Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Fekélyes vastagbélgyulladás (Colitis ulcerosa)

A vastagbél-nyálkahártyának ez az idült gyulladása a végbélből  indul ki, az egész vastagbélre kiterjedhet és fekélyképződéssel járhat.

Panaszok

A colitis ulcerosa schubokban jelentkezik, hasfájás és lázz kíséretében. Típusos tünet a véres és nyákos hasmenés. Ha az egész vastagbél beteg, a vérvesztés nagy lehet. Étvágytalanság, fogyás, vérszegénység követi. Ízületi fájdalom, bőrbetegség és szemgyulladás is jelentkezhet.

Okok

Az idült gyulladásos vagtagbélbetegség okai még nem tisztázottak. Valószínű az örökletes tényezők szerepe. Adatok vannak arra vonatkozólag, hogy keletkezésében baktériumoknak és psychés tényezőknek is szerepük van.

Megbetegedési kockázat

A colitis ulcerosa ritka, de gyakoribb, mint a másik gyulladásos bélbetegség, a Crohn-betegség.

Lehetséges következmények és szövődmények

Azonnali kezelés esetén az életvitel 10 közül 9 esetben csak kis fokban korlátozott. A gyakori hasmenés azonban beszűkíti a cselekvési kört, az általános gyengeség pedig csökkenti a vállalkozókedvet. Megterhelő lehet mindenképpen a szükséges rendszeres béltükrözés és az a tudat, hogy tíz év után a vastagbélrák kockázata jelentősen nő.

Megelőzés

Rostdús étkezésen kívül nincs lehetőség a megelőzésre.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Azonnal, ha székletünk véres-nyákos. Az orvos ilyenkor endoszkópos vastagbélvizsgálatot végez és szövettani mintát vesz.

Öngyógyítás

Speciális diéta nem szükséges. Egyék, ami jólesik. A normális, vegyes, rostdús étrend mindenképpen előnyös.

Kezelés

A heveny gyulladásos fellángolást kortikoszteroiddal (gyakran beöntés formájában) és sulfasalazinnal kezelik (Salazopyrin). Tartós kezelésre a mesalazint (Asacol, Salofalk) is alkalmazzák.

E szerek meghosszabbítják a betegség nyugalmi szakaszait. Gyógyulás azonban nem érhető el velük.

Ha a betegség nagy vér- és testsúlyvesztéssel jár együtt, és a vastagbél nagy része érintett, ún. „toxikus megacolon” alakulhat ki. Ilyenkor a beteg bélrészt műtéttel kell eltávolítani, amit rendszerint gyors javulás követ.

Pszichoterápia

A krónikus bélbetegség fennállásával együtt nő a lelki megterhelés. Ha a colitis válik meghatározó tényezővé az életében, állapota romlik vagy a betegsége nagy psychés tehertételt jelent, forduljon pszichológushoz vagy pszichiáterhez. Ez azért is tanácsos, mert gyakran kiderül, hogy ha túl sokat foglalkozik önmagával, az elősegíti a betegség rosszabbodását.