Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Epehólyag-gyulladás (cholecystitis)

Epehólyag gyulladás tünetei

Hirtelen erős, görcsszerű jobb bordaív alatti fáj-dalom lép fel — ugyanott, ahol már korábban is jelentkeztek panaszok —, amit láz, hidegrázás, hányás, világos színű széklet kísér. A has kemény és nyomásérzékeny. Átmenetileg sárgaság jelentkezhet.

Epehólyag gyulladás okai

Az epehólyag-gyulladást (cholecystitis) vagy az epeútgyulladást többnyire epekövek váltják ki. Ritkán más szerv (pl. a bél) gyulladása okozza. Epehólyag-gyulladás súlyos baleset, égés vagy műtét következtében is felléphet.

Megbetegedési kockázat

Akinek epeköve van, bármikor epehólyag-gyulladást kaphat.

Lehetséges következmények és szövődmények

  • Ha epehólyag-gyulladás során kövek zárják el az epeutakat, hasüregi infekció, hasnyálmirigy-gyulladás vagy krónikus májlaesio jöhet létre.
  • Következményként epehólyagrák képződhet. Az epehólyagrák az összes rákos daganat 5 %-át képezi. Hajlamos áttét képzésére, főként a májban. Az epehólyagrák többnyire igen későn kerül felismerésre. Csak a betegek egyharmada éli túl a felfedezéstől számított öt évet.

Megelőzés

Az epekövek eltávolítása nemcsak a gyulladást, hanem a rákképződés megelőzését is szolgálja.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha görcsszerű fájdalom lép fel.

Öngyógyítás

Nem lehetséges.

Epehólyag gyulladás kezelése

Az epehólyag-gyulladás heveny szaka két-három nap alatt spontán javul és egy héten belül gyógyul. Ha nem áll fenn más betegség okozta fokozott műtéti kockázat, az epehólyagot lehetőleg rövid időn belül műtétileg el kell távolítani. A műtét egyszerű. Néhány napos kórházi tartózkodás és néhány hetes kímélet után a szokásos életmódra lehet visszatérni.

Műtét után csak néhány esetben jelentkezik ismételt görcs. Ez vagy azt jelenti, hogy kis epekövek maradtak az epeútban, vagy azt, hogy az epeútszájadék működése kóros. Ilyenkor második beavatkozásra van szükség. Endoszkópon keresztül a szájadékot be kell metszeni, s ezután a kövek eltávolíthatókká válnak.