Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

A füll betegségei

Meniére-betegség

Panaszok

Hirtelen kialakuló, forgó szédüléssel járó rohamok, amelyek évente, vagy akár hetente is felléphetnek. A rohamokat fülzúgás, hányinger, hányás, izzadás, halláscsökkenés kíséri. A halláscsökkenés különösen a mély hangok területén jelentkezik. Nagyon gyakran a roham kialakulása előtt erős nyomásérzés van a fülben. A roham percekig, de néha órákon át is fennállhat. Az ismétlődő rohamok után a hallás tartósan károsodik.

A halláskárosodás az esetek 70 százalékában csak egyoldali.

Okok

Leginkább elfogadott ok a belső fül folyadékának felszaporodása, ezáltal a belső fülben fokozott nyomás alakul ki, ami károsítja a csigán belüli hártyás falat, ill. az egyensúlyszervet is. Miért növekszik meg a belső fül folyadékmennyisége, az pontosan nem ismert.

Megbetegedési kockázat

Évente igen sok Meniére-betegséget diagnosztizálnak.

Lehetséges következmények és szövődmények

A gyakran ismétlődő rohamok nagyfokú halláscsökkenést eredményezhetnek, süketség is kialakulhat. A súlyos eseteket szorongásos állapot és migrénes rohamok kísérhetik.

Megelőzés

Sószegény étrend csökkenti a Meniére-rohamok számát, ill. kialakulását.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A panaszok észlelése esetén azonnal. A diagnózis pontos felállításához részletes kivizsgálás szükséges: hallásvizsgálat (audiológia), az egyensúlyszerv vizsgálata, szemészeti, ideggyógyászati és röntgenológiaí vizsgálatok.

Öngyógyítás

A rohamok kialakulásakor lehetőleg nyugalomban kell maradni; kerülni kell só és folyadék bevitelét a szervezetbe.

Kezelés

Jelenleg egyetlen gyógyszer sem ismeretes, ami a betegséget maradéktalanul meggyógyítaná. Meniére-roham kezelése : ágynyugalom, hányinger és hányás ellen ható gyógyszer intravénás adása. Rohammentes időben ajánlatos a szorongás, izzadás, félelem miatt nyugtató rendszeres szedése. Amennyiben a betegséget gyógyszeresen befolyásolni nem tudjuk, speciális műtét végezhető. A műtét lényege : a középfül csontos falának meg-fúrása, ami után a belső fül folyadéka ürülni tud, a belsőfül-folyadék nyomásemelkedése esetén. A műtét gyakran halláskiesést okoz.