Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Szájüregi rák, szájrák

Panaszok

A panaszok nem jellemzőek : égő érzés, idegentest-érzés, vér a nyálban. A nyelv, a nyelvszél és a szájnyálkahártya minden csomós, daganatos képződménye vagy megkeményedett területe rákgyanús.

Okok

  • Dohányzás.
  • A nyelv vagy a szájnyálkahártya daganatait gyakran krónikus mechanikus ingerek provokálják, mint pl. letört fogak, túlérő tömések, nem megfelelően illeszkedő protézisek.

Megbetegedési kockázat

A megbetegedési kockázat mindenki számára növekszik, aki naponta elszív egy csomag cigarettát, vagy dohányt rág, továbbá rendszeresen alkohoh fogyaszt. A galvanizálóban és fémcsiszolóban dolgozók fokozottan veszélyeztetettek.

Lehetséges következmények és szövődmények

A jóindulatú nyelvtumorok és a szájnyálkahártya krónikus gyulladásai rákosan elfajulhatnak.

Az 1 cm-nél kisebb nyálkahártya-daganatok nagy valószínűséggel meggyógyíthatók. Korán rákos sejtek mutatkozhatnak azonban a száj és nyak területében lévő számos nyirokcsomóban. Mivel a szájban a rákot többnyire csak későn ismerik fel, az 5 éves túlélési arány csak 15-40% között van. Minden harmadik esetben fennáll annak a veszélye, hogy másodlagosan további tumor keletkezik a szájban, torokban, garatban, gégefőben, nyelőcsőben vagy a tüdőben.

Megelőzés

Lehetőleg hagyja abba a dohányzást. Menjen évenként kétszer fogorvoshoz ellenőrző vizsgálatra.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Keményedés, csomócskák, vörösesen elszíneződött daganatos képződmény, különösen a szájfenéken, a nyelv alsó felszínén, a lágyszájpadon és az orcák belső felületén — mindezek első jeleinek észlelésekor, azonnal. Egy kenet segítségével (citológiai vizsgálat) az orvos a rákos sejteket a lehető legkorábban felismeri.

Öngyógyítás

Nincs lehetőség semmiféle öngyógyításra.

Kezelés

A szájüregben lévő minden rákos elváltozást sebészi úton kell eltávolítani. Hogy lehetőleg valamennyi rákos sejtet eltávolítsák, gyakran el kell távolítani az állkapocs, az arc és a nyak területének egy részét is. Előrehaladott állapotban aján-atos kiegészítésként kemoterápiát alkalmazni. Utókezeléshez röntgenbesugárzást is igénybe vesznek.

A sebészet mai fejlettségi fokán az arctorzulások elkerülhetők, még az ilyen kiterjedt beavatkozások esetében is. Testazonos szövettel, csontokkal és protézisekkel jól felépítik az arcot, rehabilitálják a beteget. Hogy a különféle sebészeti lehetőségekből az orvos melyiket választja, az a tumor kiterjedésétől és elhelyezkedésétől, valamint az érintett beteg életkorától, általános állapotától függ.

A rehabilitációnak rögtön az első operáció után kell következni. Ez minden esetben türelmet és együttműködést kíván a betegtől. A rehabilitációs vagy utókezelő kúra ajánlatát ésszerű elfogadni. Az esetlegesen szükséges arcprotézisek (epithesis) költségeit is majdnem minden esetben átvállalja a betegbiztosító.