Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Szájnyálkahártya-gyulladás (stomatitis, fekélyes szájgyulladás)

Panaszok

A szájnyálkahártya fájdalmas, ég, vörös és duzzadt. Esetenként száraznak érezzük, folyadékkal való nedvesítés ellenére is. Olykor hólyagocskák képződnek. A nyelv lepedékes és sárgásan vagy sötétvörösen elszíneződött. Az étkezés fájdalmas, az ízérzés csökkent. Járulékosan szájbűz is keletkezhet bizonyos körülménye között, lázzal.

Okok

A leggyakoribb ok a hiányos szájápolás. További okok: éles szélű fogak által okozott sérülések; beharapásból származó sebek; dohányzás okozta inger; allergiás reakciók a fogpótlások műanyag és fémrészeivel szemben; B- és C-vitamin-, valamint vashiány; bakteriális fertőzések; vérképzőrendszeri betegségek. Nagy hőségben vagy savas és lúgos gőzökben végzett munka is, valamint nehézfémsók révén kialakulhat fertőzés is okozhat a szájban gyulladást.

Megbetegedési kockázat

Fokozódik hiányos szájápolás, dohányzás, allergizáló protézisrészek és protézis-tisztítóanyagok, vitaminhiányos táplálkozás esetén; gyakran a táplálkozás átállítása esetén és hiányos egészségügyi berendezések miatt; a szervezet saját ellenálló képességének, illetve védekezésének gyengülése esetén és más megbetegedéseknél.

Lehetséges következmények és szövődmények

Étvágytalanság, fogínyfekélyek.

Megelőzés

Fontos a helyes szájápolás. Kerülje a fertőzés lehetőségének veszélyét olyan személyekkel, akiknek szájgyulladásuk van. Kísérelje meg, hogy egy ideig vagy egyáltalán ne dohányozzon.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  •  Ha a duzzadás, vörösség és a fájdalmak az öngyógyítás ellenére néhány nap alatt nem múlik el.
  • Erős szájszag, kellemetlen lehelet és láz esetén.
  • Ha a fogpótlás alatt nem múlnak el a nyomás okozta sebek.
  • Ha daganatok képződnek.

Öngyógyítás

Kerülje a szilárd ételeket, lehetőleg ne dohányozzék.

Kezelés

A betegség okát kell először felderíteni. Ha ezt megszüntetik, szájnyálkahártya gyulladás is rögtön elmúlik.

Kritikus fogorvosok és más tudósok lebeszélnek arról, hogy a szájnyálkahártya-gyulladást öblögetőszerekkel, szopogatós tablettákkal vagy sprayvel, illetve kenőcsökkel kívánjuk kezelni. Ezeknek mind vannak kellemetlen mellékhatásaik, ezenkívül nem szüntetik meg az okot.