Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Cikkek, érdekességek

A vénák és betegségeik

2017. szeptember 10. | vissza a cikkekhez

A vénák feladata, hogy a szervezet minden részéből összegyűjtsék a vért, és visszajuttassák a szívhez.

A vénák és betegségeik

 

 

Három fő típusukat különböztetjük meg:

  • A tüdővénák oxigéndús vért szállítanak a tüdőből a szív bal pitvarába.
  • A nagyvérköri vénák az oxigénben szegény vért szállítják vissza az izmoktól, a szervektől és a bőrtől a szív jobb pitvarába.
  • A májkapui véna a felszívódott tápanyagokat tartalmazó vért a belekből a májba szállítja (amely kiszűri és feldolgozza a tápanyagokat, és a vért visszajuttatja a nagyvérköri vénákba)

A vénák gyakran az artériákkal párhuzamosan futnak, de ellenkező irányban. A fejből és a nyakból érkező juguláris vénák a karokból visszatérő vénákkal egyesülve alkotják a felső üreges vénát. A törzs alsó része és az alsó végtagok vénái az alsó üreges vénában egyesülnek.

Hogyan működnek a vénák?

A vér a vénákban egyenletesebben és lassabban áramlik, mint az artériákban, mivel a vénák vastagabbak, és bennük a vér nincs a szív erejének nyomása alatt. A vénák fala vékony és kevés izmot tartalmaz de egy sor egyirányú billentyű megakadályozza a vér visszafelé történő áramlását. Ha azonban a billentyűk károsodnak, akkor a vér visszaszivároghat, ami hozzájárul a visszértágulat kifejlődéséhez.

A vér nyomása a vénákban nagyon alacsony, ezért a vér szívhez történő visszajuttatásában a szervezet az izmok pumpáló mozgására hagyatkozik. A lábunkban két egymással összeköttetésben álló vénarendszer található, a felületes és a mély vénák rendszere. Előbbi a bőr alatt, utóbbi az izmokban húzódik. Járás közben a lábikra izmai összenyomják ezeket a vénákat, és a nehézségi erő ellenében felfelé lökik a vért. A vér visszaáramlására a légzés is hatással van azáltal, hogy belégzéskor csökkenti a nyomást a mellkasban.

Hogyan vizsgálhatók a vénák?

Két alapvető módszer áll rendelkezésre:

  • A perifériás vénákban ultrahanggal vizsgálják az áramlást, illetve a vérrögök esetleges jelenlétét.
  • Életveszélyes helyzetekben centrális vénás katéterezéssel (egy csövet vezetnek a felső üreges vénába) mérik a vérnyomást és a vértérfogatot. Segítségével tápanyagok vagy gyógyszerek is közvetlenül a véráramba juttathatók.

Lehetséges betegségek

A lábban jelentkező hirtelen fájdalom vagy duzzanat orvosi ellátást igényel.

Visszértágulat (varikózus vénák)

A láb felületes vénái kanyargóssá válnak és kidagadnak, ami viszketést, fájdalmat, duzzanatot, bőrelváltozást vagy fekélyt okozhat. A betegség rugalmas harisnya viselésével, valamint injekciókúrával, illetve műtéti úton kezelhető.

 

 

Visszérgyulladás

Ha a vénák gyulladásba jönnek, az érintett terület vörös, meleg és fájdalmas lesz, rajta kemény duzzanat alakulhat ki. Ha ehhez vérrögképződés is társul, tromboflebitiszről beszélünk.

Mélyvénás trombózis

Vérrögök több okból is képződhetnek a vénákban. Ezek nemcsak a környező területeket károsíthatják, de eljuthatnak a tüdőbe is.

Hajszálértágulat

A hajszálerek átmérőjének megnövekedése.