Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Bélférgesség

A bélférgek parazitaként élösködnek emberben és állatban. A mi szélességi körünkön leggyakrabban fonálférgek, orsó- és galandférgek fordululnak elő. A számos különböző trópusi féregfajtával többnyire „utazási souvenirként" találkozhatunk és mind a diagnózis mind a kezelés nagy problémákat okozhat a hazai orvosoknak.

Panaszok

Fonálférgek

Végbélviszketés, végbélgyulladás következteben székelési inger, lányoknál a külső nemi szervek gyulladása. Világos, kb. 1 centiméter hosszú férgek, melyek láthatók a székletben.

Orsóférgek

Többnyire csak bizonytalan hasi panaszokai okoznak. 15-20 cm hosszú, világos színű férgek láthatók a székletben.

Galandférgek

Megmagyarázhatatlan fogyás, bizonytalan hasi panaszok. A széles galandféreg ezenkivül súlyos vérszegénységet okozhat. Szalagmetéltszerű. fehér darabkák a székletben, néha a fehérneműn vagy az ágyban is. A kutya galandférgével történő fertőzések leginkább sárgaságban nyilvánulnak meg.

Okok

Fonálférgek

A fertőzés széklettartalmú porral és szennyezett élelmiszerrel történhet. A nőstények éjszaka kimásznak a végbélnyiláson és peték ezreit rakják le a végbélnyílás redői közé. Vakaródzás révén a körmök alá, s onnan ismét a szájba kerülhetnek.

Orsóférgek

A fertőzés széklettartalmú porral, vagy szerves, trágyázott salátával vagy zöldséggel lehetséges. Az orsóférgek a vékonybélben tartózkodnak.

Galandférgek

A fertőzést nem kellőképp hőkezelt, vagdalt, fasírozott, nem eléggé átsütött húsételek vagy hal fogyasztása okozhatja. A halakban galandférgek lárvák fordulhatnak elő (Finnország). A bélben ebből fejlődik ki a féreg, amely lapos szegmentekből tevődik össze és 10 m hosszúságot is elérhet.

Kutya és róka galandférgével akkor fertőződhetünk, ha a talajközelben növő gyümölcsöt és mosatlan erdei gombát fogasztunk.

A kutyagalandféreg előszeretettel vándorol a  tüdőben és ott folyadékkal teli üregeket (cystákat) képez. A róka galandférge kiváltképpen a májban képez cystákat.

Megbetegedési kockázat

Fonálféreg

Gyermekek közt gyakori.

Orsóférgek

A fertőzés csak emberről emberre terjed nyersen fogyasztott „fejtrágyázott" élelmiszer közvetítésével.

Galandférgek

Mióta a vágóállatok majdnem kizárólag tenyésztelepekről származnak, a galandférgesség ritka. A kutya- és rókagalandférgek a mi szélességi körünk mentén a szabadon élő állatok ritka parazitái.

Lehetséges következmények és szövődmények

Fonálférgek

Fogyás. Esetenként vastagbélfekélyek vagy vakbélgyulladás, ha éretlen peték befúródnak a bélfalba.

Orsóférgek

A lárvák a tüdőben, az epében és a hasnyálmirigyben fejlődnek ki és ott okozhatnak gyulladást. Esetenként elzárják a légutakat, az orr-garat üreget vagy a vékonybelet.

Féreghajtó szerek:

  • Mebendazol (Vermox): fonál- és orsóféreg ellen
  • Levamisol (Decaris):, orsó- és galandféreg ellen
  • Thiabendazol (Mintezol): fonál- és orsóféreg ellen
  • Niclosamid (Yomesan): galandféreg ellen

Galandférgek

A kutyagalandféreg tüdőcystái rendszerint letokolódnak és attól kezdve nem okoznak panaszokat. Ha a rókagalandféreg cystái a májat lepik el, halálos kimenetelű lehet.

Megelőzés

Fonálférgek

Minden székelés után gondos kézmosás.

Orsóférgek

A szervestrágyázott élelmiszereket a alaposan meg kell mosni, a legjobb, ha nyersen nem fogyasztjuk.

Galandférgek

Csak jól átsütött húst és halat együnk. A vadon termő gyümölcsöt és gombát jól mossuk meg. A kutyának ne adjunk olyan húst, amelyet emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősítettek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A fenti panaszok esetén.

öngyógyítás

Fonál- és orsóférgek

  • Székelés után tisztítsa le a végbéltájék ot nedves pamuttörölközővel vagy folyó vízzel.
  • Székelés után szappannal mosson kezet és kefélje meg a körmét.
  • Az ágyneműt, alsóneműt, hálóruhát, magas hőfokon mossa ki, hogy az újrafertőződést megakadályozza.

Kezelés

A különböző bélférgek ellen az orvos gyógyszereket írhat fel. A fonál- és orsóférgek ellen a kezelést egy idő múlva meg kell ismételni. A kutyagalandféreg cystái műtétileg viszonylag könnyen eltávolíthatók.

Rókagalandféreg esetén ez gyakorlatilag lehetetlen. Ilyen esetben a betegséget niclosamidal vagy mebendazollal kell megpróbálni befolyá-solni, az eredményes kezelés valószínűsége azonban csekély.