Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Gyomorfekély- és nyombélfekély

A fekély (ulcus) a gyomor vagy a nyombél nyálkahártyájának az izomrétegig terjedő defektusa, amely vérezhet és átfúrhatja a szerv falát. A betegség gyakori : kb. a lakosság egy százalékát kezelik gyomor- és nyombélfekély miatt.

Panaszok:

A gyomorfekély tünetei : gyomortáji nyomás- és teltségérzés közvetlenül étkezés után.

A nyombélfekély tünetei : éhgyomori fájdalom, fúró jellegű, éles, szúró; gyakori a köldök és a bordaívek középpontja közötti területen, gyakran étkezés után két órával és éjszaka jelentkezik, nemritkán hányás kíséri. Mindkét esetben gyakori az étvágytalanság. Gyomorégés és azok a kísérőtünetek, amelyeket a gyomoridegességgel kapcsolatban írtunk le, csak minden harmadik valóban fekélybeteg panaszai közt szerepelnek. A fekély az esetek felében nem okoz panaszt. Ezért következhet be vérzés és gyomorátfúródás előzetes figyelmeztető jel nélkül.

Azonnal forduljunk orvoshoz

Gyomorvérzés esetén: émelygés, vérhányás, véres, fekete, feltűnően bűzös széklet. Nagy vérveszteség esetén gyorsan alakul ki shock! Gyomorátfúródás esetén: késszúrásszerű hasi fájdalom, verejtékezés, elnyomható szapora pulzus; kb. hat óra múlva shockállapot alakul ki!

Okok

 • Jelentős hajlam szükséges ahhoz, hogy a szervezet ulcusszal reagáljon olyan megterhelésekre, mint például a nikotin és az alkohol, a munka vagy a kapcsolatok terén megnyilvánuló stressz.
 • Gyógyszerek : acetilszalicilsav-tartalmú fájda-omcsillapítók és rheumaellenes szerek elősegítik a fekély létrejöttét és gátolják a gyógyulását. A fekélyképződést segítik elő a kortikoszteroidok, néhány bronchitis- és asthmaellenes szer, hányingercsillapító, infekció elleni szer (antibiotikum), vérnyomáscsökkentő, véralvadás-gátló, antiallergiás, vércukorcsökkentő szer, némely szívre és keringési rendszerre ható és gomba elleni gyógyszer is. Ha ilyen gyógyszereket szed, kérjen felvilágosítást a mellékhatásokról orvostól vagy gyógyszerésztől.
 • Súlyos baleset vagy műtét néhány órán belül fekély kialakulásához vezethet (stresszulcus).

Megbetegedési kockázat

Száz egyén közül kettő valamikor élete folyamán fekélybeteg lesz. A gyomor- és nyombélfekély Közép-Európában tipikus vendégmunkás-betegségként is ismert.

A megbetegedési kockázat nő

 • Több műszakban és futószalag mellett dolgozóknál, nehéz testi munka, hajszolt életmód, rendszertelen étkezés esetén. 
 • A szállításban és közlekedésben, vegyi üzemekben, fémfeldolgozó iparban dolgozóknál és mérgezőanyaggal érintkezésbe jutó gépészeknél.
 • A gyógyult fekély kiújulásának gyakorisága kb. 85%, és a dohányzók közt lényegesen nagyobb, mint a nemdohányzóknál.

Lehetséges következmények és szövődmények

 • Hegképződés beszűkítheti a gyomorkimenetet (stenosis): következménye teltségérzés, étvágytalanság, fogyás.
 • A nem kezelt fekély átlyukaszthatja a gyomorfalat és a vérereket. Ez életet fenyegetö állapot, mely azonnali műtétet tesz szükségessé. A fekély miatti halálozás kockázata az utóbbi években jelentősen csökkent, mivel az újabb gyógyszerek (savgátlók, bizmutkészítmények) a viszszaesés veszélyét csökkentik.
 • Gyomorfekély kiújulása esetén nő a gyomor-rákkockázat (ez nem érvényes a nyombélfekélyre).

Megelőzés 

 • Ne szedjen fájdalomcsillapítót orvosi javaslat nélkül. 
 • Mérsékelje a gyomorsavtermelést fokozó alkohol, kávé, tea, nikotin és citrusfélék fogyasztását.
 • Kerülje, amikor csak lehetséges a stresszt, a félelmet és a konfliktusokat. 
 • Lazítási módszerek segíthetnek a stresszhatások csökkentésében.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a tisztázatlan felsőhasi fájdalom és az egyéb, fent leírt panaszok visszatérőek.

Öngyógyítás

 • Hagyja abba a dohányzást, ne sajnálja magától a pihenést, próbáljon kikapcsolódni.
 • Ne igyék tömény alkoholt, különösen ne éhgyomorra!
 • Ne szedjen gyomorkárosító gyógyszereket, ha az elkerülhető. A panaszokról vezetett napló segít az orvosnak a gyógyszerhatás és mellékhatás ellenőrzésében.
 • Kamilla-, citromfű- vagy borsmentatea enyhíti a gyomorfájdalmat.
 • Lenmag és a nyers káposzta hidegen préselt leve bevált háziszerek.
 • Melegvizes borogatás a fájdalmas területre.
 • Akupresszúra. 
 • Át kell gondolnia helyzetét és életstílusát, és változtatnia rajta; a bosszúságot, félelmet, izgalmat kerülje. A lazítási gyakorlatok megtanulása az első lépés lehet ezen az úton, a lelki konfliktushelyzetek pszichoterápia révén történő feldolgozása pedig egy következő lépés. Az életvitel megváltoztatása a fekélykiújulás elkerülése céljából fontosabb, mint a gyógyszeres kezelés. 
 • Egye, ami jólesik és kerülje, ami tapasztalata szerint panaszt okoz. Előnyös a változatos, teljes értékű táplálék fogyasztása, gyomorfe-kélyesek megtarthatják szokásos napi három főétkezésüket. Csak a nyombélfekélyeseknek kell étkezésüket több kisebb részre elosztani. későn este pedig már ne egyenek.

Kezelés

A fekélyek egyharmada spontán gyógyul, valószínűleg az életkörülmények változása révén.

Gyógyszerek

A gyomorfájdalom csillapítására és a fekély gyógyulás elősegítésére — de nem a recidíva megelőzésére — alapgyógyszernek a savkötő szerek (antacidumok) számítanak. Étkezések között naponta háromszor kell bevenni. A különböző szerek közül az alumínium-magnézium tartalmúaknak van a legkevesebb mellékhatásuk. Ma az orvosok egyre gyakrabban írnak fel savgátló szereket (H2-blokkolók). Ezekből csak este kell bevenni. nagyon gyorsan szüntetik a fájdalmat, és tizből kilenc esetben begyógyítják a fekélyt. Tartós szedése megakadályozható, hogy a fekélyek kiújuljanak. Amennyiben a savkötő vagy a savgátló szerek mellékhatásaik miatt nem szedhetők, pirenzepin és a nyálkahártya-protektiv hatású (Ulcogant) adható. E szereket reggel étkezés előtt fél órával kell bevenni. A gasztrinképződést gátló proglumid (Mlilid) hatásos lehet. A legkevesebb visszaesés azoknál jelentkezik, akiket bizmuttartalmú gyógyszerekkel kezelnek.

E gyógyszerek megsemmisítik - jóllehet többnyire csak átmenetileg - a Helicobacter telepeket. E célból bizmut-szubszalicilát rendelhető 2-3 hetes kúrában.

Műtét 

 • Fekélyvérzés vagy perforáció esetén, illetve stresszhatásra keletkezett fekély miatt többnyire műtétet kell végezni. 
 • Műteni kell akkor is, ha a lazítási módszerek és a gyógyszerek rendszeres alkalmazása ellenére a fekély többször kiújul.
 • Műtétet kell mérlegelni, ha a gyomorfekély három hónap alatt nem gyógyul be teljesen (rákgyanú).

Különböző műtéti eljárások ismertek :

 • A gyomor csonkolása (resectio). Az orvosi szaknyelv különböző névvel illeti az egyes módszereket aszerint, hogy mennyit távolítottak el a gyomorból és hogyan kötötték össze a nyombéllel. A gyomor csonkolása egy sor kockázattal jár: hasmenés, túl gyors gyomorürülés (hányás és hasmenés rövid idővel az étkezés után), fogyás, reflux és gyomornyálkahártya-sorvadás (gyakran Billroth II. műtét után). A csonkolást ezért csak alapos mérlegelés alapján szabad végezni.
 • A vagusideg átvágása (vagotomia). Az ún. PSV-vagotomia kapcsán csak a gyomorsavtermelést befolyásoló idegágakat vágják át. Ez a legajánlottabb módszer gyomorfekély vagy gyomorkimenet (pylorus) közeli gyomorfekély esetén.

A műtét után

Időbe telik, míg a beteg ismét panaszmentesnek érzi magát. A türelmes várakozás ideje alkalmas pl. lazítási módszerek elsajátítására. A gyomorműtöttek elvileg mindent ehetnek és ihatnak, ami jólesik, csak az alkoholfogyasztásban kell mértéktartóknak lenniük. A vagotomiát követő kezdeti nyelési panaszok és teltségérzés spontán megszűnik. Resectio után előnyös naponta többször kis részletekben étkezni.