Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A csontok

Csonttörés (fractura)

Csottörés tünetei

Fájdalom, duzzanat a törés területén A törött testrész más helyzetben van, mint egyébként és rendellenes mozgás jelentkezhet.

Csonttörés okai

Minden baleset okozhat csonttörést: ütés, esés. ütközés. Ha a csonttömeg megkevesbedett, gyakran már jelentéktelen behatás — amely a normális csonton még nem — törést okoz (osteoporosis).

Megbetegedési kockázat

Az egyes csontok törékenysége — egyebek mellett — szilárdságuktól függ. Ez ugyanakkor az életkorral kapcsolatos. Leggyakoribb az alkar törése. A hüvelykujj is veszélyeztetett. Idős korban a combnyak viszonylag könnyen törik.

Lehetséges következmények és szövődmények

Minden csonttörés, amely balesetes eredetű. a környező lágyrészek sérülését is jelenti, erek és esetleg idegek sérülhetnek. Ha a törés a csont szilárdságának csökkenése miatt jött létre, a lágyrészek rendszerint nem sérülnek.

„Nyílt törésnél" a csontok a bőrt átszakítják, a fertözés veszélye igen nagy. A rosszul gyógyult törések fájnak. mozgáskorlátozottságot okoznak. Ennek következtében az ízületeket hibás terhelés éri, arthrosisos elváltozások jönnek létre. A gyógyulásnál a legsúlyosabb problémát az jelenti, ha a csont elpusztul. Különösen idős embereknél, a csontok gyógyulását segítő tartós nyugalomba helyezés thrombosis, tüdőgyulladás, felfekvés veszélyét jelenti. A gerinctöréseket operálni kell. A gerinctörésnek harántbénulás lehet a következménye.

Megelözés

A baleset megakadályozásának minden formája.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a fájdalom, a mozgásképtelenség vagy a végtag szokatlan állása alapján feltételezhető a törés.

Öngyógyítás

Nem lehetséges.

Kezelés

Három feltételt kell megvalósítani a csont gyógyulásához: 

 1. a törvégeknek egymással belső kapcsolatban kell lenniük, 
 2. az eltörött testrészt teljes nyugalomba kell helyezni,
 3. biztosítani kell a jó vérkeringést.

Ha a röntgenkép azt mutatja, hogy a törött csontvégek másként állnak, mint ahogy össze kellene gyógyulniuk, az orvos külsőleg helyes pozícióba állítást kísérel meg (repositio). Ez legtöbbször altatásban történik, hisz a repositio fájdalmas, ugyanakkor az ellazult izomzat a helyretételt megkönnyíti. Esetenként súlyokkal történik a csontvégek széthúzása (extensiós kezelés). A csontok gyógyulásához szükséges nyugalomba helyezés gipszrögzítéssel, szegek, csavarok, leme zek vagy drótok alkalmazásával történik (osteo-synthesis). Porotikus csigolyák törése után a szivacsos részek összekapaszkodása kölcsönös megtámasztást és tartást biztosít (osteoporosis). Töréskezelés ezen esetekben nem szükséges, de nem is lehetséges.

Gipsz

Gyakorlat: már a kórházban megtanulják az úgynevezett izometriás gyakorlatokat. Az izmok megfeszítése a gipszben akadályozott, ezért elsorvadnak, csökken a csont vérellátása is. A gyakorlatot semmiképpen nem szabad túlerőltetni. A gyógyulás idején legfontosabb a nyugalom. Gipszlevétel után mozgásterápiát kell megtanulni, hogy a régi izomerő visszatérjen.

Gipsz a mindennapi életben:

a bottal való helyes járást a kórházban meg kell tanulni. Azt is ott kell tisztázni, hogy a végtag mennyire terhelhető.

Ha a gipszet műanyag borítással védjük, lehet zuhanyozni, fürödni. A bőr a gipsz alatt rosszul szárad és ez veszélyes. Ha vizes lesz a gipsz alatt a bőr, hajszárító hideg levegője jó szolgálatot tesz. Mielőtt a beteg távozik a kórházból, orvosával tisztázza, hogy milyen otthoni segítségre szorul: partner, szomszéd, rokon vagy szükséges a betegsegélyzőtől otthoni segítséget kérni.

Gipszelés után azonnal forduljon orvoshoz, ha: 
 • a gipsz alatt valami fáj, aminek a helyét pontosan meg tudja mutatni; a gipsz nyomása károsíthatja a bőrt és a szöveteket;
 • a begipszelt testrész elszíneződött;
 • a gipsz alatti vagy feletti ízület megduzzadt, nem mozog;
 • a begipszelt testrész zsibbad vagy elhalt.

Műtét

Csontegyesítés fémanyaggal Ez mindig két műtétet jelent: az első műtét alkalmával felhelyezzük a fémanyagot a csontokra, a második műtétkor a fémanyagot eltávolítjuk. Egy nemzetközileg elismert ortopéd szakember szerint ilyen műtétek gyakrabban történnek, mint arra szükség lenne, mivel a csonttöréses betegek kezelése gipsszel hosszan tartó. Az operált betegek, szegezett, csavarozott törések gondozása könynyebb.

Műtét ajánlott:
 • ha nem várható, hogy más módszerrel a csontok helyesen gyógyuljanak össze,
 • ha a beteget a lehető leghamarabb akarjuk felkelteni, hogy csökkentsük az ágyban fekvésből adódó veszélyeket. Combnyaktörött, idős betegek ellátása mindig műtéti.

Kezdetben bottal, sínekkel vagy gipsszel az operált testrészt tehermentesíteni kell. Az orvos akkor távolíthatja el a fémrészeket, ha a csontok ismét terhelhetővé válnak. Ez az időpont nehezen állapítható meg, inkább tovább kell várni. Combcsonttöréseknél ez két év is lehet.

Szövődmények: a szokásos műtéti kockázat nyílt műtétnél kiegészül az infekció veszélyével, a gyógyulás zavaraival. 5%-ban a fémanyag idegenként viselkedik, gyulladást vált ki, ezzel a lágyrészeket, csontokat károsítja.

Gyógyszeres kezelés

Fájdalomcsillapítók csökkenthetik a fájdalmakat. Esetenként izomlazító gyógyszerek válhatnak szükségessé. Köhögéscsillapító bordatörésnél a köhögéssel járó fájdalmas rázkódást enyhíti.

Bizonyos törésformák sajátosságai:

Bordatörés: sovány embereknél a gyógyulási fázisban alkalmazott rugalmas bordaöv kellemes lehet.

Ujjtörés: tetőcserépszerűen alkalmazzunk ragtapaszkötést.

Combcsonttörés: csaknem mindig műtét szükséges, az erős kísérő vérzés miatt, amelyre mindig lehet számítani és a gyógyulás is hamarabb létrejön így.

Csonttörés gyermekeknél

 • Annál gyorsabban gyógyul, minél fiatalabb a gyermek.
 • Csekély elcsúszással gyógyult törés és rövidülés a növekedés során megfelelő mértékben magától kiegyenlítődik.
 • A törések utáni komplikációk, mint az ízületi merevség, folyadékszaporulat, rövidülés, osteoporosis, amelyek a hosszabb fekvésből adódnának, rendkívül ritkák.  Í
 • Ízületvégi (epiphysis) törések ritkák, de legtöbbször műtéti megoldásra van szükség. 
 • A csont növekedési zónájának törése gyakoribb, de műtét nélkül kezelhetők.