Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Cikkek, érdekességek

Hogyan ismerhető fel a szalmonella fertőzés?

2018. január 22. | vissza a cikkekhez

A szalmonellabaktériumok az emberi, illetve az állati bélrendszerben élnek, és különböző betegségeket okoznak. A szalmonella egyik fajtája hastífuszt, egy másik paratífuszt, megint mások ételmérgezést és gyomor-bél hurutot okoznak

Hogyan ismerhető fel a szalmonella fertőzés?

A szalmonellás ételmérgezés gyakori forrása a nyers vagy lágy tojás, a nem eléggé átsütött szárnyashús, illetve az órákig szobahőmérsékleten tárolt főtt ételek. Az ételmérgezés súlyos is lehet. A legnagyobb veszélynek a terhes nők, a kisgyermekek és a beteg vagy idős emberek vannak kitéve, valamint azok, akiknek valamilyen okból kifolyólag legyengült az immunrendszere.

A szalmonellabaktériumok a gyomrot és a bélrendszert támadják meg. Súlyos esetben bejuthatnak a vizet és fehérjét szállító nyirokerekbe, illetve a véráramba is.

Szalmonella tünetei

8-36 órán belül a következő tünetek jelentkezhetnek:

  • hasmenés, 
  • fejfájás,
  • hasi fájdalom,
  • hányinger és hányás,
  • láz, 4
  • véres széklet.

Szalmonella kezelése

Ha a tünetek enyhék, igyunk sok folyadékot a kiszáradás megelőzésére. A gyógyszertárban kapható rehidratálófolyadék is hatékony lehet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Kérjünk orvosi segítséget, ha a felsoroltak bármelyikét észleljük: 

  • a hasmenés 24 óránál hosszabb ideig tart;
  • a hasmenés gyakori és heves;
  • erős gyomorgörcsök;
  • véres széklet;
  • 38 °C feletti láz;
  • sárgaság jelei - a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződése, ami a máj vagy az epevezeték rendellenességére utalhat;
  • kiszáradás jelei - szájszárazság, száraz nyelv, kínzó szomjúság, száraz, cserepes bőr, sötét színű vagy csökkent mennyiségű vizelet, gyengeség.

Mit tesz az orvos?

Súlyos esetben antibiotikumot ír fel. A hasmenés és a hányás lecsökkenti a folyadék, az ásványi anyagok és a só mennyiségét a szervezetben, ezért rehidratációra (folyadék és só intravénás bevitelére) lehet szükség. Különösen idősek és kisgyermekek esetében kórházi kezelésre is sor kerülhet.

Megelőzés

A higiéniai szabályok betartása, az ételek megfelelő elkészítése és tárolása minimálisra csökkentheti az ételmérgezés kockázatát. 

  • A húsokat, különösen a szárnyashúst és a darált húst alaposan főzzük meg vagy süssük át.
  • A vécé használata után és ételkészítés előtt mindig mossunk kezet szappannal, meleg vízzel. Mindig mossunk kezet, amikor az egyik fajta étel készítéséről egy másik fajtára váltunk, például salátáról húsra. 
  • Mosogatószerrel alaposan mossuk el a konyhai eszközöket, mielőtt másik étel készítéséhez használjuk őket.
  • Ne használjuk ugyanazt a vágódeszkát és kést különböző ételek felaprításához. A konyharuhákat legalább 60 °C-os vízben mossuk.
  • A szalmonella többnyire a tojáshéjon telepszik meg, ezért a tojásokat felhasználás előtt alaposan mossuk meg, és késsel törjük fel, ne a többi élelmiszert tartalmazó edény szélén.