Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Cikkek, érdekességek

Szmog ellen paplannal, párnával

2017. május 13. | vissza a cikkekhez

Ha a légszennyezettség eléri a kritikus szintet a fővárosban és szerte az ország nagyvárosaiban, áll a levegő, ködös, párás, szürke az időjárás, tele van porral az éter. Nehezebb a légzés és a bőr pórusai is eltömődnek. A szmog káros hatásai ellen védekezhetünk gyógynövényekkel és a belőlük sajtolt illóolajokkal.

Szmog ellen paplannal, párnával

 

 

A szmog (smoke és fog, azaz füst és köd) már az 1940-es években Los Angeles környékén gondokat okozott. Ez az úgynevezett redukáló vagy Los Angeles-típusú szmog volt, amelynek kialakulásához erős napsütésre van szükség. A jelenleg az országban több helyen is kialakult légszennyezettség a téli vagy London-típusú szmog, amelyhez szélcsendes idő, magas légnyomás és páratartalom, alacsony hőmérséklet és természetesen sok kibocsátott szennyezőanyag szükségeltetik. A ködös Albionban figyelték meg először ezt az együttállást 1952-ben.

Az ilyen típusú szmog főleg a légúti megbetegedésekben szenvedők számára jelent veszélyt, tüneteik ilyenkor felerősödhetnek. Magyarország több városában rendelnek el szmogriadót az őszi időszakban, mivel a szálló por mennyisége meghaladta az egészségügyi határértéket, a 100 mikrogrammot köbméterenként. A magas koncentráció az ÁNTSZ tájékoztatója szerint izgatja a nyálkahártyákat, a szemben és az orrban lévőt elsősorban, köhögést és nehézlégzést okozhat. A tüdőben felszívódva gyulladást is kiválthat. Súlyosbítja az asztmát és krónikus légcsőhurutot is kiválthat.

 

 

A levegőt megtisztító szélre az előrejelzések szerint még néhány napig várni kell, addig is a káros hatásokat enyhíthetik a természetben megtalálható gyógyhatású anyagok. A gyógynövények között számos hat jótékonyan a tüdőre és az irritált nyálkahártyákra. Ahogy nátha és megfázás esetén jótékony hatású a kamillás gőzölés, úgy segít a szmog kiváltotta légúti problémák esetén is. A kamilla gyulladáscsökkentő hatása a szmogtól sújtott bőrön is segíthet, mivel alvás közben regenerálódik legjobban a szervezet. A kamillával átitatott ágynemű, párna éjszaka, amikor a bőr a legtöbb tápanyagot képes felvenni és regenerálódik, a bőr tisztulását segíti.

A legismertebb kamilla mellett még jó néhány gyógynövény nyugtató és gyulladáscsökkentő ereje segíthet. A borsmenta ugyanolyan jó inhaláló mint a kamilla, forrázata légúti fertőzések és megfázás esetén is segít. Erős illatát a mentol okozza, ezt illóolaj formájában is kinyerik. Borsmenta töltetű párna használatával könnyebbé válik a légzés, kitisztulnak a légutak is. A mentol hűsít, megnyugtatja a nyálkahártyákat és a bőrt is.

Nálunk ugyan nem honos, de ismert és használt az ilang ilang, az Indiai-óceánon fekvő Comore-szigetekről származik a világon megtermelt ilang ilang nyolcvan százaléka. A növényből nyert illóolajjal átitatott matrachuzat kellemes illatú és számos egyéb jótékony hatása mellett (például kiváló stresszoldó és vérnyomáscsökkentő) a bőr szépségét is garantálja.

A levendula elsősorban nyugtató hatásáról ismert, emellett fertőtlenítő hatása miatt is jó hatása lehet a bőrre. A levendulát is sokféle formában használják, teaként, fürdőbe a virágok forrázatát szokták önteni, míg masszázshoz a növény virágából kipréselt olajat használják. A levendulás ágynemű és párna nem csak szmogriadó esetén biztosítja a nyugodt alvást.

A teafaolaj főleg kozmetikumok összetevője, erős fertőtlenítő, tisztító hatása négyszer nagyobb, mint az átlagos vegyületeké, több mint 80 szerves elemből áll. Könnyen felszívódik a bőr szöveteibe, a fogínybe, még a köröm alá is, anélkül, hogy irritálna. Jótékony hatással van a sejtek fejlődésére, megújulására. Fájdalomcsillapító hatású is, mely kiváló a sebek gyógyításánál.