Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Bélfertőzések

Bélfertőzés Okai, tünetei

A bélfertőzés tünete a hasmenés, esetenként hányással társulva. A normális napi székletürítés 100-300 gramm. Azoknál, akik gyakran esznek főzeléket, gyümölcsöt és korpakészítményeket, ennél több.

A hasmenés azt jelenti, hogy több víz távozik, azaz a szervezet vizet veszít. Egyszeri híg széklet még nem számít kórosnak, és nem kell, hogy nyugtalanságra adjon okot.

Hasmenésnek csak a naponta több mint háromszor ürített folyékony-híg széklet számít. A panaszok a fertőzést kiváltó ágenstől függően különbözőek :

Coli-baktérium fertőzés (baktériumok nem kellő egyéni tisztaság esetén jutnak az ételre vagy elégtelen víztisztítás miatt kerülnek az élelemre és az ivóvízbe): enyhe hasmenés, amit esetenként hányás kísér és többnyire nem tart tovább 2-3 napnál. Nyáron gyakori. Kezelés többnyire étel nem szükséges.

Staphylococcus-fertőzés (gennykeltő baktériumok, melyek hőálló toxinja a belet támadja meg): súlyos hányással kezdődik, amit erős hasmenés követ. Típusos a megelőző nyákürítés és hascsikarás. Ilyen panaszok esetén orvoshoz kell fordulni.

Vírusfertőzés: súlyos hányással, fejfájással és izomfájdalommal járó hasmenés. Enyhe láz, nátha vagy torokgyulladás társulhat hozzá. A betegség 1 hétig is eltarthat. Többnyire csak ágynyugalom szükséges.

Bélhurut, „óvodai" vagy „utazási" hasmenés, virális és bakteriális fertőzés kombinálódása: szédüléssel, hányással, hasi görcesel és különböző fajtájú és súlyosságú hasmenéssel járhat. Gyakran szabályos járványt képez és többnyire néhány nap alatt magától gyógyul.

Salmonella-fertőzés (közvetlen kontaktussal, a megbetegedettek székletének közvetítésével, szennyezett élelmiszerrel, pl. újramelegített étellel, nem teljesen átsült szárnyas, tojás, majonéz. saláta, édesség, tejtermék révén): hirtelen fellépő rosszullét és émelygés, hányás, hascsikarás és súlyos vizes hasmenés jellemzi, amely 2-5 napig tarthat. Gyakran kíséri láz.

Typhus és paratyphus — súlyos Salmonella-ferlőzés (szennyezett ivóvizzel és élelmiszerrel): szorulással, fokozatosan emelkedő lázzal, fejfájással, étvágytalansággal, hörghuruttal kezdődik. A második héten a láz eléri a 40 °C-t, a törzsön, ritkábban a karokon és a lábakon kis piros foltok jelennek meg. Csak a harmadik héten jelentkezik hasmenés borsópürészerü széklet formájában.

Campylobacter-fertőzés (fertzött élelmiszerrel vagy ivóvízzel): láz, hidegrázá hasi fájdalom. vizes hasmenés akár naponta 20-szor, hányás, náthához hasonló panaszok.

Bakteriális vérhas - Shigella-fertőzés (szennyezett ivóvízzel és élelmiszerrel): lázzal és erős görcsös hasi fájdalommal kezdődik, hányás, véres-nyákos, híg-vizes székürites, legyengülés követi

Amoebás vérhas - amoebafertőzés (szennyezett ivóvízzel és élelmiszerrel): fáradékonysággal. hasi fájdalommal és émelygéssel kezdődik, de láz nélkül. Néhány nap múlva a széklet fénylővé, málnaszerűen véressé válik. 

Cholera - cholerabaktérium-fertőzés (szennyezett ivóvízzel és élelmiszerrel): tejszerű-vizes széklet, tartós hányás. Vizeletrekedés. A testhőmérséklet a normálisnál alacsonyabb.

A bélfertőzésben megbetegedettek sikeres Gyógykezelés esetén is még három hónapig kórokozókat üríthetnek. Hogy ez valóban igy van-e, a kezelőorvosnak feltétlenül tisztáznia kell. Az élelmiszer szakmában dolgozók számára kötelezően előírt. Ez azért is fontos, mert panaszmentes tartós üritök is vannak.

Megbetegedési kockázat

A hiányos higiénia és a hasmenés járványos terjedésének kedvező körülmények, utazások növelik a kockázatot.  A bakteriális és az amoebás vérhas, a typhus, paratyphus és a cholera Európában gyakorlatilag már nem fordul elö. E betegségek az európaiak közt általában „utazási souvenirként"  jelentkeznek.

Lehetséges következmények és szövődmények

Mivel a szervezet a folyadékkal együtt fontos ásványi anyagokat, káliumot és magnéziumot is veszít (elektrolitvesztés) keringés-összeomlás ala-kulhat ki — különösen gyorsan gyermekeknél, időseknél és törékeny alkatúaknál, továbbá súlyos hasmenéssel járó betegségben, pl. a cholera esetén. A következményes vérösszetételbeli változások megterhelik a veséket is.

Hogyan előzhető meg a bélfertőzés?

Higiénés rendszabályok betartása. Különösen fontos, ha bizonytalan, hogy a vezetékes víz kellőképp tisztított-e, mert befertőzheti az ivóvizet és élelmiszereket is. A tengerbe vezetett fekália gyakori okozója a tengeri állatok fertőzöttségének. Védőoltás cholera és typhus ellen létezik.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a székletben vér, nyák, genny- vagy zsírnyomot talál, feltétlenül forduljon orvoshoz.

A bélfertőzés kezelése

Az ún. székletfogók alkalmazásának nincs sok értelme. Ha azonban a hasmenés öt napnál tovább tart, félő, hogy egészségkárosodást okoz. Ilyenkor, ha az ok tisztázott, az orvos a bélmozgást és az ásványisó-vesztést csökkentő gyógyszert rendel, pl. Imodiumot.

Bakteriális fertőzés esetén tisztázni kell a kórokozót. Hatásos antibiotikus kezelés azonban nem mindegyik esetben lehetséges. Esetenként olyan nagy lehet a szervezet víz- és ásványianyag-vesztesége, hogy azt kórházban infúzióval kell pótolni.