Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Székrekedés (obstipatio)

Székrekedés (obstipatio)

Székrekedés tünetei

A széklet kemény, a székelés nehéz, és úgy érzi az ember, mintha nem ürült volna ki teljesen.

Heti három székürítés még normálisnak tekinthető. Székrekedésről csak akkor beszélünk, ha több mint három napig nincs valakinek széklete.

Székrekedés okai

  • Idült székrekedés nagyon gyakori. Sokan szenvednek attól, hogy azt hiszik, legalább naponta egyszer székelni „kell” vagy a székletnek puhábbnak, máskor többnek kellene lennie. Ha kínosan figyeli, hogy szabadul-e a „szennyes” salaktól, egy ördögi kör alakulhat ki az elvárás és a kudarcérzés közt, különösen ha ismételten nem „sikerül”. Egyesek maguk okozzák a székrekedést azáltal, hogy úgy tartják, hétköznapi dolgokra nincs idejük és a WC-re járás már csak ilyen hétköznapi dolog.
  • Heveny székrekedés: ha a széklet a megszokotthoz viszonyítva szokatlanul hosszú ideig kimarad. Félelem vagy lelki fájdalom válthatja ki. A székrekedés utazás során, egy új tartózkodási helyen normális alkalmazkodási jelenségnek számít.
  • A bél vagy az idegpályák különböző betegségei.
  • Műtét következtében.
  • Gyógyszer mellékhatásaként: psychés zavarok elleni szerek, alumíniumtartalmú köhögés- és fájdalomcsillapítók.

Megbetegedési kockázat

Hibás táplálkozás, mint pl. túl sok cukor, túl kevés ballasztanyag és folyadék elősegíti a székrekedést. Terhesség során gyakori.

Lehetséges következmények és szövődmények

Diverticulumgyulladás és bélrák fordulhat elő idült székrekedés következményeként.

Székrekedés megelőzése

A legfontosabb megelőzést a rostdús étkezés biztosítja, korpával, nyers zöldséggel és gyümölccsel, valamint a sok folyadék fogyasztása. Ezek az élelmiszerek kitöltik a belet és segítik a székletürítést.

Reggelente fogyasztott pohár ásványvíz vagy friss gyümölcslé segíti az emésztést, éppúgy, mint a búzakorpa vagy a lenmag (2-5g naponta, nem felaprítva).

A rendszeres testmozgás a beleket is mozgásban tartja. Inger esetén ne halassza a székelést. Segíthet, ha egy meghatározott napszakhoz szoktatja magát.

Lazítási gyakorlatok és a jóga hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az emésztés zavartalanabb legyen. Ha olyan gyógyszert kell szednie, ami székszorulást okoz, forduljon tanácsért orvoshoz.

Mikor forduljak orvoshoz?

Tartós székrekedés esetén. Ha a székelési ritmus hirtelen megváltozik, ki kell vizsgálni, nincs-e valamilyen betegség a háttérben.

Öngyógyítás

Székrekedés első jelei esetén vegye fel az étlapjára a nyers zöldséget, gyümölcsöt és az olajat, és igyék sokat. Hashajtóként hat a savanyú káposzta, rebarbara, szilva, füge, dinnye.

Ha csak lehet, ne fogyasszon hashajtót. Minden hajtószer – a növényiek is – megzavarja a vízháztartást és tartós szedés esetén károsítja a bélizomzatot. A bél még renyhébbé válik. Csak műtét vagy röntgenfelvételek készítése előtt, valamint a végbéltájék fájdalmassága esetén van létjogosultsága e szerek adásának, de akkor is csak rövid időre. Egész rövid távra hashajtó teát alkalmazhat.

Beöntés segít ugyan, nem szabad azonban szokássá válnia, mert károsítja a bél saját működését.

Székrekedés kezelése

Ha a szorulás, székrekedés több mint egyhetes, előfordul, hogy a besült székletet orvosnak kell „kibányásznia”.