Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A füll

A füleink nemcsak a hallás szervei, hanem itt helyezkedik el az egyensúlyszervünk is. A fül külső, középső, közép- belső fülre osztható, és hozzá tartozik a hallóideg a centrális idegpályákkal együtt.

Külső fül

A külső fül a porcos fülkagylóból és a kb. 3 cm hosszú hallójáratból áll. A hallójárat végén a dobhártya található. A külső fülnek az a feladata, hogy a környezetünkből a hanghullámokat a dobhártyához vezesse, és védje a középfület.

Középfül

A középfül a dobhártyából, a dobüregből és a hallócsont-láncolatból áll. A dobüregekből egy kis csatorna vezet az orrgaratba, az az Eustach-kürt vagy fülkürt. A dobüreg mögött helyezkedik el levegőt tartalmazó sejtjeivel a csecsnyúlvány (mastoideus). A dobhártya akusztikus szempontból rugalmatlan, kb. 1 cm átmérőjű membrán. A dobhártya feladata, hogy a hangrezgéseket mozgási energiává alakítsa át. Ez az alakítás a hallócsontláncolat – kalapács, üllő és kengyel – segítségével történik. Az Eustach-féle kürt (fülkűrt, tuba) a dobüregi nyomás kiegyenlítését végzi (zsilipfunkció). A csecsnyúlvány légtartalmú sejtjei valószínűleg a rágás közben keletkező zörejeket tompítják. Tehát a középfülnek a fő feladata, hogy azt a mozgási energiát, amit a hangenergia dobhártyára való vezetése jelent, nyomásenergiává változtassa át (hidraulikus elv). Ezt a jelenséget hívjuk mechanikus-akusztikus transzformációnak.

Belső fül

A belső fül tartalmazza a hallás és az egyensúly szervét. A hallás szerve a csigában (cochlea) helyezkedik el és a kengyel talpa által keltett mozgásokat idegingerületté alakítja. Az egyensúlyszervhez tartoznak az utriculus, a sacculus, valamint a három félkörös ívjárat. A csigát és az egyensúlyszervet is sajátos tulajdonságú folyadék tölti ki.

A hallóideg és a centrális hallópályák

A csigában keletkezett ingerületet a hallóideg vezeti tovább, míg az ingerület az agy különböző részein át, segítségükkel a hallókéreghez vezetődik.