Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A füll betegségei

Fülfájás

Fülfájás

A fül fájdalma nagyon kellemeten lehet, különösen kisgyermekkorban. Általában a külső vagy a középfül gyulladása okozza, de sérülés, vagy nagyobb mennyiségű viasz (fülzsír) is kiválthatja. A fül, az álkapocs vagy a fej egyéb részeinek betegségei is okozhatnak következményes fülfájdalmat.

Ha a fülfájás 24 órán túl is fennáll, érdemes az orvost felkeresni, mert a kezeletlen fertőzés károsíthatja a hallást. Bakteriális fertőzés esetén antibiotikumokat rendelnek, és a fülfájás kiváltó oka napok alatt elmulasztható.

A fülfájás lehetséges okai

A fülfájás igen kellemetlen lehet, és rontja a közérzetünket. Általában egyszerűen tisztázhatók a fülfájás okai, melyek főleg a következők lehetnek:

  • Gyulladás vagy a hallójárat fertőzése - más néven a külsőfül gyulladása. Az érintett bőr gyulladt, vörös, és a fülből gennyes váladék ürül.
  • A középfül gyulladása vagy ferzőzése. Ilyenkor a középfül telik meg váladékkal, ami részleges hallásvesztéssel is társul.
  • Nyomásváltozás a középfülben (barotrauma), ami sérüléssel és fájdalommal jár. Ez gyakori lehet búvárkodás vagy repülés alkalmával. Kezelés nélkül is elmúlik, de ha néhány óra után is megmarad, érdemes az orvost felkeresni.
  • Állkapocs- vagy fogászati problámák, amilyen az állkapocsízületi betegsége. Ez az ízület (kétoldalt) pontosan a fülek előtt található. Ha gyulladt állapotba kerül, pl. fog- vagy protézisprobéma miatt, erős, fülbe sugárzó fájdalom alakulhat ki.

Mit tehet az orvos fülfájás esetén?

Fülfájás esetén az orvos megtekinti a külső fület az otoszkóp nevü eszközével. Láthatóvá válik a dobhártya esetleges megrepedése, fülzsírdugó vagy gennyes gyülem a fülben. A kezelés a kiváltó okotól függ.

Külső fül gyulladása - fülcsepp vagy permet, amely szteroidot, gombaellenes szert vagy antibiotikumot tartalmaz; ezek segítségével néhány nap alatt elmúlik.

Középfülgyulladás - a legtöbb esetben vírusfertőzés okozza, és általában kezelés nélkül is meggyógyul. Bakteriális fertőzés esetén antibiotikus kezelés indokolt.

Állkapocs - ízületi betegség - a fogászati probléma megoldásával megszűnik, stressz esetén relaxációs technika javasolt.

Fülfájás gyermekkorban

A fülfájás, fülfájdalom a leggyakoribb gyermekkori probléma. Sokszor a fogzás vagy valamilyen fertőzés az oka. Általában magától is gyógyul, de fájdalomcsillapító szirup enyhítheti a panaszokat. Ha baktériumfertőzés okozta, antibiotikumokat rendel az orvos.

A fülfájás károsíthatja a halást, ezért fontos, hogy gyermekünk állandó fülfájása esetén orvozs vizsgálja ki a problémát.

A fülfájások nagy része torokban kezdődik, és ez az ún. Eustach-kürtön át ráterjed a középfülre. Ez a középfülgyulladás néven ismert betegség a leggyakoribb gyermekkori fertőzés.

A középfülgyulladás fajtái

Heveny középfülgyulladásnál a középfül megtelik a fertőzött váladékkal. A dobhártya vörös és kidomborodik. Megrepedhet, szivárog, esetleg vérezhet is. A felszakadás után a fájdalom csökken, és a sérülés gyorsan begyógyul. Fájdalomcsillapító adása elegendő lehet. A folyadékgyülemmel járó, ún. szekrektoros középfülgyulladásnál a váladék a középfülben lerakódik, és sűrűbb, tapadósabb  lesz az állaga. Ismételt vírusfertőzések után alakulhat ki, és nem mindig okoz panaszt, fülfájást. Ha a folyadék nem tud az Eustach-kürtön át kiürülni, és felgyülemlik a középfülben, az átmeneti süketséghez is vezethet.

Ha az átmeneti süketség ismétlődik, még beszédzavarokat is okozhat.

A szekretoros középfülgyulladás is megoldódhat magától, de szükség lehet a dobhártya felszúrására. Ezt fül-orr-gégész gyermekorvos végzi, és egyuttal kis drént helyez be a középfülben lerakódott gyülem eltávolítására.

Ismétlődő, súlyosabb fülfájások esetén antibiotikumokat is kell adni.