Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Vakbélgyulladás (appendicitis)

A vakbélgyulladás a féregnyúlvány-gyulladás (appen-dicitis) köznapi, nem egészen pontos elnevezése. A féregnyúlvány a vastagbél kezdeti szakaszából kiinduló, kb. 9 cm hosszú, csőszerű képlet, amelynek ismereteink szerint nincs semmilyen funkciója. Bármely életszakaszban begyulladhat, de a betegség leggyakrabban 8 és 25 éves kor között fordul elő. Kezelése a féregnyúlvány műtéti eltávolításával történik, amely a legritkább esetben jár komplikációkkal.

Az akut vakbélgyulladás azonnali sebészi beavatkozást igényel.

A vakbélgyulladás tünetei

A vakbélgyulladásnak nagyon változatos tünetei lehetnek, s éppen emiatt az állapot könnyen összetéveszthető más betegségekkel.

A krónikus vakbélgyulladás sokszor csak a jobb csípőárokban jelentkező enyhe, bizonytalan hasfájás formájában nyilvánul meg. Az akut esetek körülbelül felénél azonban a tüneteknek nagyon szabályos lefutásuk van. 

 • Kezdetben a köldök környékén érezhető enyhe, nem állandó fájdalom. 
 • Néhány órán belül jóval élesebb, állandó fájdalom lép fel az úgynevezett McBurney-pont környékén, amely a köldök és a jobb csípőcsont között húzott vonal kétharmadánál található. A fájdalom mozgásra, köhögésre, valamint a pont nyomását követő felengedésre kifejezettebbé válik.
 • Hőemelkedés, rosszullét, hányás is felléphet, esetenként székrekedés vagy hasmenés kíséretében. 
 • Ha a gyulladt féregnyúlvány nyomja a húgyvezetéket, a vizeletben vér lehet.

Vakbélgyulladás okai

A féregnyúlvány nyitott végét ételpangás, megeröltetés, ritkábban idegentest, tumor vagy férgek zárják el. Gyulladás, majd tályog keletkezik. A vakbélgyulladás oka többnyire azonban ismeretlen.

Gyermekeknél a gennyes mandulagyulladás is okozhat vakbélizgalmat.

kép: az orvos enyhe nyomást gyakorol a beteg hasára. Ha a fájdalom az ún. McBurney-pont megnyomásának hirtelen felengedése után rosszabodik, az vakbélgyulladást jelez.

Megbetegedési kockázat

Az appendix gyulladása fiatalkorban viszonylag gyakori. A vakbél gyakran már kisgyermek- vagy iskoláskorban eltávolításra kerül. E műtétek 20-30%-a tévedésen alapul: később derül ki, hogy a féregnyúlvány nem volt gyulladt.

A nők a műtét utáni összenövések következtében meddővé válhatnak.

Lehetséges következmények és szövődmények

 • Ha a kezelés késik, nagy a veszélye annak, hogy a begyulladt féregnyúlvány kilyukad (perforál), és tartalma a hasüregbe kerül. Ennek következtében hashártyagyulladás (peritonitis) léphet föl, ami veszélyes állapot. 
 • A féregnyúlvány perforációja gennyes tályog kialakulásához vezethet, ami lázzal és fokozódó hasi fájdalommal jár.
 • A kilyukadt féregnyúlvány vérmérgezést okozhat.
 • Nőknél fertőződhet a petefészek, és elzáródhat a petevezeték, ami meddőséghez vezethet.  

Megelőzhető a vakbélgyulladás?

A vakbélgyulladás megelőzésében segíthet a rostos táplálékokban gazdag étrend. A betegség ritkább azokban az országokban, ahol hagyományosan sok rostos élelmiszert fogyasztanak.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Vakbélgyulladás típusos jelei esetén:

 • Ha a beteg kinyújtott jobb combját enyhén befelé fordítjuk, fájdalom lép fel.
 • Ha a fájdalom három órán belül nem múlik el, fokozódik, állandósul, vagy éjszaka nem tudunk tőle aludni, sürgősen forduljunk orvosoz.
 • Ha a hasi fájdalom néhány óráig eltart és meleg vizes palack felhelyezésére sem csökken, sőt fokozódik, orvoshoz kell fordulnia.
 • Amennyiben zöld hányás társul hozzá és a beteg arca igen sápadt és verejtékes, azonnal kórházba kell kerülnie.

Vakbélgyulladás kezelése

Több mindent is tehetünk, mielőtt vakbélgyulladás gyanújával orvoshoz fordulnánk.

 • Feküdjünk hanyatt, és tegyünk termofort (meleg vizes palack) a fájó pontra. Ez enyhíti a fájdalmat.
 • Ne együnk, ne igyunk - mivel ha valóban vakbélgyulladásunk van, valószínűleg műteni fognak.
 • Ne vegyünk be fájdalomcsillapítót, hashajtót vagy egyéb gyógyszert.

Mit tesz az orvos?

Az orvosnak a beteg vizsgálatával és laboratóriumi vizsgálattal kell tisztáznia, hogy vakbélgyulladásról van-e szó. Heveny gyulladás esetén azonnal operálni kell. Még ha enyhül is a gyulladás, nagy valószínűséggel újra fel fog lángolni. A műtét után már rövid idővel ajánlatos felkelni.

Kórházban csak néhány napot kell tölteni. A gyermekek még aznap hazamehetnek, ha az otthoni megfelelő ápolás biztosítva van. Általában három hét múlva lehet dolgozni. Tályog esetén a gennyet gumicsővel kell kivezetni (drainage). Ilyenkor néhány hetet várnak a vakbél eltávolításával.

Idült vakbélgyulladás esetén fájdalommentes időszakban kell a műtétet elvégezni.