Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A füll betegségei

Dobhártyasérülés

Dobhártyasérülés tünetei

Heves fülfájdalom, néha vérzés a fülből, amit halláscsökkenés kísér. Amennyiben szédülés is fellép, ez annak a bizonyítéka, hogy a belső fül is sérült. Fertőzés következtében néhány nap múlva gennyes fülfolyás is jelentkezhet, különösen akkor, ha víz jutott a középfülbe.

Dobhártyasérülés okai

A dobhártya sérülését a vattás fülpiszkáló, ceruza, gyufaszál stb. okozhatja. Okozhatják még középfülgyulladás, ütés a fülre, robbanás, merülési baleset.

Megbetegedési kockázat emelkedik

  • Ha „ütőképes" szülei vagy partnere van. 
  • Ha robbanás közelében kell tartózkodnia. 
  • Ha a fül tisztogatásakor sérülések keletkeznek.

A külső hallójárat normál esetben öntisztuló. Ha a hallójáratot rendszeresen vattás pálcikával tisztogatják, ez az öntisztuló mechanizmus károsodik.

Lehetséges következmények és szövődmények

A dobhártya sérüléseinek esetében fennáll a veszély, hogy középfülgyulladás alakuljon ki. Gyógyulás esetében a dobhártya maradéktalanul meggyógyul és a hallás sem károsodik túlzottan.

Megelőzés

Kerülni kell a fül tisztítását mindenféle eszközzel. A vattapálcikás piszkálás is kerülendő.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Olyan gyorsan, amint lehet. öngyógyítás Erős fájdalom esetében fájdalomcsillapító bevétele.

Kezelés

Gyulladáscsökkentő fülcseppek és antibiotikum szedése esetén a fertőzések elkerülhetőek. Ha a dobhártya sérülése (perforatio) nagy, akkor helyi érzéstelenítés után a sérülés lefedhető. Igy a gyógyulási folyamat felgyorsulhat. A sérülések általában két héten belül gyógyulnak. Abban az esetben, ha a sérülés két hét után sem hámosodott, műtét szükséges, egy új dobhártya képzésével (tympanoplastica).