Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Cikkek, érdekességek

Térdfájás - Mi állhat a háttérben?

2017. augusztus 4. | vissza a cikkekhez

A térden vagy a térd körül jelentkező pirosság, duzzanat, véraláfutás és fájdalom leggyakrabban valamilyen sérülés jele. A térdízület majdnem az egész testsúlyt hordozza, így fokozottan ki van téve a különböző sérüléseknek.

Térdfájás - Mi állhat a háttérben?

A térdfájáskor fellépő panaszok, tünetek

A panaszok leginkább a térd csontjait, ízületeit és ínszalagjait érintik.

A térdben érzett fájdalom sokféle kategóriába sorolható. Okozhatják betegségek, például ízületi gyulladás vagy más csontproblémák, de lehet mechanikus eredetű is, mint az ín- vagy ínhüvelygyulladás. A közvetlen traumák, sportsérülések, balesetek, esések szintén térdfájást eredményezhetnek, amely mögött azonban komoly probléma, törés, csontelmozdulás, ficam, húzódás vagy ínszalagszakadás is állhat.

 

 

Térdfájás leggyakoribb tünetei

  • Duzzanat
  • Pirosság
  • Érzékenység
  • Gyulladság
  • Fájdalom

Térdfájás kezelése

A kezelése célja mindig a térdfájás pontos okának megállapítása és szakszerű kezelése. fájdalomcsillapítás és a szabad mozgás visszaállítása.

A megfelelő kezeléshez először meg kell állapítani a probléma pontos okát. Bizonyos panaszok műtéti beavatkozást, míg mások, például egy törés, ficam vagy ínszalagszakadás azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Patellofemorális szindróma (elülső térfájdalom) ellátása

A krónikus és akut térdfájás egyik leggyakoribb oka az ízületek patellofemorális rendellenessége. A problémát  a térdkalács helytelen illeszkedése okozza, ami a mozgás során jelentős fájdalmakat okoz. Legáltalánosabb kezelése a térd pihentetése, bár a térdtájéki izmok és ínszalagok erősítése szintén javít a helyzeten. A gyakorlatok a feszülés megszüntetésére és a combizmok erősítésére fókuszálnak. A fájdalmat nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek vagy ortopéd támasztékok és sínek is enyhíthetik. A gyógyulás után a páciensnek a további sérülések megelőzése végett gyógyászati segédeszközként kapható térdkötést kell viselnie intenzív mozgáshoz.

Meniszkusz (porcleválás) kezelése

Ez a probléma a térd porckorongjait érinti. A fájdalmat csillapítja a pihentetés és nem szteroid gyulladáscsökkentők szedése. Ha nem mutatkozik javulás, a leváló porckorongot műtéttel el kell távolítani.

Íngyulladás kezelése

Ezt a fajta panaszt általában pihentetéssel, nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel vagy jeges borogatással kezeli.

Gyógynövény térdfájásra

Fontos megkülönböztetetni az akut és a krónikus térdfájást, mert a kettőt különbözőféleképpen kell kezelni. A növényi gyógyszerek a szövetek regenerálódásában és az általéban csökkent vérellátású területek keringésének serkentésében segítenek. A legteljesebb hatás azonba a gyógynövények fizikai gyakorlatokkal és glükozamin-szulfáttal vagy más ásványi étrendkiegészítőkkel együttes alkalmazásával érhető el.

Borogatás

A térdre helyezett jeges borogatás gyorsan csökkenti a fájdalmat és lelohasztja a duzzanatot. Az első 24-48 órában 3-5 percig borogassuk annyiszor, amennyit még kellemesnek találjuk.

 

 

Gyulladáscsökkentő tinktúra

Az édesgyökér, fűzfakéreg, tömjénfa, gyömbér és kurkuma tinktúrája hatékonyan alkalmazható gyulladás ellen. Hosszú távú alkalmazása esetén az édesgyökeret hagyjuk ki a keverékből.

A kurkuma a gyulladáscsökkentő gyógynövények egyike (kép)