Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Cikkek, érdekességek

Mennyire egészséges a sör?

2018. február 16. | vissza a cikkekhez

Sokak számára a sör a folyékony kenyér és ennek megfelelően naponta fogyasztják is. De vajon ennek milyen egészségügyi hatásai vannak? Lehetnek-e pozitív hatásai a mindennapos sörfogyasztásnak?

Mennyire egészséges a sör?

Az alkoholos italokról, így a sörről is mindenkinek a mámoros esték, a meccsnézés, vagy a dülöngélő alkoholista emberek jutnak az eszükbe. Megfelelő mennyiségben fogyasztva azonban a sörnek rengeteg pozitív hatása van. Több egyetemen is folytattak már ezzel kapcsolatos kutatásokat, és íme az eredmények:

A sör csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét

Talán ez a legközismertebb tény, hiszen sok helyről hallottuk már azt, hogy a sör megelőzi a vesekövet, és az orvosok is a mértékletes sörfogyasztást ajánlják a vesekőben szenvedő betegeiknek. Ez a hír igaz, a sörben lévő víz és alkohol is vízhajtó hatású, így csökken a kövek kialakulásának esélye.

Finn kutatók egy 27.000 középkorú férfi bevonásával lefolytatott kutatás végén arra a következtetésre jutottak, hogy napi 1 üveg sör elfogyasztásával a vesekő kialakulásának esélye 40%-al csökken.

Megvéd a szívinfarktustól

Amerikai kutatók úgy találták, hogy a barna sörök képesek csökkenteni a szívinfarktus kockázatát. Az infarktus okozója legtöbbször az érelmeszesedés. Ilyenkor az erek falára koleszterin és más zsíros anyagok tapadnak, amik megkeményednek és beszűkítik az eret. Egy 2000-ben megjelent tanulmány szerint az érelmeszesedés kialakulásának esélyét körülbelül a felére csökkenti a sör.

Természetesen a kutatók rávilágítottak arra is, hogy itt is a mértékletesség a kulcs!

Csökkenti a stroke kialakulásának esélyét

A Harvard Egyetem és az Amerikai Stroke Társaság kutatásai rávilágítottak arra, hogy a mértékkel sört fogyasztó embereknél akár 50%-al is csökkenhet a stroke esélye.

Az isémiás stroke a stroke leggyakoribb formája. Ez olyankor fordul elő, amikor egy vérrög elzárja a vér útját az agyba, így az nem kap oxigént. A sörfogyasztóknál azonban a sör hatására az artériák fala rugalmasabb lesz és a vér áramlása jelentősen javul.

Erősíti a csontokat

A sör nagy mennyiségben tartalmaz szilíciumot, ami elősegíti a csontnövekedést. Massachusetts-i akadémikusok azonban rámutattak arra, hogy meg kell találni az egészséges egyensúlyt. Napi 1 maximum 2 pohár sör ugyanis még egészséges, de a nagyobb mennyiségű fogyasztása már növeli a csonttörés kockázatát.

A sör csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét

Egy 2011-es a Harvard Egyetemen készült kutatás szerint, azoknál a középkorú férfiaknál, akik napi egy vagy két pohár sört fogyasztottak 25%-al csökkent a II. típusú diabétesz kialakulásának esélye.

A sörben lévő alkohol növeli az inzulinérzékenységet, ami segít a diabétesz megelőzésében. Ráadásul a sör nagyon jó rostforrás, ami pedig a vércukorszint szabályozásában segít.

Segít az insomniában szenvedőknek

A sör stimulálja az agy dopamin termelését, az orvosok is ezt írják fel az álmatlanságban szenvedőnek.

Amerikai kutatók szerint, már a sör megkóstolása is megnöveli a dopamintermelést, ezáltal a fogyasztók nyugodtabbak lesznek. A kutatók azonban leszögezték, hogy ezt a hatást már 15 milliliter sör elfogyasztásával elérhető, ami egy evőkanálnyi mennyiség.

A sör megállítja a szürkehályogot

A túl sok sör a látást homályossá, a megfelelő mennyiség viszont élesebbé teszi, ugyanis a sörben található antioxidánsok védenek a mitokondriális sérülések ellen.

A szürkehályog akkor keletkezik, amikor a szemlencse sejtjei mitokondriális sérüléseket szenvednek el. Az antioxidánsok ezek ellen a sérülések ellen védenek, így napi egy pohár sör képes megvédeni szemünk egészségét.

Gyógyítja a rákot?

Az Idaho-i egyetem kutatói szerint elég nagy esély van rá. A komlóban lévő két antioxidáns a humulone és a lupulone képes elpusztítani bizonyos baktériumokat, és a tudósok azt remélik, hogy ezen anyagok segítségével rákellenes készítményt tudnak készíteni.

Segíti a súlyvesztést

A sörhas kifejezés ismeretében eléggé furának tűnik, hogy a sör segíthet a fogyásban. Az Oregoni Egyetem kutatói úgy gondolják, hogy a komlóban lévő xanothohumol nevű vegyület csökkenti a metabolikus szindróma kialakulásának esélyét. A metabolikus szindróma egy tünetegyüttes, ami több anyagcserezavar meglétét jelzi. Tünetei a magas vérnyomás, a hasi elhízás, a magas vérzsír szint, és a magas koleszterinszint.

Sajnos a kutatók arra következtetésre jutottak, hogy egy embernek ahhoz, hogy érezze ennek a vegyületnek a csodás hatásait, naponta körülbelül 1700 liter sört kellene elfogyasztani, ami valljuk be lehetetlen.

Láthatjuk, hogy számos jótékony hatása van a sörnek, viszont természetesen a legfontosabb a mértékletes fogyasztása, hiszen ha túlzásba visszük, több problémát tud okozni, mint amire esetlegesen gyógyír lenne.