Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Cikkek, érdekességek

Mit jelentenek a vérnyomás értékek? Hogyan mérjük?

2017. március 7. | vissza a cikkekhez

Az emberi szervezet alapvető működéséhez elengedhetetlen a megfelelő vérkeringés, hiszen a vér szállítja a test különböző részeire az oxigént, a tápanyagokat, hormonokat és minden más anyagot. Emellett elszállítja az anyagcsere közben létrejött végtermékeket is.

Mit jelentenek a vérnyomás értékek? Hogyan mérjük?

A vért a szív pumpálja az artériákba, ahonnan az eljut testet mindenhol behálózó hajszálerekig. A pumpálás miatt a vér nyomást fejt ki az erek falára, amely különböző mértékű a test különböző pontjain.

A vérnyomási értékeket általában a nagy artériákban mérik, s a kapott értékek alapján megállapítható, hogy az adott ember neme, kora és fizikai állapota szerint megfelelő-e a vérnyomása, vagy tapasztalható-e valamilyen kóros elváltozás.

 

 

Mit jelentenek a vérnyomás értékek?

A vérnyomást a leggyakrabban a karon mérik, az eredmény két szám, a szisztolés és a diasztolés vérnyomás, higanymilliméterben (Hgmm).

  • A szisztolés vérnyomás a szív pumpálásakor megmérhető érték,
  • a diasztolés pedig a két szívverés közötti.

Az így kapott két szám adja meg a vérnyomást, ahol az első szám a szisztolés, míg a második szám a diasztolés nyomás.

A jelenlegi ajánlások szerint a 120/80 alatti vérnyomási érték az egészséges, de 140/90 értékig még nem tekintik kórosnak a változást. A 120 Hgmm és 129 Hgmm közötti szisztolés, illetve a 80 Hgmm és 84 Hgmm diasztolés nyomást normálisnak, míg a 130 és 139 Hgmm közötti szisztolés, illetve a 85 Hgmm és 89 Hgmm közötti diasztolés nyomást emelkedett-normálisnak nevezi a szakirodalom. Utóbbi jellemzően kóros vérnyomássá (hipertóniává) alakul át, többségében 4 éven belül.

Hogyan kell megfelelően vérnyomást mérni?

Mivel a fenti értékek komoly élettani problémákat jelezhetnek, így nagyon fontos, hogy a vérnyomás mérése a megfelelő módon történjen. A vérnyomás elvégzése előtti fél órában a vizsgált személynekmár nem szabad dohányozni, vagy olyan ételt illetve italt fogyasztani, ami koffeint, alkoholt, teint vagy taurint tartalmazhat. Ezek az anyagok ugyanis befolyásolhatják az eredményt.

Szintén fontos, hogy a vérnyomásmérésben résztvevő személyt ne érje stresszhatás, vagy ne végezzen olyan tevékenységet, ami megemelné a vérnyomását. Maga a mérés is nyugodt környezetben kell, hogy történjen, az értékelendő személyt le kell ültetni, karját meg kell támasztani, s a szív magasságában elhelyezni.

A nyomásmérés során a felkart le kell mezteleníteni, s erre kell felhelyezni 2-3 cm-rel a könyökhajlat felett a vérnyomásmérő eszközt. Ezután következik maga a mérés, amit a mérést végző személy kontrollál.

 

 

Félautomata típusú vérnyomásmérő készüléknél a mandzsettát fel kell pumpálni olyan értékre, mely várhatóan magasabb, mint a vizsgált személy vérnyomása. Ez általában 170 Hgmm, de ha gyanítható a hipertónia, akkor akár 200 Hgmm-re is felvihető a nyomás. A teljesen automata készülék már a felpumpálást is önmaga végzi.

Félautomata vérnyomásmérő ↑

A mérés során kapott két eredmény mutatja meg a szisztolés és diasztolés értékeket, illetve a készülékek ki szokták jelezni a pulzusszámot is.

Természetesen a vérnyomásmérést ma már bárki az otthonában is elvégezheti, de kiemelten fontos, hogy a vizsgálati jelentőségű, hivatalos méréseket orvosilag képzett személy végezze. Ő képes ugyanis felismerni az olyan hibákat, melyek a vérnyomási értékek torzítását okozhatják. Ilyen lehet például, ha túl vastag a kar, vagy a kar nem volt ellazítva a mérés során.

Automata vérnyomásmérő ↑

Vérnyomás ingadozása

 

 

A vér nyomása a legtöbb embernél nem állandó, hanem különböző okok miatt változó lehet. Természetesen a fizikai megerőltetés mindenkinél megemeli a vérnyomást, ha azonban nyugalmi állapotban jelentkeznek kiugró értékek, azt ki kell vizsgálni.

A hipertóniás betegek érezhetnek vérnyomásingadozást, nekik kezelés, illetve a vérnyomást szabályozó gyógyszerek megfelelő beállítására lehet szükség.

Vérnyomásingadozást okozhatnak még különféle rendellenességek és betegségek is, a hormonháztartás felborulása, stb., így az ilyen panaszok esetén mindenképpen orvosi segítséget kell kérni az okok feltárásához.