Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A csontok

Csontritkulás (oszteoporózis)

35-40 éves korban megindul a csont korral összefüggő leépülése, amit senki nem tud megakadályozni. A hetvenéves ember csonttömegének egyharmadát már elvesztette. Ennek egészen addig nincs jelentősége, ameddig a csontok képesek megtartani a test súlyát a terheléssel együtt.

Betegnek akkor tekinthető a csontritkulásos ember, amikor csonttörés következtében panaszok lépnek fel. Kínzó keresztcsonttáji fájdalom, deformálódott alkat – az ún. „özvegypúp” asszonyoknál – hosszú időn át nem volt figyelemre méltó probléma. Ez megváltozott akkor, amikor a statisztikai felmérések során kiderült, hogy az Egyesült Államokban legalább hatmilliárd dollár költséget jelent évente a csontritkulás következtében létrejött combnyaktörések kezelése. Egyéb számadatok még nem állnak rendelkezésre. A csontritkulás népegészségügyi jelentőségének felismerése, és a kiterjedt kutatási erőfeszítéseknek köszönhetően ma már sok asszony számára adott az esély, hogy életüket panaszmentesen élhessék le.

A csontritkulás tünetei

Kezdetben enyhe fájdalom, később esetleg az elviselhetetlenségig fokozódik, olykor teljesen meg is szűnhet. Feltűnik a betegeknek, hogy láthatóan alacsonyabbak lettek, másoknak jelentéktelen traumára valamelyik csontjuk eltörik.

A csontritkulás okai

A korábban felsorolt tényezők mindegyike, melyek a csontleépítést elősegítik vagy a csontfelépítést gátolják, kedveznek a csontritkulás kialakulásának. Ezek közé tartozik:

 • a nemi hormonok mennyiségének csökkenése,
 • elégtelen kalciumfelvétel, gyomorműtétek után, (-> gyomor- és nyombélfekély, vastagbélgyulladás, colitis ulcerosa és Crohn-betegség),
 • elégtelen veseműködés,
 • a mellékpajzsmirigy megbetegedései,
 • tartós kortizonkezelés (pl. rheumagyógyszerek, tüdőasthma, különböző allergiák).

Megbetegedési kockázat

Nők

A csontritkulás egyebek mellett azért érinti aránytalanul gyakrabban a nőket, mint a férfiakat mivel a változás korában a védő hatású ösztrogénjeiket teljesen elveszítik. Mégsem válik minden asszony a változás kora után osteoporosisos beteggé. Csak 25 százalékuknál fokozott a kockázat, hogy miért, ez még nem tisztázott. Csak ezek a „rizikós” nők veszítik el a változás kora alatt rövid időn belül csonttömegük jelentősebb részét és szenvednek következményeitől. Más asszonyoknál 20-30 év is eltelik, amíg a szövődmények esetleg kialakulnak.

Jelenleg nem rendelkezünk olyan megbízható módszerrel, amely a rizikóeseteket képes lenne elkülöníteni. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy azoknál az asszonyoknál nagyobb a megbetegedés kockázata:

 • akiknél a 40. életév előtt a petefészkeket eltávolították,
 • akiknél a változás korának tünetei a 40. életév előtt jelentkeznek,
 • akik nem végeznek elég testmozgást,
 • akik a sporttevékenységet oly mértékben fokozzák, hogy a menstruáció elmarad,
 • akik kalciumszegényen táplálkoznak,
 • akik sokat dohányoznak,
 • akik gyakran, nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztanak,
 • akik nem szültek,
 • akiknek osteoporoticus rokonaik vannak,
 • akik nagyon soványak; a változás kora után a zsírszövetben lévő nemi hormonokból ösztrogén képződik; kevés zsírszövet kevés ösztrogént jelent;
 • akik egy időben alultápláltak voltak.

Férfiak

Akkor veszélyeztetettek a csontritkulás szempontjából, ha nemi hormonjaik hatását pl. gyógyszeresen, prostatarák kezelése során felfüggesztették.

Lehetséges következmények és szövődmények

Csigolyatörés: évente 500 nő közül egynél következik be. A gerincvelő csaknem mindig sérülésmentes: nem kell tehát félni harántlaesiótól. A törés következtében fellépő fájdalom, amelyet hibásan gyakran „Hexenschussnak” gondolnak, néhány hét után elmúlik. Többszörös törés következtében összecsúszott csigolyatestek a hátgerinc területén púp kialakulását eredményezik. A törzs előre dől, a test súlypontja is előrébb kerül; az elesés veszélye fokozott. Gyakori a fájdalmas izomfeszülés, mivel az izmok megkísérlik a gyengülő gerincre háruló tartófunkciót átvenni.

Combnyaktörés: az amerikai nőkről tudjuk, hogy 15%-uk elszenved élete folyamán ilyen törést. Kockázatuk, hogy ezzel kapcsolatos szövődményekben meghalnak, ötször nagyobb, mint a hasonló korú asszonyoké.

A csonttörés bármely formája idős korban gyakran mozgásképtelenséget okoz. Ezek az emberek gyakran önállóságukat is elvesztik.

Hogyan előzhető meg a csontritkulás?

Néhány általános szempont figyelembevételével bárki megelőzheti a korral összefüggő csont-elmésztelenedés okozta panaszokat:

 • Mozogjunk rendszeresen, pl. naponta torna, hetente kétszer úszás, naponta fél óra gyorsjárás.
 • Fogyasszunk naponta 800-1000 mg kalciumot; teljes értékű táplálkozással ez viszonylag könnyen biztosítható.
 • Kalciumtabletta naponkénti bevételére csak ritkán kényszerülünk.
 • Kerüljük a mászógyakorlatokat, pl. ablakok tisztításánál, villanykörték cseréjénél. Csúszásbiztos lépcső és cipőtalp csökkenti az elesés veszélyét.

Gyógyszeres megelőzés

A nemi hormonokról bizonyított csak, hogy a törések gyakoriságát csökkenteni képesek. Azok az asszonyok, akiknél méheltávolítás történt, ösztrogéntartalmú gyógyszereket kapnak. Mások olyan kombinált készítményeket, amelyek ösztrogénből és gesztagénből állnak. A gesztagének csökkentik annak veszélyét, hogy az ösztrogén hatása következtében méhnyálkahártya-rák alakuljon ki. Ösztrogéntartalmú tapaszokkal még nincsenek hosszú távú tapasztalataink arra nézve, hogy vajon alkalmasak-e az osteoporosis megelőzésére. 8-10 év után a hormonkezelés befejezhető, a betegek csonttömege ekkor már valószínűleg elég erős ahhoz, hogy a hátralévő években károsodás nélkül viseljék a terhelést. Az egész életen át történő ösztrogénkezelés kockázata még nem ismert annyira, hogy ajánlható lenne.

Le kell mondani a hormonkezelésről mellékhatások esetén!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Nők

Ha 40 éves kor körül állandó hátfájdalmaink vannak. Fiatalabb nőknek meg kell fontolniuk, hogy esetükben valójában osteoporosis-rizikó áll-e fenn? Ha igen, a változás kora idején orvosukkal a hormonális megelőzést beszéljék meg.

Férfiak

Csökkenő szexuális érdeklődés, impotencia jelezheti azt, hogy nem képződik elegendő nemi hormon. Ha ezenkívül állandó hátfájdalmak is fennállnak, ezt meg kell beszélni orvossal.

A csontritkulás diagnózisát az orvos általában akkor állítja fel először, ha röntgenfelvételen csonttörést észlel. Az általános vizsgálat és kikérdezés során kell fényt deríteni arra, hogy rizikóbetegről van-e szó? Ha ez egyértelműen kizárható és az egyszerűen mérhető funkciók (széklet, vizelet) nem tisztázzák az osteoporosist, csak akkor indokoltak a költséges laboratóriumi vizsgálatok.

Öngyógyítás

 • Csak rendszeres testmozgással (mozgás, sport) tartható meg épen a csontállomány. Ez azokra is vonatkozik, akik az osteoporosis megelőzésére gyógyszereket szednek.
 • Kalciumban gazdag táplálkozás.
 • Töröljük étrendünkből, amennyire csak lehet, az előre elkészített ételeket. Foszfáttartalmuk ugyanis csökkenti a vér kalciumtartalmát.
 • Védjük a gerincet, ne emeljük azt, amit húzni is lehet.
 • A terhet egyenlően osszuk el mindkét karra.
 • Guggoljunk le, ha valamit fel kell emelni, ahelyett, hogy nyújtott lábbal lehajolva emelnénk fel.
 • A munkapadot, asztalt olyan magasságba helyezzük el, hogy egyenes háttal tudjunk dolgozni.
 • Normális magasságú széket használjunk, amelynek karfája van, szemben az alacsony fotellal.
 • Kemény fekhelyen, tömött, de hajlékony matracon feküdjünk.