Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Májgyulladás (Hepatitis)

Panaszok, tünetek

A hepatitis korai figyelmeztető jele a jobb bordaív alatti fájdalom. A hepatitis tünetei kezdetben olyanok, mint az influenza esetén : fáradékonyság, felfájás, néha ízületi fájdalom, gyakran émelygés és hányinger, undorodás hústól, zsírtól, alkoholtól, nikotintól. Székszorulás, hasmenés, haspuffadás követi. Mivel a máj kissé megnagyobbodott, jobb hordaív alatti fájdalom jelentkezik. Gyakran enyhe láz és méhcsípésre emlékeztető viszkető bőrkiütés jelenik meg.

A betegség második szakaszában a bőr és a szemek pirosassárgára színeződnek, a vizelet sötét lesz. A széklet világossá válik. A láz megszűnik. Néha megduzzadnak a nyaki nyirokcsomók és megnagyobbodik a lép. A sárgaság általában az első három héten fokozódik. A hepatitis néha sárgaság nélkül zajlik le. Ha ilyenkor nem kerül felismerésre, a fertőzésveszély nagy.

Okok

Vírusok, baktériumok, paraziták, gyógyszerek. Az ok gyakran ismeretlen. Hepatitisvírus-infekció: öt vírusfajta tud hepatitist okozni. Ezek az A, B, C, D és E megjelölést kapták. A hepatitisvírusok lappangási ideje esetenként hosszú:

  • A-vírus (HAV-hepatitis) esetén 6-50 nap,
  • B-vírus (szérumhepatitis, HBV-hepatitis) ese-ten fél évig terjedhet,
  • C-vírus (HCV-hepatitis) esetén 7-8 hét, 
  • D-vírus (delta ágens) magában nem, hanem csak B-vírusfertőzés esetén okoz gyulladást, 
  • E-vírus lappangási ideje kb. 5 hét.

Két különböző fertőzési mód ismert: Az A- és E-hepatitis: a szájon keresztül vízzel, italokkal vagy élelmiszerrel (különösen olyan déligyümölcsök. amelyek vizelettel vagy széklettel szennyezettek): szoros kontaktus révén (evőeszköz. étkészlet. WC). A járványokat gyakran a kórokozót továbbadó legyek okozzák.

B-, C- és D-hepatitis: a vérpályán keresztül fertőz. Behatolási kapunak elegendő egy mikroszkopikus kicsinységű bőrsérülés. melyen át a fertőzött nyál, vizelet, széklet. hüvelyváladék. ondófolyadék, vér vagy vérplasma bejuthat. Az átvitel kockázata közösülés alkalmával különösen nagy. Ritkábban orvosi beavatkozások. fogorvosi kezelés, nem fertőtlenített tűvel végzett tetoválás vagy akupunktúra, vagy a manikűrözés és pedikűrözés okozhat fertőzést. A vérkészítményeket hepatitis-vírusra megvizsgálják, jóllehet a C-vírusra még nincs megbízható módszer. Mielőtt a fertőzöttek észreveszik, hogy betegek, már átadhatják a hepatitist egy másik személynek. A felgyógyulás után a fertőző részecskék még három hónapig jelen lehetnek a vérben.

Megbetegedési kockázat

Orvosok, ápolónők, laboránsok stb. veszélyeztetettek, ha fertőzött vérrel, vérkészítménnyel vagy széklettel kell foglalkozniuk. A kórházak dialysis és daganatos betegeket kezelő osztályain is fokozott a kockázat. A gyakori vértranszfúzióra szorulók (pl. vérzők) veszélyeztetettsége csökkent, mióta a vírust ki lehet mutatni. A kábítószerélvezők és a homoszexuálisok veszélyeztetettsége viszonylag nagy. Délkelet-Ázsiában, a Szaharától délre fekvő országokban és az Amazonas-vidéken a B-hepatitis nagyon elterjedt.

Lehetséges kővetkezmények és szövődmények

Akut hepatitis: ritka esetben a heveny májgyulla-dásban drámai rosszabbodás következhet be: aluszékonyság lép fel, amit zavartság, majd öntudatlanság követ. Néhány napon belül bekövetkezik a halál. Az okok még nem tisztázottak. Alkoholisták közt gyakrabban fordul elő. Az akut HBV-hepatitis 10-15 %-ban, a HCV-hepatitis átlag min-den harmadik esetben válik idültté. Többnyire idősebbek és lábadozók az érintettek.

Krónikus hepatitis: az idült májgyulladás gyakran sárgaság nélkül zajlik le és évekig fennállhat. Ha gyógyszer okozta, a szer elhagyásával magától elmúlhat. A HBV- és a HCV-infekció okozta esetek májzsugorodásba mehetnek át. Az immunrendszer hibája felelős a  krónikus hepaitis agresszív formájáért, mely során ismételten jelentkezik sárgaság, és csak ritkán következik be gyógyulás. Többnyire májelégtelenségbe és /vagy cirrhosisba megy át.

Megelőzés

A-heparitis: az étel- es italfogyasztás higiénia szabályainak betartása, tisztálkodás.

Gamma-elobulinnal passziv immunizalásra van lehetőség.

B-heparitis: hatásos védőoltás lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Általános rossz közérzet esetén, és ha a vizeletet, a bőrét és a szemeit sárgának találja.

öngyógyítás

Mihelyt a betegség ismertté válik, a fertőzésveszély miatt kerülje másokkal a szorosabb kontaktust és kínosan ügyeljen a tisztaságra: elsősorban vizelet, széklet, nyál, vér közvetítheti a betegséget. A mosdókesztyűket, törillközöket, ágyneműt stb. magas hőfokon ki kell mosni.

Kezelés

Vérvizsgálattal kell bizonyítani a hepatitist. Az egyes hepatitistípusok már a betegség kezdetén elkülöníthetők egymástól. Oki kezelésre nincs lehetőség.

A legtöbb esetben az akut megbetegedés 4-6 héten belül spontán visszafejlődik. Ágynyugalom nem szükséges. Pihenjen, amíg lázas, és az orvos biztosan meg nem állapítja, hogy a vérértékei javultak.

Ekkor ismét folytathatja korábbi munkáját. Tízből kilenc esetben a májgyulladás 3-4 hónap alatt teljesen meggyógyul, az A-hepatitis majdnem kivétel nélkül. A vérértékeket azonban a teljes normalizálódásig ellenőrizni kell.

Étrend

A kezdeti étvágytalanság néhány nap alatt megszűnik, diétás megszorítás nem szükséges. A betegség második fázisát — a korábbi feltételezésekkel ellentétben — a zsír- és a szénhidrátdús táplálkozás lerövidíti.