Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Cikkek, érdekességek

Ödéma

2017. szeptember 17. | vissza a cikkekhez

Az ödéma (vizenyő) kóros folyadékfelhalmozódást jelent. A keringési rendszerből kiszivárgó folyadék (főleg víz) a szövetkeben halmozódik fel. A bokák körül a leggyakoribb - ez a nehézségi erő miatt van így -, de kialakulhat máshol is, különösen a tüdőben és a hasüregben.

Ödéma

Előidézheti sérülés is, de többnyire a keringési, a levegő- vagy a vizeletkiválasztó rendszer valamely betegségének tünete.

 

 

Az ödéma tünetei

Az ödéma a szövetek helyi vagy generalizált duzzanatával jár. Ha a felduzzadt részt az ujjunkkal benyomjuk, majd elengedjük, a kiszorított folyadék visszaszivárog, s a nyomás okozta mélyedés lassan eltünik.

Időtartam

A kiváltó októl függően az ödéma néhány napig, de ennél hosszabb ideig is fennálhat.

Ödéma okai

  • Szívelégtelenség,
  • veseelégtelenség,
  • májzsugorodás (legtöbbször alkoholizmus okozta),
  • bizonyos gyógyszerek (pl. kortikoszteroidok és fogamzásgátló tabletták) mellékhatása,
  • sérülés,
  • terhességi pre-eclampsia.

Az ödéma kezelése

Az ödémát vizelethajtó hatású gyógyszerekkel kezelik, amelyek fokozzák az ürített vizelet mennyiségét. Amennyiben lehetséges, a kiváltó okot is korrigáljk. Ha például nagy mennyiségű folyadék gyűlik össze a hasüegben, azt időnként helyi érzéstelenítésben leszívják.

Mikor forduljunk ovoshoz?

Ha a végtagjainkon megmagyarázhatatlan duzzanatot észlelünk, vagy ha nehézlégzést és légzéskor fájdalmat észlelünk.

Mit tesz az orvos?

Megállapítája és kezeli az ödéma okát.

Vizelethajtó gyógyszereket ír fel, és a sőbevitel csökkentését írja elő, hogy a vesék több vizeletet válaszanak ki, s ezzel megszabadítsák a szervezetet a folyadékfeleslegtől.

Hogyan segítsünk magunkon?

Ez attól függ, hogy mi okozza az ödémát. Ha például a bokánk van megduzzadva, próbáljunk felpocolt lábbal pihenni úgy, hogy a bokánk magasban legyen, mint a fejünk.

Szövődmények

A tüdőödéma olyan súlyos lehet, hogy a beteg belefulladhat a saját testnedveibe, ezért ez az állapot sürgős kezelést igényel.