Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Aranyér (aranyeres csomó)

Az aranyeres csomók (hétköznapi nevén aranyér) a végbélcsatorna visszértágulatos erei.

Az aranyér tünetei

Rendellenes duzzadt szövetpárnának látszanak a végbélcsatorna falán, s kinyúlhatnak a végbélen.

A leggyakoribb és legkorábbi aranyér tünet a világosvörös vérzés székletürités során. Ez gyakran enyhe, ám bizonyos esetekben fokozott, és hónapokig fennálló is lehet.

A kevéssé gyakori aranyér tünetek közé tartozik a viszketés, a kellemetlen érzés és fájdalom, különösen ha az aranyeres csomó begyullad, a rossz érzés a végbélen, továbbá a nyálkás váladékozás a végbélnyílásból.

Aranyér típusai

Az aranyeres csomók típusai az alábbiak: 

 • Elsőfokú aranyér - a végbélnyíláson belül maradnak, ám székletürítés során véreznek 
 • Másodfokú aranyér - ezek kidudorodnak (előesnek) a végbélnyílásból székletürítés során, ám utána belül maradnak
 • Harmadfokú aranyér - ezek a végbélcsatornán kívül maradnak, míg kézzel visszanyomásra nem kerülnek
 • Negyedfokú aranyér - mindiga végbélnyíláson kívül maradnak.

Az aranyeres csomó diagnózisa

Rendkívül fontos, hogy ha valaki azt tapasztalja, hogy a székletürítés során vér távozik, azonnal forduljon orvoshoz a vérzés okának meghatározása érdekében. Az aranyeres csomóhoz hasonló tüneteket okoz a végbél előesése, a gyulladásos bélbetegség, a végbélpolip és fistula (a végbélcsatorna nyálkahártyájának berepedése), sőt a bélrák bizonyos formái is.

Az orvos megvizsgálja a beteg hasát, lágyékát, nemi szerveit, majd rektoszkóppal és szigmoidoszkóppal a végbélnyílást, a végbelet és a bél alsó szakaszát. Az alkalmazott fémeszközök betekintést nyújtanak a végbélcsatorna és a bél alsó szakaszának nyálkahártyájára.

Ha kétséges a diagnózis, egy kis szövetdarabot eltávolítanak, melyet aztán mikroszkóp alatt megvizsgálnak (biopszia). Anaemiára irányuló vérvizsgálat szintén szükségessé válhat, hiszen az aranyeres csomó folyamatos vérzése a vér vastartalmának csökkenése miatt vérszegénységet okozhat.

Az aranyér okai

Az aranyeres csomó leggyakoribb oka a krónikus székrekedés. Ezt sokszor az elégtelen rosttartalmú táplálkozás okozza. A szilárd széklet ürítése érdekében tett hosszas erőlködés fokozza a hasi nyomást, és a végbél területén a vérerek pangásosak lesznek.

További rizikófaktorok:

 • Terhesség és szülés
 • Vizelés miatti erőlködés - megnagyobbodott prosztatájú férfiak esetén 
 • Túlsúlyosság 
 • Nehéz tárgyak emelésével vagy hosszas üléssel járó munka
 • Hasmenés.

Az aranyeres csomó kialakulásának közismert rizikófaktora a terhesség. Ennek oka, hogy terhesség során az anyaméh nyomja a rectalis vénákat.

Kép: Az aranyeres csomó kialakulásának közismert rizikófaktora a terhesség. Ennek oka, hogy terhesség során az anyaméh nyomja a rectailis vénákat.

Az aranyér kezelése

Az enyhe tünetekkel rendelkező betegek gyakran önmagukat kezelik, vagy mindössze táplálkozási információkra és hashajtóra szorulnak. A végbélnyílás körüli terület langyos vízzel és pamuttörülközővel való óvatos megmosása és megszárítása segíthet az irritáció megelőzésében.

Aranyeres csomó tüneti kezelése

A viszketés és a fájdalom általában jól reagál a kenőcsökre és kúpokra, akárcsak a szteroidos krémekre. Akut fájdalom esetén helyi fájdalomcsillapításra lehet szükség, ám mindössze néhány napig, mivel irritálhatja a végbélnyílás bőrét.

Ha a tünetek fennmaradnak, sebészi beavatkozás válhat szükségessé. Ennek célja az aranyeres csomó teljes eltávolítása vagy az ér elzárása. Számos módszer áll rendelkezésre, például szkeroterápia, melynek során az aranyeres csomó vérzésének megszüntetése injekcióval történik, koaguláció (különböző módokon), szikés vagy lézeres sebészet.

A nagy, előeső aranyeres csomóval rendelkező betegek haemorrhoidectomiára szorulnak. E műtét során az aranyeres csomót elkötik és eltávolítják. A műtét után nemszteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-k) enyhítik a kellemetlenséget.

Aranyeres csomó prognózisa

A határozott diagnózist követően a beteget biztosítani kell arról, hogy nem szenved súlyos betegségben. Számos beteg éveken át rendelkezik kisebb aranyeres csomóval úgy, hogy alig vagy egyáltalán nem tapasztal tüneteket, míg másuknál hamar és spontáti megszűnő vérzésekkel és fájdalommal kísért epizódok jelentkeznek.

A sólyosabb tünetekkel rendelkező betegek általéban jól reagálnak a kezelésre, ám a visszaesés elkerülése érdekében kerülniük kell a székrekedést, vagyis székletüknek lágynak kell lenni, ami rostban és folyadékban gazdag étrend segítségével érhető el.

A betegeknél gyakran viszkető bőrkinövés jelentkezik a végbélnyílás szélén. Ez helyi érzéstelenítés mellett eltávolítható.

Perianalis haematoma

A külső aranyérrel rendelkező betegeknél bizonyos esetben kisméretű, ám rendkívül fájdalmas duzzanat alakul ki a végbélnyílás mellett, melyet akut perianalis haematomának nevezünk. Ennek oka, hogy az anusban egy kis véna erőlködés vagy köhögés hatására megreped. A duzzanat általában mintegy 5 nap után megszűnik. Korai esetben helyi érzéstelenítés mellett a vér leszívásával szüntethető meg a panasz.

Az aranyér előfordulásának gyakorisága

Az aranyeres csomók nagyon gyakoriak. A fejlett világ lakosságának legalább 40 - talán nagyobb - százaléka szenved aranyértől élete során.

Az aranyeres csomó ritka gyermekek körében, s általában csak 20 éves kor felett alakul ki. Férfiak és nők között egyformán fordul elő.

Az aranyér megelőzése

Az aranyeres csomók kialakulásának kockázata az alábbiakkal csökkenthető:

 • Rostban gazdag, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket tartalmazó étrend
 • Bőséges folyadékfogyasztás
 • Megfelelő súly fenntartása
 • Hosszas erőfeszítések kerülése
 • Nem szabad késlekedni a bélürítéssel.

A magas rosttartalmú ételek segítik az emésztést, hozzájárulnak a székrekedés s ezáltal az aranyeres csomók megelőzéséhez.