Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Emésztőrendszer

Vastagbél-divertikulum (diverticulum)

Panaszok

Hasmenés és szorulás váltakozása mellett görcsös hasi fájdalommal jár. Véres széklet is előfordul.

A vastagbél-diverticulum okai

A diverticulumok az izomrétegen keresztül kifelé türemkedő cseresznye nagyságú, zsákszerű nyálkahártya-részek. Általában a vastagbélben fordulnak elő. Panaszt csak akkor okoznak, ha begyulladnak.

Megbetegedési kockázat

A bélmozgást a bél teltsége befolyásolja. Minél dúsabb a táplálék ballasztanyagokban, a bél annál jobban kitöltött és annál könnyebben ürül. Aki rendszeresen salakszegényen étkezik, nagyobb valószinűséggel kap diverticulitist. A betegség gyakorisága az életkorral nö. 70 éves korban minden harmadik embernek van diverticuluma.

Lehetséges következmények és szövődmények.

Ismétlődő diverticulitis esttét diverticulum átlyukadása és hashártyagyulladás fenyeget. A szomszédos szervekhez (pl. húgyhólyag) vezető sipolyok képződhetnek.

A vastagbél-diverticulum megelőzése

Sok testmozgás és salakdús étrend esetén a gyulladás ritkább.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Bal alhasi heveny vagy idült fájdalom esetén, vagy ha a széklet vért tartalmaz („szurokszék").

Öngyógyítás

Hashajtók elhagyandók, mert hosszú távon székszoruláshoz vezetnek. Salakdús étrend és testmozgás fokozza a bélműködést, az pedig megakadályozza a béltartalom pangását és a gyulladást. Ágynyugalom és nulldiéta elősegíti a gyulladás gyors visszafejlődését.

A vastagbél-diverticulum kezelése

Mivel a tünetek bélrákra is utalhatnak, az orvosnak először tükrözéssel kell tisztáznia, hogy nem rákról van-e szó. Antibiotikummal a gyulladás megszüntethető. Ha a diverticulum ismétlődően erősen vérzik vagy a betegség a fenti szövődményekkel jár, a beteg bélrészletet műtéttel kell eltávolítani.

Amennyiben a belet a hasfalra ki kell szájaztatni, általában 4-6 hónap múlva egy második műtét során vissza lehet helyezni.