Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Epekő

Az epekő tünetei

Az epehólyag egy körte alakú zsák, mely az epét tartalmazza. A máj jobb lebenye alatt helyezkedik el. Az epekő kemény, változó összetételben koleszterinből, epepigmentből és kalciumból álló anyag, mely az epehólyagban jön létre. Lehet egyedüli és több darabból álló, golflabda nagyságú vagy homokszem méretű. A fejlett országokban az epekövek 80 százalékát nagyrészt koleszterin alkotja.

Az epekövek mindössze 20 százaléka okoz valaha is tüneteket. A többnyire véletlenül, más betegség vizsgálata során derül fény.

Epehólyag és epekő

Műtéti eltávolítás után felnyitott epehólyag az epekövekkel ↑

Akut cholecystitis (epehólyag-gyulladás)

Az epehólyag akut gyulladása enyhe és súlyos fájdalmat egyaránt okozhat a jobb borda alatt, mely kisugároz a hátba és a vállba. Hányás, láz és enyhe sárgaság jelentkezhet. Akut epehólyag-gyulladás során az esetek 90 százalékában epekő található az epehólyagban. Súlyos szövődmény lehet az epehólyag perforációja, a tályog és a peritonitis (hashártya-gyulladás).

Epecolica

Az epecolica az epekő leggyakoribb tünete. Akkor alakul ki, ha egy epekő elzárja az epének az epehólyagból kifelé vagy a közös epevezetéken át tartó útját. A fájdalom időszakos, és a jobb oldali bordák alatt jelentkezik. Enyhe és súlyos is lehet, akár órákon át is tarthat, elsősorban étkezés után.

Krónikus cholecystitis

Az epekő fokozza a krónikus cholecystitis (az epehólyag krónikus gyulladása) kockázatát. Az epehólyag heges lesz, s nem képes megfelelő összehúzódásra. A beteg krónikus fájdalmat érezhet a jobb bordák alatt.

Kövek a közös epevezetékben

Visszatérő fájdalmat okozhatnak a has felső területének jobb és középső részén. Láz és sárgaság, sötét vizelet és világos széklet kísérheti.

Cholangitis (epeutak gyulladása)

Az epeutak gyulladása az epekő súlyos szövődménye. A beteg nagyon rosszul érzi magát, gyakran magas láz kíséri betegségét.

Pancreatitis (hasnyálmirigy-gylladás)

A hasnyálmirigyek gyulladása az epekő lehetséges szövődménye. A tünetek közé felső hasi és háti fájdalom, hányinger és hányás tartozik.

Mi az az epe?

Az epe sűrű, keserű, sárga vagy zöldes folyadék, mely segíti a zsírok emésztését. A máj választja ki. Az epehólyagban tárolódik, amíg nincs rá szükség. Étkezés után az epehólyag epét választ ki a duodenumba a közös epevezetéken keresztül. Ennek duodenumba tartó nyílása közös a hasnyálmirigyből érkező vezetékkel, a hasnyálmirigy-vezetékkel. Az epe az alábbiakat tartalmazza:

 • Víz
 • Koleszterin: Zsírszerű anyag, mely nagyrészt a májban jön létre, de élelemből is kerül a szervezetbe.
 • Zsírok és zsírsavak
 • Lecitin
 • Epesók: A zsírok emulsificatójához szükséges.
 • Szervetlen sók
 • Epepigmentek: A vér hemoglobinjának lebontási termékei.

Diagnózis

A beteg klinikai története és vizsgálata gyakran epekő jelenlétére utal. A has vizsgálata során tapasztalt duzzadt és/vagy nyomásérzékeny epehólyag epehólyag-betegségre, valamint epekövek jelenlétére utalhat.

További vizsgálatok közé tartoznak az alábbiak:

 • Ultrahang – kimutatja az epeköveket az epehólyagban
 • Scintiscan – radioaktív jelzőanyaggal diagnosztizálható az epekő az epevezetékben
 • Endoszkópos retrográd kolangiopankreatográfia (ERCP) – radiológiailag átlátszatlan festékanyagot fecskendeznek közvetlenül az epevezetékbe, hogy megerősítsék a közös epevezetékben lévő kövek diagnózisát, valamint hasonlóképpen járnak el azok endoszkópos eltávolítása során
 • Intravénás cholecisztográfia – radiológiailag átlátszatlan anyag befecskendezése révén röntgenen körvonalazhatóak az epekövek
 • Hasi röntgen – a meszesedett epekövek (10 százalék) röntgenen is láthatóak.

 

Okok

A koleszterin epekövek akkor jönnek létre, ha az epe túl sok koleszterint tartalmaz, és az epehólyag nem képes hatékonyan ürülni.

A rizikófaktorok közé tartoznak az alábbiak:

 • Nők. Az epekő gyakoribb nők, mint férfiak esetén.
 • Táplálkozás: A koplalás csökkenti az epehólyag mozgását, és a zsír lebomlása gyors súlyvesztés esetén növeli a koleszterinkiválasztást; az állati zsírban gazdag táplálkozás szintén növeli a kockázatot.
 • Etnikai származás. Az őslakos és mexikói amerikaiak genetikailag hajlamosak.
 • Gyógyszerek. Túlzott mennyiségű koleszterin kerül az epébe vérkoleszterinszintet csökkentő gyógyszerek szedése esetén
 • Terhesség, fogamzásgátló tabletta és hormonpótló terápia egyaránt növeli a kockázatot
 • Túlsúlyosság
 • Diabétesz

Pigmentkövek

Pigmentkövek akkor jönnek létre, ha az epe telítődik bilirubinnal. A közös epevezetékben fordulnak elő az epehólyag eltávolítása, fertőzött epetraktus, továbbá olyan vérbetegségek során, melyek esetén a vörösvérsejtek túlzott lebomlása jelentkezik (például sarlósejtes vérszegénység).

Prognózis

A tünetmentes betegek mintegy 10 százaléka tapasztal tüneteket a diagnózist követő 5 évben. Az epevezetékben lévő epekövekkel rendelkező, tünetmentes betegek 20 százalékánál alakulnak ki szövődmények, például epehólyag-gyulladás vagy sárgaság.

Előfordulás gyakorisága

Epekő minden életkorú és embertípusú személyt érinthet. A fejlett országokban a népesség 10-20 százaléka rendelkezik epekővel, ami az emésztőrendszeri panaszok miatti kórházba utalások legfőbb oka. Az epekő ritka Ázsiában és Afrikában.

Kezelés

Az epehólyagban lévő tünetmentes epekő nem szorul kezelésre. A tünetekkel járó epekő kezelése gyakran az epehólyag eltávolításával történik (cholecystectomia). A leggyakrabban alkalmazott kezelés a laparoszkópia vagy a nyílt műtét.

A közös epevezetékben található kövek endoszkóppal távolíthatók el. Ha túl nagyok a teljes eltávolításhoz, mechanikusan vagy extracorporalis lökéshullámmal (ESWL) zúzhatók össze. Ha nem kerül sor műtétre, az epekövek orális epesav-készítményekkel oldhatók fel, ez azonban csak tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező betegek, továbbá kicsi, nem meszesedett kövek esetén lehetséges. A kövek a betegek 5 százalékánál újra kialakulnak.

Az akut epegyulladásban szenvedő betegek antibiotikumot és infúziót kapnak, később cholecystectomiára kerül sor. Az epeutak akut gyulladása esetén antibiotikum, valamint az epevezeték decompressiója válhat szükségessé.

A krónikus epehólyag-gyulladás kezelése gyakran nem kielégítő. Az epehólyag eltávolítása sokszor nem enyhíti a tüneteket.

Epehólyag-gyulladás

Epehólyag laparoszkópiás műtéti eltávolítása epehólyag-gyulladás esetén ↑