Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A füll betegségei

Heveny középfülgyulladás (otitis media acuta)

Heveny középfülgyulladás tünetei

Teltségérzés a fülben, pulzáló fájdalom kíséretében, ami rendszerint éjszaka fokozódik. További panaszok még halláscsökkenés, magas láz. Kisgyermekeknél gyakran jelentkezik hányinger, hányás is.

A dobüreg gyulladása következtében folyadék képződik, mely feszíti a dobhártyát. Ez a folyadéknyomás a dobhártyát átszakítja és a fülből nyákos, gennyes váladék jelenik meg. A fülfolyás kialakulása után a fájdalmak hirtelen megszűnnek, a láz csökken, a gyógyulást a folyás teljes megszűnése jelenti. A dobhártya áthámosodik, s a hallás is normalizálódik.

Okok

Bakteriális, virális infekciók.

Megbetegedési kockázat

Évente igen sok alkalommal fordulnak orvoshoz heveny középfülgyulladás okozta panaszokkal. A megbetegedetteknek mintegy fele volt gyermek, 11 éves korig. A megbetegedési kockázat fokozott azoknál, akik gyakran náthásak, recidiváló orrgaratmandula-túltengésük, orrpolipjuk van.Gyakran alakul ki a folyamat kanyaró, mumps és vörheny után.

Lehetséges következmények és szövődmények

Helytelen kezelés következtében a heveny középfülgyulladás idült középfülgyulladássá válhat. További szövődményt jelent, ha a gyulladás a csecsnyúlvány sejtrendszerére is terjed, csecsnyúlványgyulladás (mastoiditis) alakul ki. Ebben az esetben operációra van szükség, ami a gyulladt csecsnyúlvány műtéti kitakarítását jelenti. A heveny középfülgyulladás súlyos komplikációja a szövődményként kialakuló agyhártyagyulladás.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Olyan gyorsan, amint lehet.

Öngyógyítás

Ágynyugalom, a fül melegítése, fájdalomcsillapítók bevétele. Fülcseppek alkalmazása értelmetlen.

Kezelés

Elsősorban antibiotikumok alkalmazása, fájdalomcsillapítók adása, orrcsepp alkalmazása. A gyógyulás folyamán, ha ez szükségessé válik, gondoskodnunk kell a fülkürt szellőzéséről (---›). Erős fájdalom esetén a dobhártyát kis metszéssel megnyitva (felszúrás, paracentesis), lehetővé válik a középfül folyadékának azonnali eltávolítása. Kisgyermekeknél ez a beavatkozás narkózisban történik ; a dobhártyán a seb néhány hét alatt áthámosodik.