Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Cikkek, érdekességek

A magzati ultrahang vizsgálatról

2017. szeptember 13. | vissza a cikkekhez

Az ultrahangvizsgálat során magas frekvenciájú hanghullámokat használnak a belső szervek részletes képének megalkotásához. Bár az ultrahang bármely lágy szövet, például a szív, a máj vagy a vese vizsgálatára alkalmas, a legelterjedtebb alkalmazása mégis a magzat terhesség alatti vizsgálatához kapcsolódik.

A magzati ultrahang vizsgálatról

 

 

Miből áll az ultrahangvizsgálat?

Az ultrahangvizsgálat körülbelül 15 percet vesz igénybe (terhességi vizsgálat esetén) és fájdalommentes. Az orvos zselével bekeni a has bőrét, és egy kézi szondát mozgat a has felszínén. A monitorra érkező jelek a csecsemő részletes, fekete-fehér képét rajzolják ki.

A nők többségének legalább két vizsgálat elvégzését ajánlják a terhesség alatt. Az első, a 8-12. hét környékére eső vizsgálat megállapítja, hogy hány hetes a terhesség, és alkalmas az esetleges Down-kór jeleinek kimutatására. A vizsgálat más anatómiai részlete-ket is ellenőriz, például a méhnyak, a magzatburok vagy a méhlepény elhelyezkedését. A második ultrahangvizsgálatot a 18-20. hét körül végzik a magzati szervek fejlődésének ellenőrzésére és az esetleges fejlődési rendellenességek kiszűrése céljából.

További ultrahangvizsgálatra a következő okokból kerülhet sor:

  • amniocentézis vagy magzatburokminta-vétel ultrahangos ellenőrzése;
  • ha a magzat növekedése nem kielégítő;
  • annak ellenőrzésére, hogy a nő medencéje elég széles-e a hüvelyi szüléshez;
  • hüvelyi vérzés kivizsgálására;
  • annak ellenőrzésére, hogy a méhnyak nem nyílt-e túl korán ki (méhnyak-elégtelenség);
  • a magzatvíz mennyiségének ellenőrzésére.

Mennyire biztonságos az ultrahangvizsgálat?

Az orvosok többsége úgy véli, hogy az ultrahang teljes mértékben biztonságos. Az indokolatlan vizsgálatokat azonban érdemes elkerülni, hiszen nem árt arra ügyelni, hogy a magzat ne legyen túl hosszú ideig kitéve az ultrahang behatásának. Bár jelentek meg tanulmányok az ultrahang és az alacsony születési testsúly, illetve halláskárosodás összefüggéseiről, a bizonyítékok nem meggyőzőek.