Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A füll betegségei

Fülkürthurut

Fülkürthurut tünetei

Nyomás és teltségérzés a fülben, hallászavar, néhány esetben mélyhangú fülzúgás is.

Fülkürthurut okai

Az Eustach-kürt (fülkürt) elzáródása. Leggyakrabban az orr és az orrgarat gyulladásos folyamatainál alakul ki; oka lehet még hirtelen légnyomásváltozás (repülés, merülés), orr és orrgarati tumorok is. A fülkürt elzáródása következtében a középfülből a levegő felszívódik, s a környezet nyomásértékeihez képest nyomás alakul ki. Ennek következtében folyadék keletkezik a dobüregben, vezetéses halláscsökkenést okozva.

Megbetegedési kockázat

Gyermekeknél gyakrabban alakul ki.

Lehetséges következmények és szövődmények

Ha a megbetegedést nem kezelik és az hosszabb ideig fennáll, folyadék képződik a dobüregben. A folyadék szervülve halláskárosodáshoz vezethet.

Megelőzés

Az orr és az orrgarat gyulladásos folyamatait különösen gyermekeknél mindig kezelni kell.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Olyan gyorsan, amint lehet.

Öngyógyítás

Erre nincs lehetőség.

Fülkürthurut kezelése

A legfontosabb a nyálkahártya duzzanatát csökkentő orrcseppeknek az alkalmazása. A dobüreg szellőzését a következő módon érhetjük el:

  • Becsukott száj mellett az orrszárnyakat összefogva óvatos préseléssel átjuttatva a levegőt a fülkürtökön. Ballonnal, amit az egyik orrfélbe vezetünk, a másik orr felett zárva, „kakukk", „akkor" vagy „Klára" szavakat mondatva, a ballon légtartalmát a fülkürtön át a középfülbe juttatjuk.
  • Ha a ballonos átfújás eredménytelen, előzetes érzéstelenítés után fülkürtkatétert vezetve a fülkürtszájadékhoz, az így átfújható.
  • Amennyiben a középfülben folyadék alakult ki, előzetes helyi érzéstelenítés után a szakorvos megnyitja a dobhártyát és a dobűri váladék leszívható.
  • Gondoskodnunk kell a fülkürt tartós szellőzéséről. A szellőzést akadályozó tényezőket el kell távolítani. Így az orrgaratmandulát, orrpolipokat műtétileg eltávolítjuk. Kezelni kell az orr és a melléküregek gyulladásos folyamatait. A középfül szellőzése tartósan biztosítható egy kis műanyag csövecskének a dobhártyán át a dobüregbe történő behelyezésével. A tubus több hónapon át is a dobüregben hagyható.