Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A férfi nemi szervek betegségei

A férfi nemi szervek a hímvesszőből (penis), a heréből (testis), a mellékheréből (epididymis), az ondóhólyagból, az ondóvezetékből és a dülmirigyből (prostata) állnak.

A férfi számára a penis nem csak a nemi tevékenység eszköze, sokkal inkább nemi hovatartozásának jelképe. A hímvessző nemi funkciója számára a barlangos testek (corpus cavernosum) fontosak, amelyek vastagon átszőttek véredényekkel. A szivacsos szerkezetű corpus spongiosum a közös húgy-ondócsövet fogja körül. Ez képezi a penis fején a makkot (glans), amit a fityma (praepu-tium) borít be. Ha a hímvesszőt mechanikusan ingerlik, vagy más módon alakul ki nemi izgalom, a fokozódó vérbeáramlás megduzzasztja a barlangos testeket, és a penis megmerevedik. További stimulációnál bekövetkezik az ondó kilövellése (ejakuláció). A herék a férfi ivarmirigyek, melyek védetten helyezkednek el a herezacskóban (scrotum). Interstitiafis sejtjeiben képződnek a férfi nemi hormonok, csatornácskáiban az ondóejtek (spermium). Az ondósejtek a mellékherékbe kerülnek és ott a következő ejakulációig raktározódnak.

Mindkét mellékhere a herék hátulsó oldalán helyezkedik el. Ondóürítésnél a mellékhere járatai összehúzódnak. Az ondó az ondóvezetékbe és ezen keresztül a prostatához kerül. A prostata gesztenye nagyságú szerv, közrefogja a férfi húgycső kezdeti szakaszát. Mielőtt a két ondóvezeték a prostatába szájadzana, felveszi az ondóhólyagok kivezetőcsöveit. Az ondóhólyag és a prostata olyan váladékot termel, ami az ejakulációnál kikerülő ondósejteket életre kelti. Mindkét mirigyből a váladék az ondóval együtt a húgycsöbe ürül. Sajátos mechanizmus gondoskodik arról hogy az ondó és a vizelet sohasem egyidőben hagyja el a húgycsövet. A férfi nemi szervek olyan szorosan összekapcsoltak a kivezető húgyutakkal, hogy az egyik rendszer megbetegedése a másikat is érintheti.

Balesetek és sérülések

Húgycső

A balesetek mellett az eszközös orvosi vizsgálatok a húgycső sérüléseinek leggyakoribb okai. Ezeknek többnyire vérvizelés a következménye. Könnyű húgycsősérüléseknél gyakran semmilyen kezelésre nincs szükség, vagy elégséges egy-két napra katéter behelyezése; súlyosabbaknál műtétet kell végezni. Késői következményként a húgycső beszűkülhet.

Hímvessző

A hímvessző sérülései többnyire sze.uális tevékenység következményei, amelyek során a penist valamilyen eszközbe dugják. Előfordul önkielégítésnél, ill. oralis közösülésnél. A mezőgazdasági és erdőmunkások különösen veszélyeztetettek azáltal, hogy amikor ruházatuk mozgó gépbe csípődik, gyakran a külső genitáliák is sérülhetnek. Nyílt sérüléseknél azonnal orvosról kell gondoskodni. A leszakadt bőrlebenyt a lehető leghamarabb a sebre vissza kell helyezni, vagy a kórházban történő ellátásig a szállítás idejére lehűteni.

Here

Ütés

A heresérülések gyakran ütés vagy rúgás következményei és nagyon fájdalmasak. Ártalmatlan az ütés, ha a fájdalom egy órán belül elmúlik. Ha azonban hosszabb ideig tart és a here erősen megduzzad, valamint bevérzés észlelhető, úgy orvoshoz kell fordulni. Ebben az esetben a műtét maradandó károsodást előz meg. Nyílt heresérülést azonnal sebészileg kell megoldani, hogy a herét megmentsék.

A here csavarodása (heretorsio)

A herekocsány csavarodása szinte csak gyerekeknél és ifjaknál fordul elő. Játék vagy sportolás közben hirtelen mozdulat okozza, kialakulhat azonban alvás ideje alatt is. A torsio a tápláló artériákat szorítja le. Ezt az egyik oldali herében heves szúró fájdalom jelzi. A here gyorsan megduzzad. Láz vagy általános rosszullét többnyire nem kíséri.

A herét csak úgy lehet megmenteni, ha pár órán belül feltárásra kerül. Figyelem: a heretorsiót gyakran összetévesztik heregyulladással, amely azonban gyerekeknél alig fordul elő.