Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Cikkek, érdekességek

Miért hallunk napjainkban oly sokat a csontritkulásról?

2017. július 30. | vissza a cikkekhez

A születéskor várható élettartam ma sokkal magasabb, mint néhány száz évvel ezelőtt: hazánkban a férfiak várható életkora átlagosan 68.3 év, a nőké 76.6 év.

Miért hallunk napjainkban oly sokat a csontritkulásról?

Míg a középkorban a járványok, a gyógyíthatatlan betegségek és a háborúk következtében az emberek igen kis hányada érte meg a negyvenedik születésnapját, addig napjainkra az idős emberek száma ugrásszerűen megemelkedett.

Az időskor új egészségügyi problémákat hozott felszínre, ezek közé tartozik többek között a csontritkulás is. Magyarországon mintegy nyolcszázezer-egymillió ember szenved csontritkulásban. Többségük nő, azonban a férfi betegek száma sem elhanyagolható: kb. 300 ezer.

Vannak számítások arra nézve, hogyan alakul a világ népessége az elkövetkező 20-50 évben. Ezek azt mutatják, hogy az idős lakosság aránya tovább növekszik (az Egyesült Államokban pl. a 65 év felettiek 32 millióról várhatóan 69 millióra növekszik 1990 és 2050 között). A csontritkulás tehát egyre gyakoribbá válik, s ezzel a csonttörések számának emelkedése is várható. A csípőtörések száma világszinten 1990-ben 1.7 millió volt, 250-re 6.3 milliót prognosztizálnak. Ezek az adatok rámutatnak a betegség társadalmi jelentőségére is.

Az orvostudomány fejlődése révén sokkal pontosabban ismerjük a csontokban zajló élettani folyamatokat, mint 10-20 évvel ezelőtt. Az orvostechnika új eszközei lehetővé tették, hogy érzékeny módszerekkel vizsgáljuk és korán felismerjük a csontritkulást. A gyógyszerkutatás pedig hatásos gyógyszereket adott a kezelőorvosok kezébe a betegség gyógyításához.