Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A füll betegségei

Barotrauma

Barotrauma tünetei

Heves fülfájdalom, pulzáló fülzúgás és füleldugulás kíséretében. A hallás romlik, néha szédülés is észlelhető.

Okok

Nátha esetében a fülkürtszájadék beszűkül vagy teljesen elzáródhat. Ezáltal a fülkürt zsilipelő tevékenysége károsodik vagy megszűnik. Követ-kezmény: a dobüregből felszívódó levegő a külső környezethez képest nyomásviszonyait tekintve csökkentebb lesz. A külső nyomás a dobhártyát befelé nyomja. Repülésnél, merülésnél vagy sílifttel, drótkötélpályán utazva alakulhatnak ki a panaszok.

Megbetegedési kockázat

Lásd okokat.

Lehetséges következmények és szövődmények

Nagynyomáskülönbségek vérzést okozhatnak a dobüregben. Megfelelő kezelés esetén a hallás nem károsodik.

Megelőzés

Nátha esetén kerülje a repülést, a merülést, ne utazzék síliften, drótkötélpályán. Repülés időtartama alatt ne fogyasszon alkoholt. Csecsemőket a repülőgép landolásakor függőlegesen célszerű tartani. hogy a fülkürtjük ne záródjon el. Repülés ideje alatt rágjon rágógumit, szopogasson cukorkát, próbáljon meg gyakran ásítani. Segítséget nyújt orrcsepp használata, amit a start előtt, illetve landolás előtt célszerű használni.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a panaszok 3-5 órán belül nem rendeződnek.

Öngyógyítás

Nyelés és ásítás. Csukott száj mellett összeszorított orrszárnyakkal próbálja a levegőt óvatosan a fülkürt felé terelve azt átfújni. Alkalmazzon orrcseppeket.

Kezelés

Amennyiben az öngyógyítás nem vezet eredményre, szakorvoshoz kell fordulni. A szakorvos az orr-nyálkahártya érzéstelenítése után katétert vezet a fülkürtszájadékhoz, s így szellőzteti át a fülkürtöt. Ha ez sem jár eredménnyel, akkor a dobhártya megnyitása után (paracentesis) egy kis műanyag csövecskét helyeznek a dobüregbe, a tartós szellőzés biztosítására. A csövecske (tubus) hosszabb ideig is bent hagyható. A dobhártyasérülés normális körülmények között magától meggyógyul.