Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Hasnyálmirigy gyulladás

Hasnyámirigy gyulladás tünetei

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás: életet veszélyeztető állapot. Riasztó jelek:

  • Fokozatosan, többnyire azonban hirtelen fellépő fájdalom a has felső-középső részén, amely mindkét oldalra, a hátba vagy az alhasba sugározhat. Hamarosan halálfélelem alakul ki. Csak minden ötödik esetben észlelhető kemény, feszes hasfal.
  • A legtöbb esetben nagy mennyiségű epés gyomornedvet hány a beteg.
  • Az első napokban 39 °C-ig terjedő láz alakul ki.
  • Súlyos esetekben: az arc kipirult, a pulzus szapora, a légzés gyors.
  • Hamarosan az életet veszélyeztető shockállapot jön létre: sápadt arc, hideg verítékezés, vérnyomásesés, szapora szívműködés, légszomj.

Idült hasnyámirigy-gyulladás: évekig elhúzódhat. Lefolyhat fájdalom nélkül vagy a fent leírt fájdalom kíséretében, amely rendszerint étkezés vagy alkoholfogyasztás után, továbbá fekve fokozódik. A széklet zsíros és nagy mennyiségű. Az állandó gyulladás tönkreteszi a mirigyszövetet.

Hasnyálmirigy gyulladás okai

  • A pancreas gyulladását gyakran egy másik gyulladás váltja ki, mint pl. epebántalom, nyombélbetegség esetén vagy pedig pancreasvezeték-kö következményeként jön létre. A hasnyálmirigyenzimek tönkretehetik a saját szövetüket.
  • Krónikus alkoholizmus.
  • Hasi műtét.
  • Egyéb okként zsíranyagcsere-zavar, mellék-pajzsmirigy-túlműködés, D-vitamin-túladagolás, autoimmun betegség jön szóba.

Megbetegedési kockázat

A kockázatot az okoknál említett tényezők növelik.

Lehetséges következmények és szövődmények

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás életveszélyes állapot. Az enyhe gyulladást a betegek 95%-a túléli. A súlyos gyulladás minden ötödik esetben halálos kimenetelű.

Idült hasnyálmirigy-gyulladás : diabetes és hiányállapottal kísért emésztési zavar alakulhat ki. Nagy a pancreasrák veszélye is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Riasztó jelek esetén amilyen gyorsan csak lehet, orvost kell hívni, vagy kórházba kell menni.

Öngyógyítás

Heveny gyulladás: azonnali teljes koplalás és folyadékmegvonás.

Idült gyulladás: teljes alkoholtilalom.

Hogyan kezelhető a hasnyálmirigy gyulladás?

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás :

A súlyos eseteket intenzív osztályon kell kezelni. Pancreatitis esetén a beteget intravénásan kell táplálni. Az étel és az ital mindaddig tilos, míg a panaszok vissza nem fejlődnek. Gyakran 8 hétig is eltartható mesterséges táplálásra van szükség. Tartós hányás esetén a gyomornedvet szondával kell leszívni. A nagy fájdalom miatt erős fájdalomcsillapítóra van szükség. Néhány esetben a műtét elkerülhetetlen. A hasnyálmirigyet részben vagy egészben el kell távolítani, ha pl. 3 nap alatt nincs javulás, ha a kövek akadályoznák az elfolyást vagy ha pancreastályog képződött. Azok, akiknek az egész hasnyálmirigyüket eltávolítják, inzulin-injekcióra szorulnak.

Idült hasnyálmirigy-gyulladás :

Teljes alkoholtilalom. Mivel hasnyálmirigy-gyulladás esetén a zsíremésztés jelentősen károsodott, a növényi és állati zsírokat az étlapról messzemenően törölni kell. Előnyös, ha kókuszzsírral pótoljuk, mert ezt a zsírt a szervezet pancreasenzim nélkül képes megemészteni. A hiányzó enzimeket gyógyszerrel kellpótolni.

Mivel fájdalomcsillapítók a gyakran hosszú ideig tartó és heves fájdalmat sikeresen csillapitják, gyógyszerfüggőség alakul ki. Ha diabetes is kialakul, inzulint kell adni. Ha a panereatitis kiújul, és az általános állapot nem javul, esetleg az egész pancreast el kell távolítani.