Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A csontok

Üvegcsont-betegség (osteogenesis imperfecta)

Ezt a betegséget az jellemzi, hogy a csontok lényegesen könnyebben törnek, mint normális esetben. Mindazonáltal a törések gyorsan gyógyulnak. Azok a gyermekek, akik már az anyaméhben töréseket szenvednek el, rendszerint rövid életkilátásúak. Ha a betegség később jelentkezik, az érintettek hosszú életet élhetnek meg, gyakran jelentősen deformálódott csontokkal.

Üvegcsont-betegség tünetei

A kisgyermeknél feltűnik, hogy jelentéktelen behatásra eltörik a csontja. Leggyakrabban a kar és a láb hosszú csöves csontjai érintettek, amelyek el is hajolhatnak. A csonttörések a pubertás után ritkulnak vagy teljesen elmaradnak. Az 50. életév után a betegek a csontok elhasználódásából adódó panaszoktól szenvednek, ami a nagyfokú deformálódás miatt gyakori és igen kifejezett.

Üvegcsont-betegség okai

Öröklődő betegség.

Megbetegedési kockázat

Nagy a kockázat akkor, ha a rokonságban a betegség már előfordult.

Lehetséges következmények és szövődmények

Alacsony termet, később gyakori a belsőfül eredetű hallásromlás. A beszűkült légzésfunkció következtében a gyermekek gyakran fertőződnek. A fogképződés is zavart. Az intelligencia és a várható élettartam nem szükségképpen beszűkült. A beteg élete annak megfelelő, amilyen súlyosságú a betegsége. Számos átmeneti forma van; a gyakoribb csonttörésektől egészen a tolószékben való, elnyomorodott állapotú életig.

Megelőzés

Nem lehetséges

Mikor forduljunk orvoshoz?

A betegség első tüneteinek jelentkezésekor.

Öngyógyítás

Rendkívül óvatos bánásmód a betegekkel. A szülőnek meg kell tanulni együtt élni az ilyen gyermekekkel. Amennyire lehetséges, minden testrészt aktívan mozgatni kell! Az erős izomzat védi a veszélyeztetett csontokat. Úszás már a hatodik hónaptól lehetséges, később javasolható még a kerékpáro-zás mint izomerősítő-fejlesztő sporttevékenység.

Élet az üvegcsontbetegséggel

Ha lehetséges, a gyermekek más gyermekekkel együtt járjanak óvodába, iskolába, persze ez a helyi adottságoktól és a gyermek állapotától függ. A szülők önsegélyző csoportoktól kaphatnak szóban és tettben segítséget, morális támogatást, tanácsokat.

Kezelés

Oki kezelés nem lehetséges.

Gyógytorna

A harmadik hónaptól már elkezdhető és utána folyamatosan végezhető.

Csonttörések

Ellátásukat ott célszerű végezni, ahol a beteget ismerik. A törések rendszerint gyorsan gyógyulnak. Csavarozás, lemezes rögzítés nem szükséges. Mindazonáltal combcsonttörés stabilizációja „vele növő" velőűrszeggel értékes lehet. Ortopédiai segédeszközökkel, amennyire lehet védeni, tehermentesíteni kell a csontokat.

Fogak: erős érintettség esetén korai ellátás, fogkoronák készítése szükséges, hogy a gyermek rendesen tudjon táplálkozni.

Nagyothallás: hallásvizsgálat évente szükséges. Ha ez azt mutatja, hogy a gyermek rosszul hall, hallókészülékkel kell biztosítani a környezetével való kontaktus lehetőségét.