Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Cikkek, érdekességek

Trópusi betegségek

2017. szeptember 15. | vissza a cikkekhez

Napjainkban a távoli országokba való utazás jóval egyszerűbb és olcsóbb, mint korábban volt. Az amúgy kellemes élményt tönkreteheti az elővigyázatlanság. Néhány egyszerű óvintézkedéssel csökkenthetjük az utazással kapcsolatos egészségügyi kockázatokat.

Trópusi betegségek

Évről évre egyre többen utaznak külföldre. Sok utazó olyan helyekre is elmerészkedik, ahol a szokatlan éghajlat és környezet veszélyt jelenthet az egészségére. Az utazással kapcsolatos egészségügyi veszélynek kitett egyre nagyobb számú turista igényeinek kielégítését szolgálják azok az egészségügyi intézmények, ahová felvilágosításért és tanácsért fordulhatunk. Itt megismerhetjük az egyes vidékek meglátogatásakor követendő elővigyázatossági és megelőző rendszabályokat, és megkapjuk a megfelelő védőoltásokat. (Védőoltási szaktanácsadás: Szent László Kórház, 1097 Budapest, Gyáli út 5-7.Tel.: 455-8100, trópusi részleg: 455-8192.)

 

 

Felkészülés

A betegségek megelőzése, amely az egészség megőrzésének leglényegesebb tényezője az utazás során, gondos felkészülést igényel. Mit kell tennünk, mielőtt útra kelnénk? 

  • Ellenőrizzük, hogy mi ellen kaptunk védőoltást: a gyermekbénulás, a tetanusz, a mumpsz és a rubeóla sok országban jelen van. Ezek gyermekekre és felnőttekre egyaránt veszélyt jelentenek. A tuberkulózis újra felütötte a fejét, és az utazók gyakran az egyszerű influenzát is elkapják. Adassuk be magunknak a megfelelő védőoltásokat, illetve emlékeztető oltásokat még jóval az utazás előtt. Még akkor is menjünk el az orvoshoz, ha váratlanul kell elutaznunk, az alacsony szintű védelem még mindig jobb, mint a semmilyen.
  • Hetí két-három alkalommal végezzünk testmozgást. A mozdulatlan ülés egy hosszú úton nagy igénybevételnek teszi ki a hátunkat, és növeli a mélyvénás trombózis kialakulásának veszélyét. A rendszeres mozgás megőrzi a hát rugalmasságát, javítja a vérkeringést, ezáltal csökkenti a vérrögképződés kockázatát, és erősíti az ellenálló képességünket.
  • Vizsgáltassuk meg, hogy nem tartalmaz-e a vérünk olyan faktort (az V faktor Leiden-mutációját), amely veszélyes a vérrögképződés szempontjából. Ha kiderül, hogy van ilyen faktor a vérünkben, különösen fontos, hogy mindent megtegyünk, hogy a hosszú repülőúton elkerüljük a mélyvénás trombózist.
  • Ha gyakran utazunk repülővel, dolgozzunk ki stratégiát az időeltolódás miatti kimerültség (jet lag) megelőzésére.
  • Tanulmányozzuk át a leendő úti célunkról szóló könyveket és brosúrákat, hogy minden leheséges kockázati tényezővel tisztában legyünk.

Trópusi betegségek

A trópusi betegségek elterjedtsége főként a Ráktéritő és a Baktérítő közötti területeken számottevő. A globális felmelegedés következtében azonban a nyári átlaghőmérséklet a mérsékelt övben folyamatosan emelkedik, és a nyár egyre hosszabb ideig tart. Fennáll annak a veszélye, hogy a klímaváltozás kiterjesztheti egyes betegséghordozó élőlények, például a forró, nedves éghajlaton tenyésző, a maláriát terjesztő Anopheles szúnyogok élőhelyét a mérsékelt éghajlati övre.

A pestis, a diftéria, a hastífusz és a kiütéses tífusz okozta járványok egykor egész Európában szedték áldozataikat. Napjainkra a közegészségügyi programoknak és a védőoltásoknak köszönhetően ezeket a betegségeket sikerült megfékezni, bár a szegényebb trópusi országokban időnként előfordul egy-egy járvány. A tuberkulózis még mindig járványként terjed Kínában, Indiában, Pakisztánban, Délkelet-Ázsia egyes részein, a Fülöp-szigeteken és Afrika déli részén, és mostanában újra megjelent olyan mérsékelt övi nagyvárosokban, mint London vagy New-York, ahol korábban már sikerült tőle megszabadulni. Néhány trópusi betegség, különösen a lepra, eltűnőben van. Előfordulási aránya csekély, könnyen és olcsón gyógyítható. A világ bármely országában jelen lehet, nincs ellene védőoltás, de a veszély, hogy elkapjuk ezt a betegséget, olyan minimális, hogy nincs szükség megelőző intézkedésre.

 

 

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az utazókra leselkedő legnagyobb egészségügyi veszély a trópusi országokban a malária. E betegség ellen, amely 3-5 millió embert érint világszerte, és évente 1-2 millió ember halálát okozza, níncs védőoltás. A megelőzés e betegség esetében életmentőnek bizonyulhat. Az emberek többsége sokat hallott már az újonnan felfedezett betegségekről, ismerik például a trópusi Afrikában előforduló Lassa-vírust, az Ebola-vírust és a Marburg-lázat, amelyek ellen még nem sikerült védőoltást kidolgozni. Mindenki tisztában van azzal, hogy az AIDS néhány közép-afrikai országban járványos méreteket öltött, egyes ázsiai országokban pedig az AIDS mellett megjelent például a madárinfluenza, azt azonban sok utazó nem tudja, hogy más, nemi úton terjedő betegségek ennél sokkal elterjedtebbek. A Chlamydia-fertőzés és a lágyfekély — mindkettőt a nemi szervek környékén jelentkező fájdalom kíséri — például tipikusan a trópusi országokban elkapható nemi betegségek.