Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

A nyálkahártyával borított emésztőrendszer átmenő csatorna a szájnyílástól a végbélnyílásig; a táplálék útja. A táplálékot a szájban a fogak aprítják fel és elkeverik a nyállal. További útjukon az alkotórészek kisebb építőelemekre bomlanak; az összetett cukrok (szénhidrátok) egyszerű cukrokká hasadnak, a fehérjékből aminosavak, a zsírokból glicerin és zsírsavak lesznek. Csak ebben a formában juthatnak a bélfalon keresztül a vérbe.

A szervezet ezeket saját termékei – mint a hormonok, enzimek stb. – építőköveiként használja, vagy testazonos zsírrá, fehérjévé vagy cukorrá szintetizálja – mindenekelőtt – a májban.

A garaton és a nyelőcsövön keresztül a táplálékpép a gyomorba jut. Ott elegyedik a „gyomornedvvel”, amely sósavat és enzimeket tartalmaz. Később a táplálékpép a nyombélbe jut, amely a vékonybél első szakasza. Ide torkollik a hasnyálmirigy-vezeték és az epehólyag, amelyek további emésztőnedveket (enzimeket) juttatnak oda. Az 5-8 méter hosszú vékonybél az emésztés tulajdonképpeni helye. A bélbolyhok belső oldalukon szívják fel a tápanyagokat. Ezek legnagyobbrészt a vénákon és a májkapuéren keresztül szívódnak fel. A májkapuér a tápanyagokat a májhoz vezeti, amely azt tovább emészti. A máj felveszi a vért az egyéb hasi szervekből, mint pl. a lépből is. Ez a felső hasi térben van, a gyomortól balra. Ahol a vékonybél a vastagbélbe szájadzik, ott található a rövid vakbél az 5-8 cm hosszú féregnyúlvánnyal. A táplálékpép, amiből majdnem valamennyi tápanyag kivonódott, a vékonybél végén a vastagbélbe jut. Eléri a vastagbél felszálló részét, a keresztben futó és leszálló részét a sigmáig. Ezen az úton állandóan vizet veszít, amíg emészthetetlen részei a végbélen és a végbélnyíláson át székletként (ürülék) kiürülnek.

A székletben a nyálkahártyák levált részei és a bélnyálkahártya lelökődött sejtjei találhatók, továbbá ásványi anyagok és baktériumok, amelyek közreműködtek a táplálék feldolgozásában, lebontásában. A széklet barna színét az epefestékek adják.

Szájüreg

A szájüreg az ajkakat, az orcákat, a nyelvet, az ínyt, a szájfeneket, az állkapcsot és állkapocsízületeket, a rágóizomzatot és a fogakat foglalja magában. Ennek a rendszernek az összjátéka nemcsak a mimikát és a küllemet jellemzi, hanem a beszéd csengését is – kapu a kultúrához. Az élet kezdetén a száj a legfontosabb érzékelő és kapcsolattartó szerv – az élvezet kapuja.

Az emésztőrendszer kezdeteként a szájnak az a fontos feladata, hogy kielégítően felaprítsa a táplálékot. A nyál meghígítja azt, csúszóssá teszi és azonnal kiold néhány tápanyag-alkotóelemet. A nyelv hordozza az ízérzékelés szervét és közreműködik a táplálék kiválasztásánál. Három pár nyálmirigy szájadzik a szájüregbe: az állkapocs alatti, a nyelv alatti és a fültőmirigyek. Más mirigyek szétszórva találhatók a szájnyálkahártyában, amely a szájüreget béleli. A nyál átöblíti és tisztítja a szájüreget. Sok baktérium, gomba és más mikroorganizmus él benne, ökológiai egyensúlyban. Ha ezt megzavarják, betegségek léphetnek fel. A szájnyálkahártya és a nyelvlepedék a szervezet állapotának tükrei. Változások máj-, gyomor- vagy bélmegbetegedésekre utalhatnak, cukorbetegséget, vérképző rendszeri megbetegedést, de rákot is jelezhetnek. A szájnyálkahártyán és a nyelven lévő jellemző és feltűnő elváltozások figyelmeztetnek arra, hogy felkeressük az orvost, ill. a fogorvost.

Kapcsolódó betegségek:  Szájfekélyek , leukoplakia , nyálmirigy-gyulladása , soor , szájnyálkahártya-gyulladás , nyelvgyulladás , szájrák ,

Nyelőcső

A nyelőcső (oesophagus) a szájüreget a gyomorral köti össze. Izomfala továbbítja a lenyelt táplálékot a gyomorszájhoz (cardia), ahol körkörös izomzat, valamint nyálkahártyaredők akadályozzák meg a gyomortartalom visszajutását. A nyelőcsövet olyan nyálkahártya béleli, amely savhatás ellen nem védett.

Kapcsolódó betegségek: Gyomorégés - reflux , nyelőcsőszűkület , nyelőcsőrák , nyelőcsőgyulladás ,

Gyomor

A gyomor kb. egy liter űrtaltalmú izomzsák, mely a táplálékot raktározza és lőkészíti az emésztéshez. A szénhidrátok kb 1. órát időznek a gyomorban, a fehérjék valamivel hosszabb ideig, a zsírok a legtovább. A gyomor a gyomorkapu izomzatának segítségével az ételpépet a nyombélbe továbbítja. Az izomtevékenység, amellyel a gyomor az ételpépet jól átgyúrja, befolyásolja a vegetatív idegrendszert, ezenkívül a gyomornedvtermelést és a hormonok - hisztamin, prosztaglandin és gasztrin - kiválasztását, amelyek a maguk résézről az emésztési folyamatot szabályozzák.

Mivel hangulati elemek és a lelkiállapot a vegetatív idegrendszert jelentősen befolyásolják, a gyomrot "a lélek tükrének" is nevezik. Ezért, akinek gyomorpanaszai vannak, alaposan kutasson psychés oko után is, és beszéljen azokról kezelőorvosával.

A gyomorpanaszok gyakoriak. Minden tizedik beteg, aki orvoshoz fordul, gyomorpanasztól szenved. Viszont sokan, noha gyomorpanaszuk van, nem mennek orvoshoz.

Kapcsolódó betegségek: Gyomorhurut , gyomorfekély , gyomoridegesség ,

Máj, epehólyag, hasnyálmirigy

A máj nagyobb része a has jobb felső részén a gyomor előtt, bal lebenye mögötte, a hasnyálmirigy még amögött helyezkedik el. A máj, mint a szervezet legnagyobb mirigyes szerve, több feladatot lát el:

  • Az emésztésben: a máj naponta egy liter epét képes termelni, amit az epevezetéken át a nyombélbe juttat. Az epesavak segítenek a táplálék zsírjainak lebontásában, ezáltal a bélnyálkahártya fel tudja venni a zsírokat és a zsírban oldódó vitaminokat. Az emésztési fázison kívüli időszakban az epevezeték nyombélbe vezető nyílása zárt, és az epe az epehólyagban raktározódik. Amikor az emésztéshez szükség van epére, az epehólyag összehúzódik és az epét a bélbe juttatja. 
  • A vérkeringésben: a magzati élet során itt képződnek a vörös- és a fehérvérsejtek. A máj az egész élet folyamán részt vesz az elöregedett vérsejtek lebontásában, vastárolásban stb.
  • Az anyagcserében: „átvizsgálja" a vért „idegen anyagokra" és méregtelenít. A tisztított vérből a máj felveszi az emészthető anyagokat, a fehér-jét testazonos fehérjévé építi át, cukrot raktároz, és a vér útján tápanyagot szállít a test sejtjeihez. A fehérje-anyagcsere lebontási termékét, a karbamidot a vér a vesékhez szállítja, amely kiválasztja a vizeletbe. 
  • A hormonkeringésben: a májban képződnek a nemi hormonok és a testazonos zsírok alap-anyagai.

Egy ilyen sok feladatot ellátó szerv a szervezet számára nélkülözhetetlen. Éppen ezért a máj regenerációs képessége bámulatos. Még a máj kétharmad részének eltávolítása esetén is képes az egészséges maradék az egész szerv feladatait ellátni. Ha az egész máj elpusztult, az egyetlen remény a májátültetés. Egy ilyen májtranszplantáció elvégzése azonban több szempontból is nehéz. A hasnyálmirigy ugyancsak emésztőnedvet termel. Fermentumokat (enzimek) tartalmaz. Ezek elvezető csatornán át — legtöbb esetben az epecsatornával közösen, ritkábban külön — a nyombélbe nyúlnak. A hasnyálmirigynek hormontermelő funkciója is van.

Kapcsolódó betegségek: Epekö , epehólyag-gyulladás , májgyulladás (Hepatitis) , májzsugorodás , toxikus májkárosodás , zsírmáj , hasnyálmirigy-elégtelenség , hasnyálmirigy-gyulladás , hashártyagyulladás ,

A bél

Egyetlen életműködés sem olyan különböző és külső befolyásoktól függő, mint a székelés. Az életkor, az étkezési szokások, a szociális és kulturális tényezők, sőt a kedélyállapot is befolyásolja, hogy a széklet milyen konzisztenciájú és gyakoriságú. Némelyeknek napi 2-3, másoknak heti 2-3 székletük van. Vannak, akik ügyet sem vetnek az emésztésükre, van, akinek kellemes érzés a székürítés, másoknak állandó gondot jelent.

A bélfal három rétegből áll:

  • a külső sima hártyás burok (hashártya),
  • az izomréteg,
  • amit belülről redőkbe rendeződött bélnyálkahártya borít.

A belet a hasüregben a hashártyától a hátsó hasfalig terjedő szalagok és redők tartják felfüggesztve. A bél izommozgásai (peristaltica) juttatják tovább az ételpépet. Az öt-hat méter hosszú vékonybél az emésztés tulajdonképpeni helye a bélbolyhok belső felszínén megy végbe a tápanyagok felszívódása. A vastagbél vizet von ki a béltartalomból a szervezetnek, a táplálék salakanyagai a végbélbe jutnak és a végbélnyílásnál kiürülnek.

Kapcsolódó betegségek: Bélfertőzések , székrekedés , vakbélgyulladás , crohn-betegség , bélférgesség , aranyér , vastagbél divertikulum , fekélyes vastagbélgyulladás , bélpolip , cöliákia , Bélszűkület-bélelzáródás ,