Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A csontok

A csontok a test tartópillérei. Olyan védelmet jelentő vázat alkotnak, melyben a belső szervek, az agy működni képesek. Az izületek és inak révén a csontok az izomzattal összeköttetésben állnak; Így válik lehetségessé a mozgás. Emellett a csontok még óriási kalcium- és foszforraktárak is. A merev csontok belül nagyon is élőek; állandó fel- és leépülés biztosítja, hogy a vázrendszer állapota a test változó igényeinek megfeleljen.

A csontokat a csonthártya (periosteum) borítja; ennek erei, idegei áttörve a csont külső zónáját, keskeny csatornákon át érik el a csont belsejét. Ez a külső, nagyon tömör zóna a compacta. A hosszú csöves csontok, mint pl. a combcsont, gyakorlatilag csak tömör részből állnak. Belsejükbena velőűr található, amelyet felnőtteknél sárga csontvelő tölt ki. A gerinc vagy a combnyak más felépítettségű. Ezeknek a csontoknak a belsejében a csontszövet szivacsos (spongiosa) szerkezetű. A különösen stabil felépítettségének köszönhető a csontok szilárdsága és teherviselő képessége.

Csontátépülés

A csont átépülésében a csontépítő (osteoblast) és csontlebontó (osteoclast) sejtek vesznek részt. Az átépülést hormonok, a vér kalcium- és foszfortartalma, valamint a testmozgás befolyásolják.

Csontépítő hatásúak:

 • parathormon (mellékpajzsmirigy),
 • kalcitonin (pajzsmirigy),
 • D-vitamin, szabályozza a kalcium felvételét a bélből és lerakodását a csontba,
 • nemi hormonok (ösztrogén és tesztoszteron); hatásuk valószínűleg a kalcitoninkiáramlás fokozásán keresztül érvényesül,
 • testmozgás; erős izomzat erőteljesen mozgatja a csontokat, "ebből tudja" a csontozat, hogy erősődnie kell, nehogy eltőrjön,
 • kalcium: a csontokban raktározódik.

Csontlebontó hatásúak:

 • parathormon, kölcsönhatásban a kalcitoninnal (mellékpajzsmirigy, pajzsmirigy),
 • túl sok D-vitamin,
 • tűl sok foszfát a vér kalciumtartalmához képest,
 • elégtelen mozgás,
 • nagy dózisú kortizon, tartós adagolásakor.

Gyemekcsontok

A gyermek csontja "puha", életkoruknak megfelelő terheléshez kielégítően alkalmazkodott, nagyobb megterhelést tartósan nem képes elviselni. Az első években a "gyermekcsontokat" a csontsejtek "felnőttcsonttá" építik át. Ehhez sok kalcium szükséges.

A gyermek hosszú csöves csontjainak végén porcszövet van (epiphysfuga); ez teszi lehetővé a gyermekek hossznövekedését.

Idős csontok

Megközelítően a 30. életév után minden ebernél lassú csontleépülés kezdődik, amit senki nem képes feltartóztatni. Körülbelül 70 éves korára mindenki elveszti csonttömegének egyharmadát. Ez nem jelenti ugyanakkor automatikusan azt, hogy az idős embereknél gyakoribb is a csonttörés. Idős korban a test terhelése sokkal kisebb, mint a fiatal években és a részben mészhiányos csontok még tartanak.