Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Cikkek, érdekességek

A rotavírus-fertőzés tünetei, okai, megelőzése

2018. február 24. | vissza a cikkekhez

Ötéves korára szinte minden gyerek átesik legalább egyszer a betegségen. Nagyon fertőző és legtöbbször a közösségekben a gyerekek fertőzik meg egymást. A legsúlyosabb problémákat 3 hónapos és 3 éves kor között okozza a betegség.

A rotavírus-fertőzés tünetei, okai, megelőzése

A rotavírus-fertőzés okai

A betegséget a rotavírus okozza, ami a beteg bélrendszerében él még a gyógyulás után is 10 napig. A kórokozó a széklettel terjed, a higiéniás szabályok nem megfelelő betartásával a fertőzött személy nagyon könnyen megfertőzhet másokat. Az óvodás, bölcsődés gyerekek nagyon könnyen megfertőzik egymást, illetve a kórházakban is sokszor az ápolók viszik a fertőzést egyik betegről a másikra.

Nem megfelelő fertőtlenítés esetén, a vírus képes a felületeken akár hetekig is fertőzőképes maradni. A megfigyelések szerint a betegség tavasszal és nyáron szokott a legtöbbször előfordulni hasonlóan a szalmonellához.

A rotavírus-fertőzés tünetei

A tünetek általában a megfertőződést követő két napon belül jelentkeznek. A betegség fő tünetei a következők:

 • Magas láz,
 • Napi 10-15x vizes hasmenéses széklet,
 • Gyomorfájdalom,
 • Hányás,
 • Étvágytalanság.

A tünetek 3-tól akár 8 napig is fentállhatnak, ezért extrém magas a kiszáradás esélye. Felnőtteknél a tünetek sokkal enyhébbek, vagy egyáltalán nem is jelentkeznek.

Miért veszélyes a kiszáradás?

A rotavírus a vékonybeleket támadja meg és ezzel megzavarja a szervezet vízfelvételét és a teljes sóháztartást. A kisgyermekek bélrendszere sokkal érzékenyebb erre a változásra, és a kis szervezetet nagyon megviseli az ilyen mértékű folyadékvesztés.

A kiszáradás tünetei a következők lehetnek:

 • A gyerek sír, de nincsenek könnyei,
 • Száraz a szája,
 • Nagyon pici vagy egyáltalán nincs vizelete,
 • Túlságosan bágyadt és nem reagál szinte semmire.

A folyadék és ásványi sók pótlása létfontosságú a betegeknél, bár ez sokszor a betegség tüneteiből kifolyóan (hányás, bágyadtság, étvágytalanság) nagyon nehéz. Súlyosabb esetekben kórházi kezelésre van szükség, ahol a beteg infúzión keresztül kapja meg a szükséges anyagokat és folyadékot.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Gyermekeknél

Kisgyermekeknél az alábbi esetekben kell orvoshoz fordulni:

 • Több mint egy napja megy a hasa,
 • Nagyon magas (40 fok feletti) láza van,
 • Fekete vagy véres a széklete,
 • Hányási rohamai vannak,
 • Letargikus, látszik, hogy fájdalmai vannak,
 • A kiszáradás jeleit látjuk rajta.

Felnőtteknél

Felnőtteknél az alábbi esetekben kell orvoshoz fordulni:

 • Több mint két napja megy a hasa,
 • Véres a széklete,
 • Magas láza van (39 fok felett),
 • Az elfogyasztott folyadék nem marad meg benne legalább 24 óráig,
 • A kiszáradás jeleit észleljük.

A rotavírus-fertőzés diagnózisa

Az orvos már a folyamatos hányás és hasmenés meglétéből is nagy valószínűséggel a rotavírusra fog gyanakodni, de a kórokozó egy szimpla széklettenyésztés segítségével biztosan diagnosztizálható.

A rotavírus-fertőzés kezelése

A betegségre nem adnak antibiotikumot vagy antivirális szereket, a tüneteket lehet csak kezelni a betegség pedig elmúlik. A beteget folyamatosan és lassan itatni kell, illetve enni is muszáj azért, hogy biztosítva legyen a megfelelő só-, és cukorbevitel. A gyógyszertárakban kaphatók rehidratáló porok, amik segítik a táplálást.

Kórházi ápolásra is szükség lehet, ha a kiszáradás jelei jelentkeznek, ugyanis ott infúzió segítségével pótolják a só és cukor hiányát, valamint enyhíteni tudják a tüneteket. Nagyobb gyerekeknél, illetve felnőtteknél általában nincs szükség az orvosi ellátásra, a betegség otthoni kezeléssel is elmúlik.

A hasfogók alkalmazása nem ajánlott, mivel lassítják a betegség lefolyását!

Diéta

A betegség elején nagyon fontos a folyadékutánpótlás, ami történhet cukormentes vagy cukrozott hideg teával, limonádéval. A frissen szűrt gyümölcslevek nem csak a folyadékot, hanem az ásványi anyagokat is pótolják. Kitűnő választás lehet a narancs, vagy az őszibarack leve. A főtt burgonya és a főtt sárgarépa káliumot és magnéziumot tartalmaz, amik a betegség ezen szakaszában elengedhetetlenek.

A hasmenés utáni időszakban fontos a kis adagokban való étkezés, ami tartalmazzon nagy keményítőtartalmú ételt például burgonyát. Nagyon jó ételek még ilyenkor a banán, a rizs, a pirítós, az almaszósz. Később már adhatóak sovány húsok, tojás, zsírszegény állati fehérjék.

A rotavírus-fertőzés megelőzése

A legjobb megelőzési mód a higiéniás szabályok betartása, a gyakori szappanos kézmosás. A megelőzést segítik a probiotikumok, sok joghurt, kefír fogyasztása. Nagyon jó megoldás lehet még a gyógyszertárakban kapható probiotikum készítmények.

Rotavírus elleni védőoltás

Hazánkban is elérhető, de nem kötelező a rotavírus elleni védőoltás. A vakcina szájon át adható be, így nem igényel injekciót. Érdemes minél hamarabb beadatni gyermekünknek, ugyanis a vakcina fél éves kor után már nem annyira hatékony.

Leghamarabb 6 hetes kortól lehet adni a vakcinát és 2 vagy 3 alkalom után alakul csak ki a védettség. Az oltás nagyon hatékony, a statisztikák szerint 10-ből 9 gyermek teljes védettséget fog élvezni a rotavírussal szemben.