek bepisil vagy bekakil, amíg tart ez az állapot.

Nagyon Fontos!

Hogyha a lázgörcs néhány perc alatt sem látszik csillapodni, hívjunk mentőt a gyermekhez, hiszen a hosszan tartó roham légzésleállással is járhat! A lázgörcs után a gyermek viselkedése nagyjából egy óra elteltével fokozatosan normalizálódni kezd, de meglehet – mivel egy ilyen roham igen kimerítő a kisgyermek számára – hogy rögtön utána el is alszik.

Milyen lázmérőt válasszunk?

Hagyományos lázmérő

Rrégebben a hagyományos hőmérőkbe higanyt tettek, viszont napjainkban ezt valamilyen más, erre alkalmas folyadékkal helyettesítik, ami nincs káros hatással a szervezetre. Úgy működik, hogy hőtágulás hatására a benne lévő folyadék felszökik, így jelezve az aktuális testhőmérsékletet.

Gyermekeknél végbélben, hónaljban és szájbanis javasolt az alkalmazása, függően a kicsi életkorától. Felnőtteknél általában hónaljban történik a lázmérés, és ez néhány percet igénybe vesz. A hagyományos lázmérőhöz körülbelül 1000-1500 forintért juthatunk hozzá.

Digitális lázmérő

Bár nagyon hasonlít a hagyományos lázmérőkhöz, működése teljesen más elven alapul. Elemmel működik, és pár másodperc alatt megtudhatjuk a test hőmérsékletét a digitális kijelzőről. Szintén használhatjuk szájban és hónaljban, de a végbélben is.

Nyugtalan gyermekeknél és kisbabáknál előnyös, hiszen gyorsan és pontosan mér. 1500-3000 forintig találhatunk ilyet, azonban vannak komplex digitális hőmérők is, melyek több funkcióval rendelkeznek. Ezek árai akár 10 000 forint fölé is rúghatnak.

Fülhőmérő

A lehető legpontosabb mérésre szolgáló lázmérő eszköz. Óvatosan vezessük a hallójáratba és tartsuk ott a megfelelő szögben. Néhány másodperc után máris láthatóvá válik a mért hőmérséklet a szintén digitális kijelzőn. A digitális lázmérőhöz hasonlóan ez is elemmel működik. A fülhőmérőt 4000 forinttól 5-6000 forintig vásárolhatunk, azonban ebben a kategóriában is kapható többfunkciós lázmérő, ám azok jóval drágábbak.