Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Bélpolipok

A bélpolip tünetei

A bélpolipok általában nem okoznak panaszt. Néha vércsík vagy nyák található a székletben.

Bélpolip okai

Egy sereg jóindulatú daganat lehet a bélben, amely nem okoz panaszokat. Keletkezésük oka ismeretlen. Főleg polipok fordulhatnak elő nagy számban a vastagbélben, egymagában vagy csoportosan. Néha véreznek.

Megbetegedési kockázat

A népesség 7 százalékában képződnek bélpolipok. Egy ritka formájában, melynél a polipok egy bélterületen halmozottan fordulnak elő, öröklődés játszik szerepet.

Lehetséges következmények és szövődmények

Minél nagyobbá nőnek a polipok vagy más daganatok, annál nagyobb az esetleges rákos átalakulás veszélye. Örökletes poliphajlam esetén a rákképződés extrém nagy: 30 éves korban 50%, 40 éves korban 90%. Némelyik jóindulatú tumor olyan naggyá válhat, hogy elzárja a belet.

Megelőzés

Az 50. életév után évente székletvizsgálatot kell végezni rejtett vér kimutatása céljából, hogy a bélpolipok időben felfedezhetők legyenek (Fekatwin-teszt, Haemoccult-teszt). Ez a rákmegelőzési vizsgálatok részét képezi.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Azonnal, ha vércsíkot vagy nyákot lát a székletében.

Öngyógyítás

Nem lehetséges.

Kezelés

Az orvosnak endoszkópos bélvizsgálatot kell végezni, hogy a rákot kizárhassa. Egyedülálló polipok az endoszkópon át bevezetett hurokkal, elektromos árammal levághatók. Ehhez nem kell altatás. Másnap már végezheti szokásos munkáját.

A nagy daganatokat a rákképződés veszélye miatt teljesen el kell távolítani. Ehhez altatásban kell műtétet végezni és a belet kívülről kell felvágni. Ha a polipok szorosan egymás mellett helyezkednek el, csak a bélfallal együtt távolíthatók el. A következő évben kétszer, később évente egyszer endoszkópos ellenőrző vizsgálat szükséges, amely során el kell távolítani minden újonnan felfedezett polipot.

A polipbetegség örökletes formájában a polipok olyan sűrűn helyezkednek el, és a rákveszélyezte-tettség olyan nagy, hogy megelőzésképpen 20 éves korban a teljes vastagbelet ki kell venni. Ilyenkor végül is mesterséges bélszájadékot kell képezni.