Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Májzsugorodás (májcirrhosis)

 Panaszok

Gyakori, hogy a megbetegedetteknek semmilyen panaszuk nincs. Jól néznek ki és jól érzik magukat. Néha azonban gyengék, vérszegények és rossz a közérzetük. 

 • A lábakban és az ujjakban bizsergést és zsibbadást éreznek, a bőrön kis értágulatok jelennek meg (csillagnaevusok). 
 • Az arc gyakran sápadt-piszkos benyomást kelt. 
 • Étvágytalanság és fogyás. 
 • A férfiaknak emlőik fejlődnek, mert a máj a női hormonokat, amelyek férfiakban is termelődnek, nem tudja hatástalanítani. A kezek sorvadnak, a nemi vágy és a potencia csökken.
 • Későbbi stádiumban kihull a hónalj- és a szeméremszőrzet.

A betegség kezdetén a máj megnagyobbodott, később zsugorodhat. Panaszok többnyire csak a 30., súlyos károsodások a 40. életév után jelentkeznek, amikor már a máj elég hosszú ideig volt kitéve a károsodásnak.

Okok

 • Hosszú ideig tartó, nagymértékű alkoholfogyasztás. Ilyenkor gyakran sárgaság is kialakul. Az alkohol rontja a más okból létrejött cirrhosist is.
 • Kábítószerek, tisztítószerek és gyógyszerek. Ritkán B-hepatitis vagy C-hepatitis, szívgyengeség vagy az epeutak gyulladásának következménye.
 • A vas-, réz- és zsíranyagcsere veleszületett betegsége.

Meg betegedési kockázat

Minden második-harmadik olyan férfinak májzsugorodással kell számolnia, aki húsz éven keresztűl napi 60-100 g alkoholt iszik. Ez kb. 4-7 üveg sörnek, vagy egy üveg bornak, vagy 0,2-0,5 1 röviditalnak felel meg. Nőkre ugyanez érvényes, de a károsító mennyiség kevesebb: 35-40 g alkohol. Az alkoholisták azt hiszik, hogy „bírják" az italozást. Ez a feltételezés éppoly téves, mint ha azt hiszik, hogy nem lehetnek érzékenyek olyan gyógyszerekre, mint pl. a nyugtatók és az antibiotikumok. E szerek szedése további májkárosodást okozhat.

Lehetséges következmények és szövődmények

 • Vérzések a nyelőcsőből. A portalis területen kialakult pangás következtében visszértágulatok képződnek a nyelőcsőben (oesophagusva-rix). Ha túl nagy nyomásnak vannak kitéve, megrepedhetnek. A nyelőcsőből származó vérzés (világospiros hányadék) sürgősségi eset: a varixokat kórházban azonnal sclerotízálni kell. Az összes círrhosisos beteg 30-40%-a hal meg varixvérzésben és az azt követő májcomában.
 • Hasvízkór (ascites). A vízháztartás zavara következtében alakul kí és hasnövekedésben nyilvánul meg. Tudatzavar és félelemállapotok (delirium tremens, májcoma).
 • Aranyeres csomók.
 • Májrák.

A cirrhosis kezeletlenül a májműködés egészének összeomlása (májcoma), súlyos varixvérzés vagy veseelégtelenség révén halálos kimenetelű.

Megelőzés

Egészséges életmód: kevés alkohol, gyógyszerek csak akkor, ha elkerülhetetlen, vegyszerek kerülése.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Májbetegség első jeleinek észlelésekor. Vérvizsgálattal lehet megállapítani a májkárosodás okát és mértékét. Aki májának állapotát szeretné tesztelni, kérje orvosát a májenzimek meghatározására.

Öngyógyítás

Teljes alkoholabsztinencia. Zsírszegény, vitamin-és kalóriadús étrend segíti a máj regenerálódását.

Kezelés

Az elpusztult májsejtek egyszer s mindenkorra kiesnek a működésből. Ha azonban a betegséget a zsugorodási folyamat előtt felismerik, és a beteg azonnal és teljesen le tud mondani az alkoholról, a máj még spontán regenerálódhat.

A májzsugorodás gyógyszeres kezelésére alig van lehetőség. Inkább a következmények befolyásolhatók: így enyhe májcoma esetén tápanyagoldatok infundálhatók, kisebb varixvérzések operatíve megállíthatók. A hasvízkór és az elektrolitzavar vízhajtókkal kezelhető.

Az előrehaladott májzsugorodás az életet fenyegető állapot. Utolsó megoldásként csak a májtranszplantáció marad. Ezt a bonyolult műtétet azonban nagyon kevés helyen végzik.