Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Toxikus májkárosodás

Panaszok

Alkohol vagy gyógyszerek okozta toxikus májkárosodás esetén hosszú ideig nincsenek típusos panaszok, mígnem sárgaság alakul ki. Mérges gomba fogyasztása után a sárgaság tünetei hirtelen jelennek meg, gyilkosgalóca-mérgezés esetén legkorábban 24 óra múlva.

Megbetegedési kockázat

A toxikus májkárosodás a „méregtelenítő központ" szerepű máj leggyakoribb megbetegedése.

Okok, lehetséges következmények és szövődmények

Alkohol

Gyógyszerek

A májbetegségek jelentős kóroki tényezői. Nagyobb adagban közvetlenül toxikus hatásúak lehetnek. Gyógyszerérzékenység esetén azonban dózistól függetlenül is károsíthatnatnak. A legtöbb májkárosodást a fájdalomesillapítók és a rheumaellenes szerek okozzák. A psyehosis elleni szerek (fenotiazín), a depressio elleni szerek (triciklikus antidepresszánsok), a rheuma gyógyszereí (fenilbutazon) és bakteriális infekciók elleni szerek (erythromycin) olyan májkárosodást válthatnak ki, mely hasonlít a cirrhosisra, viszont teljes gyógyulás következhet be. A hormonális fogamzásgátlók jóindulatú májdaganat, továbbá epepangás kifejlődéséhez vezethetnek.

A műtéti altatásra használt anyagok (Nareotati) többszöri alkalmazása esetén néhány nappal az altatás után súlyos májgyulladást okozhatnak, amely sok esetben halálos akár halálos kimenetelű is lehet. A TBC gyógyítására használt INH (Isonicid) még a szedés után egy évvel is hepatitisszerű kórképet okozhat. Néhány gyógyszer májfunkciós zavart okozhat. Ide tartoznak: acetilszalícilsav (Aspirin, ASS fájdalomcsillapító), tetraciklin, szulfonamid és egyéb fertőzés elleni gyógyszerek, szívritmus-szabályozó szer (chinidín), nyugtató (klorálhíd-rát), vízhajtók és szívszerek (kalciumantagonísták), a köszvény gyógyszerei (allopurínol, Milurit), epilepsia elleni szerek (valproinsav, Convulex), rák elleni szerek.

Mérgek

Széntetraklorid (pl. a müanyagiparban, a kohászatban és vegytisztító üzemben) a szervezetbe jutott mennyíségtől függően károsítja vagy teljesen elpusztítja a májszövetet. A gyílkosgalóca-mérgezés ugyancsak a májműködés halállal végződő összeomlásához vezet.

Megelőzés

Alkoholt csak mértéket tartva fogyasszon! Gyógyszert csak akkor szedjen, ha a panaszok másként nem csökkenthetők vagy orvos rendelte el a bevételét. A munkahelyen mérgező anyagok esetén ügyeljen a védőelőírásokra. A saját szedésű gombát vizsgáltassa meg szakemberrel és csak akkor egye meg, ha a dolgában teljesen biztos.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha sárgaság jelei lépnek fel, azonnal kórházba kell kerülnie.

Öngyógyítás

Nem lehetséges.

Kezelés

A zsírmáj  gyógyításának megfelelő kezelés az alkohol vagy a gyógyszer okozta heveny toxikus károsodást nagymértékben visszafejlesztheti. Idült mérgezés esetén a máj jelentősen károsodott marad. Bizonyos mérgezések során csak intenzív kezeléssel van némi remény az életben maradásra. Gyilkosgalóca-mérgezés esetén nagy adagban silyrnarint (Silegalon) kell infundálni.