Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Emésztőrendszer

Vakbélgyulladás (appendicitis)

Panaszok vakbélgyulladás esetén

A féregnyúlvány-gyulladásnak két formája van:

Heveny vakbélgyulladás: hirtelen fellépő jobb oldali hasi fájdalom, ami köhögéskor, tüsszentéskor, járáskor fokozódik. Gyakran társul hozzá szédülés, hányás, hőemelkedés, szorulás, puffadás és szájbűz. A has kemény, a fájdalom a hólyagba és a nemi szervekbe sugározhat.

Idült vakbélgyulladás: hónapokig járhat váltakozó panaszokkal (levertség, hasi fájdalom, emésztési zavar), mielőtt akuttá válik.

Okok

A féregnyúlvány nyitott végét ételpangás, megeröltetés, ritkábban idegentest, tumor vagy férgek zárják el. Gyulladás, majd tályog keletkezik.

Gyermekeknél a gennyes mandulagyulladás is okozhat vakbélizgalmat.

Megbetegedési kockázat

Az appendix gyulladása fiatalkorban viszonylag gyakori. A vakbél gyakran már kisgyermek- vagy iskoláskorban eltávolításra kerül. E műtétek 20-30%-a tévedésen alapul: később derül ki, hogy a féregnyúlvány nem volt gyulladt.

A nők a műtét utáni összenövések következtében meddővé válhatnak.

Lehetséges következmények és szövődmények

A bélkacsok összenőhetnek a vakbéllel és elgennyesedhetnek. Kezeletlenül a gyulladás 24 órán belül áttör a hashártyatérbe. Ez legtöbbször a 4. napon következik be. Ilyenkor a fájdalom átmenetileg csökken. hamarosan azonban újra felerősödik. Hányás és láz jelentkezik.

Megelőzhető a vakbélgyulladás?

Megelőzés nem lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Vakbélgyulladás típusos jelei esetén: ha a beteg kinyújtott jobb combját enyhén befelé fordítjuk, fájdalom lép fel. Ha a hasi fájdalom néhány óráig eltart és meleg vizes palack felhelyezésére sem csökken, sőt fokozódik, orvoshoz kell fordulnia. Amennyiben zöld hányás társul hozzá és a beteg arca igen sápadt és verejtékes, azonnal kórházba kell kerülnie.

Öngyógyítás

Maradjon nyugalomban. Jégtömlő enyhítheti a fájdalmat. Mivel fennáll annak a lehetősége, hogy altatásban kell megoperálni, ne igyék és ne egyék semmit. Szomjúság ellen öblítse ki vízzel a száját. Ne vegyen be se hashajtót, se fájdalomcsillapítót.

Vakbélgyulladás kezelése

Az orvosnak a beteg vizsgálatával és laboratóriumi vizsgálattal kell tisztáznia, hogy vakbélgyulladásról van-e szó. Heveny gyulladás esetén azonnal operálni kell. Még ha enyhül is a gyulladás, nagy valószínűséggel újra fel fog lángolni. A műtét után már rövid idővel ajánlatos felkelni.

Kórházban csak néhány napot kell tölteni. A gyermekek még aznap hazamehetnek, ha az otthoni megfelelő ápolás biztosítva van. Általában három hét múlva lehet dolgozni. Tályog esetén a gennyet gumicsővel kell kivezetni (drainage). Ilyenkor néhány hetet várnak a vakbél eltávolításával.

Idült vakbélgyulladás esetén fájdalommentes időszakban kell a műtétet elvégezni.