Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Cöliákia (coeliakia, sprue)

A cöliákia tünetei, panaszok

A betegség jelentkezhet a gyermekkorban (ilyenkor cöliákiának nevezzük) — vagy csak a felnőttkorban (felnőttkori sprue). A betegek hosszú ideig panaszmentesek maradhatnak. A tünetek többnyvire a 6-12 hónapos életkor közt jelentkeznek, miután a tiszta tejtáplálásról a liszttartalmú csecsemötáplalásra tértek át.

Gyermekek: a beteg gyermekek nem fejlődnek megfelelőképpen, sápadtak, székletük bűzös, sárgás színű és nagy mennyiségű, puffadtak, megnő a hasuk és vérszegénnyé válnak.

Felnöttek: vérszegénység, fogyás, csontfájdalom, viszketés, vizenyő és bőrbetegségek jellemzik. Fájdalmas, bűzös hasmenéses székürítések és haspuffadás nehezíti napjaikat.

A betegség típusos tünete a zsírszéklet.

A cöliákia okai

A sikérfehérjével (glutén) szembeni túlérzékenység. Glutén főleg a búzában, rozsban fordul elö, de az árpában, zabban és tönkölyben is megtalálható. Túlérzékenység esetén bizonyos fajta fehérvérsejtek nagymérvű felszaporodása következik be, ami károsítja a vékonybelet. Következményként a legfontosabb felszívó szerv sorvadásnak indul és nem képes a tápanyagokat kellő mértékben felvenni.

Megbetegedési kockázat

A cöliákia egyes családokban és országokban gyakoribb. Térségünkben minden ezredik gyermeknél mutatható ki.

Lehetséges következmények és szövődmények

Gyermekeknél vashiányos. felnötteknél folsavhiányos anaemia. A hiányállapot más szerveket is károsít, pl. a csontokat (osteoporosis). Az élethosszig tartó betegség nagy lelki tehertételt jelenthet, gyakori a depressio. Nőknél a havivérzés zavarát, férfiaknál potenciazavart okozhat.

Cöliákia megelőzése

Minél később állítják át a csecsemőt az anyatejről vagy a tehéntejről a liszttartalmú táplá-lásra, annál később kerül a bél a gluténallergénnel kapcsolatba és annál enyhébb lefolyású lesz a betegség.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha feltűnik a tünetek fent leírt társulása. Csak a vékonybélből vett szövettani minta (biopsia) segítségével lehet cöliákiát biztosan megállapítani. Ehhez nem szükséges kórházi befekvés.

Öngyógyítás

A táplálkozásnak teljesen gluténmentesnek kell lenni. Ez azt jelenti, hogy a csecsemők folyékony-pépes kosztját, valamint a szokásos liszttel készült ételeket (kenyér, metélttészta, desszertek, mártások, panír) másfajta liszttel, pl. kukorica-, hajdina-, rizs-, köles- vagy burgonyaliszttel kell elkészíteni.

Gyümölcsöt, zöldséget, tejtermékeket, tojást, húst, halat szabad fogyasztani. Az orvos által felsorolt gluténtartalmú ételeket feltétlenül kerülni kell és az előírt diétát pontosan be kell tartani. Ide tartoznak többek között a konzervek, felvágottak, édességek is.

Cöliákia kezelése

A cöliákiát nem lehet gyógyszeresen kezelni. Egyedül a diéta szünteti meg a nyálkahártya-károsodást mintegy 6-9 hónap alatt. Aki élete végéig betartja a diétát, egészséges marad. Figyelmeztetés : ha megszegi a diétát és mégis panaszmentes, semmi esetre sem jelenti azt, hogy már nincs szüksége a gluténmentes étrendre. A panaszok gyakran csak később jelentkeznek, néha gluténtartalmú étel évekig tartó fogyasztása után. Ilyenkor a tüneteket valamilyen megterhelés, pl. bélhurut vagy terhesség váltja ki. A késői következmény súlyos betegség lehet, amely ilyen esetekben nehezebben gyógyítható. A hiányállapot nagyságától függően a heveny szakban vitaminok, ásványi sók, vas pótlása szükséges.